Parkhusene. Foto af Niels Nygaard
Valget af tegl forbinder Bindesbøll Byen med omgivelser og historien
Arkitema har givet plads til at eksperimentere med valget af mursten og skabe detaljer i facaderne i Bindesbøll Byen i Risskov. Hvordan tegl spiller sammen med omgivelserne, fortæller arkitekt og kreativ leder Michael Green om her.
Cykler man en tur i den næsten færdigbyggede Bindesbøll Byen i Risskov, fanger øjet straks, hvordan huse og kvarterer adskiller sig fra hinanden i valget af teglsten, farver og detaljer i facaderne. Bydelen er skabt rundt om det markante historisme anlæg – en arkitektonisk stilart inspireret af renæssancen - der tidligere rummede Risskov Psykiatrisk Hospital, tegnet af Michael Gottlieb Bindesbøll i slutningen af 1840’erne.
Parkhusene, foto af Niels Nygaard
Skovhusene, foto af Niels Nygaard
I udformningen af de i alt fire boligområder i Bindesbøll Byen har Arkitema både skelet til Bindesbølls gulstensbyggeri, men også gået helt andre veje i anvendelsen af tegl, fortæller arkitekt og kreativ leder hos Arkitema, Michael Green:
- Selvfølgelig skulle vi bruge tegl. Tegl er markant, når man ser på det gamle anlæg. At vi arbejder med forskellige farvenuancer er dog mere i respekt for det utrolige farvespil i omgivelserne, når man kigger på omgivelserne uden for anlægget. Her ligger alt fra hvidpudsede gamle Risskov-villaer, træhuse til gule sten og Risskov Kirke i røde sten.
- Set langt fra ser man kun husenes skala, farver og vinduessætning. Men når du kommer tæt på bygningen, skal du kunne se og føle, at der kælet for den bygning, du skal bo i, siger han.
Sætter farver og historien i spil i bydelen
Hele ideen er, at bebyggelserne er forskellige alt efter, hvilket område de ligger i. Igennem de ni år, tegnestuen har tegnet på Bindesbøll Byen er der blevet leget med tegldetaljerne.
Skovhusene Nord, der ligger tæt op af Riis Skov, står i en mørk træfarvet teglfarve, der passer til de store træer. Stenen er en Willems Forrest fra Egernsund og er designet af Arkitema arkitekt Vibeke Willems sammen med teglværket.
Michael Green
I den modsatte ende af området ligger Bakkehusene, der forholder sig til det bakkede terræn og til Risskov Kirke og står i en klassisk rød sten. Parkhusene på kanten af parken forholder sig atter til træernes farve, og her er Forrest brugt igen, fortæller Michael Green:
- Det ligger jo i ordet, at Forrest passer fantastisk godt til barken på et træ og har nogle grønne toner. Den står enormt flot i de to byggerier. Tættere på Bindesbølls anlæg har vi anvendt en karakteristisk gul sten D71 og D78 fra Petersen Tegl med en karakter og et farvespil, som man finder i gamle sten eller hos Petersen Tegl, hvor de stadig brændes med kul.
- I Andreahus og Bindesbøllhusene er vi historistisk inspirerede i vores tilgang, men i et meget moderne snit.
Med få træk har vi fået et hus, der står sindssygt skarpt og moderne. Samtidig forholder det sig respektfuldt til dets nærmeste nabo, som er de eksisterende Bindesbøll-bygninger.
Skovhusene. Foto af Niels Nygaard
Får bygningen ned i menneskelig skala
Tegldetaljerne er også et greb for Arkitemas tema i nogle af husene, hvor man skal have oplevelsen af, at hver opgang er sit eget hus, forklarer Michael Green:
- Det handler om at få skalaen bragt ned, så man ikke bor i en karre eller bebyggelse, men derimod mere: ’Jeg bor i det røde hus med de gule striber’.
Det er et greb, vi arbejder med lige nu i et af husene, hvor vi prøver at skabe en spejlvending af, hvad Bindesbøll gjorde - at tage en rød sten og putte en gul stribe ind i stedet for.
BHU
BHU
BHU
- Står du langt fra et hus, ser du ikke detaljen, men når du kommer tæt på, ser du bearbejdningen.
Jeg synes personligt, at det betyder noget, fordi menneskerne er jo tæt på bygningen. De skal føle, at der er nogen, som har kælet lidt for den kontekst, de skal bo i.
Bindesbølls anlæg har kun få egentlige tegldetaljer udover i gavlene, og detaljerne i Arkitemas huse er ikke som udgangspunkt præget af anlægget.
Fra flimmer til taktfasthed
Et andet element som har inspireret Arkitema er Bindesbølls taktfasthed, forklarer Michael Green:
- Det har været et fokus og vi har lagt mere vægt på det igennem årene, hvor vi har tegnet på husene. Vi ville ikke have noget, der står og flimrer eller hopper ud af takten. Vi nyfortolker symmetrien, opdelingen af husene, forskydninger i facader og hans vinduessætning på bygningerne.
Lærernes Pension, PKA, Raundahl & Moesby og KPC har sammen bygget Bindesbøll Byen i Risskov. De fire boligområder i bydelen vil rumme ca. 1.200 boliger i nybyggeri: Renæssancebyen, Allébyen, Skovbyen og Parkkvarteret.