Flisekoncern Iris Ceramica Group
Surface Design Studio får verdens første brintproducerede fliser
Det danske designstudie Surface Design Studio er hovedforhandler af de to flisebrands Ariostea og Fiandre fra den italienske flisekoncern Iris Ceramica Group, der som de første i verden er i gang med at bygge en bæredygtig produktion baseret på grøn brint.
Snart kan håndværkere, ingeniører og arkitekter godt kigge mod det indre København, nærmere bestemt Store Kongensgade. Her ligger designstudiet Surface Design Studio, som inden året er omme vil være leveringsdygtig i bæredygtige fliser produceret ved hjælp af grøn brint.
Det 214 kvadratmeter store showroom er sammen med flisevirksomheden Mosaikhjørnet nemlig dansk hovedforhandler af de to flisebrands Ariostea og Fiandre, der begge hører under den italienske flisekoncern Iris Ceramica Group. Og her er man lige nu godt i gang med at opføre en ny, brintbaseret flisefabrik, der vil gøre koncernen til verdens første keramikvirksomhed drevet af grøn brint.
- Hele vores flisesortiment er i forvejen produceret med omtanke for klimaet, og vi ser nu frem til at kunne tilbyde vores kunder endnu grønnere fliseløsninger, når Iris Ceramicas nye fabrik efter planen står færdig i slutningen af året, lyder det fra Tanja Foged, direktør hos Mosaikhjørnet, og fortsætter:
- Bæredygtighed og grøn omstilling står jo højt på dagsordenen i byggeriet i dag, og klimavenlige løsninger vækker derfor stor interesse blandt arkitekter, ingeniører og håndværkere. Den interesse mærker vi også til i flisebranchen, og det gælder bestemt også hos os i Surface Design Studio og Mosaikhjørnet.
Læs også:
Portræt af designer Knud Holscher
Sol og brint skal udgøre klimaneutral produktion Iris Ceramicas nye fabrik ligger i byen Castellarano i det nordlige Italien, hvor koncernen også har sin produktion i dag. Produktionen vil først og fremmest være drevet af en blanding af grøn brint og naturgas. Der vil blive installeret solcelleanlæg på toppen af fabrikken, som skal bære produktionen af den grønne brint, og ifølge Tomaso Bergonzini, der er Resident Manager hos Ariostea i Skandinavien, skal fabrikken på sigt kunne forsyne sig selv med energi:
- Blandingen af brint og naturgas giver mulighed for at reducere CO2-udledningen betydeligt allerede fra produktionens start. Det er dog kun en kortsigtet løsning. På længere sigt skal fabrikken nemlig være 100 % drevet af grøn brint og dermed være klimaneutral.
Den italienske koncerns nuværende fliseproduktion er allerede tildelt en Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)-certificering på grund af det store fokus på bæredygtighed. Og netop dét fokus er årsagen til, at Iris Ceramica nu tager endnu et mærkbart skridt mod fuld klimaneutralitet:
- Vi ser os selv som en pioner i keramikindustrien, som er en industri med et tårnhøjt energiforbrug på grund af de mange energitunge processer, som det nu engang kræver at lave keramiske produkter. Derfor forsøger vi nu at lette industriens klimaaftryk betydeligt ved at vise en bæredygtig vej frem med den nye fabrik, siger Tomaso Bergonzini og suppleres af Tanja Foged, som glæder sig over samarbejdet med den italienske koncern:
- Udover at levere eksklusive fliser af høj kvalitet deler vi også Iris Ceramicas ambition om at bidrage til at skabe en grønnere fliseindustri, som vi begge er en del af. Hos Surface Design Studio har vi nemlig også selv store bæredygtige målsætninger, hvilket samarbejdet med Iris Ceramica er med til at understrege.