Dansk arkitekt står bag co2-neutralt museum i Sverige
Det danske arkitektfirma COBE med Dan Stubbergaard i spidsen har vundet en international arkitektkonkurrence om et nyt science museum i den svenske universitetsby Lund. Museet bliver bygget i træ, er helt CO2-neutralt og har potentiale til at blive et fremtidigt ikon for bæredygtighed.
Science Center er det midlertidige navn på et helt nyt videnskabsmuseum, der efter planen skal åbne i den sydsvenske by Lund i 2024. Museet får en unik placering i centrum af en ny bydel, Science Village Scandinavia, i den svenske universitetsby, der er kendt for sit stærke, internationale forskningsmiljø, rige kulturliv og ældgamle historie, der strækker sig helt tilbage til 900-tallet. Offentliggørelsen af det nye museum fandt sted i går ved en større event på Almedal Ugen på Gotland – den svenske pendant til Folkemødet på Bornholm.
Bydelen kommer i forvejen til at huse de to højteknologiske institutioner ESS og MAX IV, der er under opførelse, og som kommer til at indeholde verdens største og kraftigste neutron-kanon samt andre højt avancerede faciliteter indenfor neutron- og røntgenbaseret forskning. På sigt skal institutionerne levere banebrydende grundforskning til gavn for hele menneskeheden indenfor de naturvidenskabelige fag og hjælpe med at opdage og udvikle nye materialer indenfor områder som medicin, rumforskning, plastik, energi, motorkraft, transport, information, telekommunikation og bioteknologi.
Formålet med det nye Science Center er ved hjælp af faste og skiftende udstillinger, events og offentlige forelæsninger at formidle de ofte komplicerede naturvidenskabelige emner og områder som ESS, MAX IV og Lunds Universitet forsker i og gøre stoffet forståeligt og tilgængeligt for børn og voksne i alle aldre. Museet skal styrke den almene interesse for naturvidenskab og forskning på en levende og legende måde og samtidig stadfæste Lunds position som videnskabsby i et internationalt perspektiv og være et indbydende og kulturelt vartegn for lokalområdet og regionen.
Et bæredygtigt museum
Museet er på 3.500 m2 og kommer til at ligge midt imellem ESS og MAX IV. Bygningen er i to plan og kommer til at indeholde både udstillingsrum, galleri, reception, værksteder, museum-shop, restaurant, kontorer og auditorium. Både i valg af materialer, udformning og selve designet er der tænkt bæredygtighed og klimavenlighed ind i hele processen.
Det lange, konkave tag, der samtidig fungerer som tagterrasse og udkigsplatform, er tænkt som en stor energipark, der producerer solenergi. Taget er på 1.600 m2 og består udelukkende af solceller, der genererer nok strøm til at dække hele museets energibehov. På taget kan gæsterne desuden selv producere energi på de opstillede energi-cykler.
I den store, runde og offentligt tilgængelige gårdhave, løber en grøn sti midt igennem bygningen, hvor nøje udvalgte planter, blomster og træer skal tiltrække insekter, styrke biodiversiteten og hjælpe med at binde CO2. Samtidig fungerer den grønne gårdhave og stien, der forbinder museet med to nærliggende parker, som vandreservoir og vandafleder ved kraftige regnskyl og skybrud.
Bygningen bliver opvarmet ved hjælp overskudsvarme fra ESS gennem et såkaldt ektogrid-system, hvor systemet anvender lavt tempereret vand, der passerer gennem lokale varmepumper for at blive opvarmet og til sidst brugt til at varme bygningen op.
Rent transportmæssigt får museet og hele området også en grøn profil med en ny sporvogns linje, der skal køre fra centrum i Lund til Science Village Scandinavia og museet.
Afstressende træ
Museets primære byggemateriale består af præfabrikerede limtræsbjælker og krydslamineret træ, der både er betydeligt mere bæredygtigt og mindre miljøbelastende end traditionelle byggematerialer som beton. Trækonstruktioner er desuden ikke kun godt for miljøet, men også for mennesker. Træet giver nemlig en behagelig og afstressende akustik og forskning viser, at vi mennesker får lavere puls, lavere adrenalin indhold i blodet og lavere blodtryk, når vi opholder os i træbygninger sammenlignet med bygninger i andre materialer.
Samlet set er resultatet for Science Center en særdeles klimavenlig bygning, der har et fuldstændig CO2 neutralt regnskab og fremstår som et potentielt ikon for bæredygtighed og langtidsholdbarhed.
Kronen på værket
COBE har i forvejen stået for designet af den højteknologiske forskningsinstitution ESS på 100.000 m2 samt udviklet byplanen for hele Science Village Scandinavia, som det kommende museum bliver en del af. Med offentliggørelsen af det kommende Science Center er det altså den københavnske tegnestues tredje store projekt, der nu skal realiseres i Lund.
Arkitekt og grundlægger af COBE, Dan Stubbergaard, fortæller:
”Ambitionerne har været tårnhøje for designet af museet, og vi synes, at vi er lykkedes med at designe en unik og indbydende bygning, der med sin åbne gårdhave og konkave tag, giver en dramatisk og elegant profil, der skiller sig ud og giver nogle nytænkende og anderledes muligheder at bruge et museum på. Samtidig har vi helt fra start tænkt klima, miljø og bæredygtighed ind i processen og ved blandt andet at bruge træ som det primære byggemateriale, gøre brug af solceller og overskudsvarme og skabe en gårdhave med stor biodiversitet og regnvandsreservoir er vi kommet i mål og har formået at præstere et CO2 regnskab, der går i nul, hvis planen bliver fulgt. Håbet er, at vi som tegnestue fremadrettet kan være med til at sætte yderligere fokus på og blive endnu bedre til at skabe bæredygtige byggerier til gavn for fremtidige generationer og klodens generelle tilstand.”