
Vinder af Trapholt udvidelse og transformation er fundet
Det bliver tegnestuen 3XN, der skal føre den planlagte udbygning og transformation af Trapholts ud i livet. Udvidelsen skal styrke museets rolle som kulturelt fyrtårn med ny gæstemodtagelse, formidlingscenter og opgradering af parken.
Trapholt står over for en markant transformation, der vil præge museets fremtidige udvikling. Den planlagte udvidelse omfatter etablering af en ny gæstemodtagelse, en skulpturlounge, et fleksibelt formidlings- og CRAFT-center samt en fornyet oplevelse af det omkringliggende parkområde.
Museumsdirektør Karen Grøn fremhæver vinderprojektet fra 3XN:
- 3XN har skabt et æstetisk gennemarbejdet forslag, der både respekterer Trapholts eksisterende kvaliteter og åbner for nye oplevelser. Fra ankomsten på parkeringspladsen ledes publikum gennem en tydelig modtagelse videre ud i parken og museet. Projektet bringer dagslys ind fra flere sider og tilbyder stor fleksibilitet i rumdisponeringen, hvilket muliggør både små aktiviteter og større events. Derudover har projektet et stærkt fokus på at minimere klimaaftrykket gennem logisk disponering og effektive faciliteter, udtaler Karen Grøn i en pressemeddelelse.
Udvidelsen realiseres med støtte fra fonde og kommune
Med en samlet bevilling på 102,4 mio. kr. fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Villum Fonden og Kolding Kommune kan Trapholt realisere visionen om et mere tilgængeligt og kapacitetsstærkt museum. De kommende faciliteter vil inkludere:
- Et nyt formidlings- og CRAFT-center til workshops, konferencer og foredrag med op til 500 deltagere.
- En skulpturlounge som forbinder gæstemodtagelsen og parken – skabt som et levende mødested for besøgende og kunst.
- En omfattende opgradering af parken med stier, kunstinstallationer, opholdszoner og udsigtspunkter, der sikrer adgang for alle.
Lars Nørby Johansen, forperson for Trapholts bestyrelse, fremhæver projektets potentiale.
- Vinderforslaget viderefører Trapholts unikke identitet og styrker både formidlingen og gæsteoplevelsen. Det skaber en stærkere forankring i lokalsamfundet, udtaler han.
Læs også:
Midt i det fredede, vestjyske klitlandskab har BIG skabt Tirpitz-museum, som er mere landskab end byggeri og mere orkestreret, sanselig oplevelse end arkitektur i klassisk forstand
Indgangsområde. Visualisering af 3XN
Om vinderforslaget fra 3XN
3XN blev valgt som vinder blandt fem prækvalificerede teams i en arkitektkonkurrence gennemført som EU-udbud. Forslaget er udviklet i samarbejde med 1:1 Landskab, Arup, GXN Innovation og SINUZ Rådgivende Ingeniørfirma. Vinderprojektet udmærker sig ved:
- En tydelig forbindelse mellem eksisterende og nyt byggeri.
- En inviterende ankomst og et fleksibelt flow gennem museet.
- En nænsom landskabsintegration med respekt for stedets karakter.
- En ambitiøs strategi for miljø, social ansvarlighed og økonomisk bæredygtighed.
Arkitekturen viderefører Trapholts identitet gennem en enkel og stærk udformning, der samtidig tilfører nye dimensioner til museumsoplevelsen. Flemming Skouboe, bestyrelsesformand for Trapholtfonden udtaler:
- Det har været centralt for os at sikre en tidssvarende løsning, der respekterer museets arkitektoniske arv. 3XN’s forslag opfylder disse ambitioner.
Om Trapholt
Trapholt er et museum for moderne kunst, kunsthåndværk og design, beliggende naturskønt ved Kolding Fjord. Museet blev åbnet i 1988, tegnet af Boje Lundgaard og Bente Aude, med en senere udvidelse i 1996 af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Museumsanlægget er kendt for sin centrale museumsgade og skulpturelle ydre mur skabt af Finn Reinbothe. Den omkringliggende skulpturpark er designet af C.Th. Sørensen.
Trapholt har modtaget adskillige nationale og internationale anerkendelser, senest i 2021, hvor museet blev hædret med European Art Museum Award. Koldings borgmester, Knud Erik Langhoff, understreger projektets betydning for byen:
- Trapholt er et kulturelt fyrtårn for Kolding. Udvidelsen styrker både museet og byens profil som kulturby.
Læs flere artikler om markante projekter inden for transformation