
Dorte Mandrup vinder arkitektkonkurrence om nyt Eksilmuseum i Berlin
Ved ruinerne af den historiske banegård Anhalter Bahnhof midt i Berlin, hvorfra tusindvis af mennesker flygtede i eksil under Anden Verdenskrig, skal et 6.300 m2 stort museum opføres af Dorte Mandrup som vinder af den internationale konkurrence.
Den danske arkitekt Dorte Mandrup har endnu en gang stadfæstet sin position i verdenseliten af arkitektur med sit vinderforslag til det nye Eksilmuseum i Berlin – et projekt med skærende aktualitet og international bevågenhed. Foran tegnestuer som Nieto Sobejano fra Madrid, SANAA fra Tokyo og Diller Scofidio + Renfro fra New York, indtager Dorte Mandrup førstepladsen i konkurrencen, som blev igangsat i efteråret 2019. Tegnestuens forslag har en stærk identitet og relation til ruinerne af indgangspartiet til Anhalter Bahnhof, der i dag står som et vigtigt monument og symbol på alle dem, som blev drevet i eksil under Anden Verdenskrig.
- Det er fuldstændighed fantastisk for os at slå verdenseliten, men det er allermest fantastisk er at være med til at skabe et sted, hvor forståelsen af den tilstand at være i eksil bliver tydeliggjort. Det har aldrig været mere aktuelt end i denne tid, hvor mere end 65 millioner mennesker er fordrevet i eksil, udtaler grundlægger og kreativ direktør Dorte Mandrup.

Fortidens umistelige historier belyser en af nutidens største kriser
Nutidens bevægelser af flygtninge og migranter skærper offentlighedens følsomhed over for temaer som udvisning, emigration, eksil og folkemord, og derfor undersøges også tysk historie igen. Eksilmuseum Berlin’s hovedfokus vil være på de hundredtusindvis af mennesker, der flygtede fra regimets terror og vold mellem 1933 og 1945, men museet vil også generelt belyse den menneskelige oplevelse af eksil fra forskellige steder og tider.
- At engagere sig i emnet eksil efter 1933 er først og fremmest at møde menneskelige historier, der omhandler ekstraordinært drama. Det er vigtigt at huske, hvad den tids flygtninge led, såvel som hvad de opnåede, ikke mindst fordi det kaster lys over nutiden og en fremtid, der i stigende grad er præget af strømmen af migranter, udtaler Founding Director af Eksilmusem Berlin, Prof. Dr. Christoph Stölzl, i forordet til konkurrencen.
Fremtidens museumsoplevelse i samspil med historisk monument
Museet skal bl.a. huse en permanent udstilling og en specialudstilling, undervisningsfaciliteter og en restaurant. Derudover vil et frit tilgængeligt område fortælle historien om den enorme banegård, Anhalter Bahnhof, som engang tonede frem på stedet, og hvis storhed i dag blot kan fornemmes gennem et af Berlins vigtigste arkitektoniske monumenter. Udover historiske fakta vil museet præsentere de mange individuelle biografier om mennesker, der blev fordrevet i eksil, og spore deres labyrintiske, tragiske og forbløffende liv. Der lægges mindre vægt på at vise historiske objekter og artefakter, og i stedet vil museet arbejde med avanceret brug af medier og scenografi for at give de besøgende en dybere oplevelse af fortællingerne om at være i eksil.
Stiftelsen for Eksilmuseum Berlin blev etableret i 2018 på privat initiativ af Nobelprisvinder Herta Müller, den tidligere tyske præsident Joachim Gauck og kunsthandler og medgrundlægger af Villa Grisebach, Bernd Schultz. Budgettet for projektet er estimeret til 200 mio kr, og det nye museum forventes at åbne dørene i 2025.
Höhler & Partner og TOPOTEK1 fra Tyskland samt det internationale ingeniørfirma Buro Happold har støttet Dorte Mandrup i udarbejdelsen af konkurrenceforslaget.

Om konkurrencen
I efteråret 2019 inviterede Stiftung Exilmuseum Berlin, i samarbejde med Senate Department for Urban Development and Housing, Berlin, og District of Friedrichshain-Kreuzberg von Berlin, 10 internationale tegnestuer til konkurrencen om at designe det nye Eksilmuseum Berlin; Dorte Mandrup (København), Bruno Fioretti Marquez (Berlin), Caruso St John Architects (London), Diller Scofidio + Renfro (New York), Kéré Architecture (Berlin), Nieto Sobejano Arquitectos GmbH (Madrid), SANAA (Tokyo), Sauerbruch Hutton GmbH (Berlin), Staab Architekten GmbH (Berlin), URBANA (Dhaka) og ZAO/standardarchitecture (Beijing).
Konkurrencen blev afgjort efter juryens sidste møde d. 13. august 2020. Dorte Mandrup blev offentliggjort som vinder ved pressekonference d. 14. august 2020 i Berlin. Konkurrenceforslagene udstilles på Berlin State Library på Potsdammer Straße 33 fra d. 29. september til d. 17. oktober 2020.
Om Dorte Mandrup A/S
Tegnestuen Dorte Mandrup A/S blev grundlagt i 1999 og består af 65 medarbejdere fra flere end 10 forskellige lande. Dorte Mandrup har specialiseret sig i kulturbyggerier, mixed-use og transformationer.
Tegnestuen er anerkendt for sin stedspecifikke arkitektur og evne til at arbejde med umistelige steder, kultur og historier. I øjeblikket er Isfjordscentret i Ilulissat i Grønland ved at stå færdigt og udviklingen af The Whale i Nordnorge og de to sidste besøgs- og oplevelsescentre ved Vadehavet i Tyskland og Holland er i fuld gang.
I april vandt tegnestuen konkurrencen om det 37.500 m2 træbyggeri i Göteborg.