
El-delebiler fra GreenMobility skaber grøn mobilitet i byrummet
Delebiler er ikke længere et særsyn i de store byer, hvor renere luft, mindre støj og fri mobilitet er et must. GreenMobility ser grønne el-delebiler betjent via en app som et langsigtet træk på vejen mod bedre miljø og billigere, fri bevægelighed i byrummet.
GreenMobility skriver sig ind i en ny fortælling om byernes udvikling, hvor indbyggere og erhvervsliv må tænke langt mere grønt og miljøvenligt – også i forhold til transport og mobilitet i byrummet. Når der tegnes ny arkitektur, er der nu også krav til bl.a. parkering og adgangsveje, og det kan være en langsigtet fordel at indtænke grøn kørsel og delebiler som en del af hele projekteringen, byplanlægningen og infrastrukturen.
De store tendenser: Mobilitet og grøn kørsel
Hos GreenMobility fremhæver man, at der er to store strømninger i tiden, når det kommer til transport i byerne anno 2020: Mobilitet og grøn bykørsel.
- Mobilitetstanken har i de store byer fortrinsvis været forbeholdt det offentlige, men nu er der også mange private initiativer såsom bycykler og løbehjul, og her falder grønne delebiler naturligt ind i sammenhængen. Og med hensyn til hele ”kør grønt”-bølgen er vores elbiler et oplagt bud på en både mere miljøvenlig og nem transportform, der også betyder renere luft og mindre støj i byrummet, siger Steffen Frølund, Chief marketing officer hos GreenMobility.
Det er op til 75 % billigere at bruge en bybil fra GreenMobility end en taxi, og elbilerne er selvsagt miljøvenlige i forhold til de traditionelle transportmidler på benzin eller diesel. Og så er convenience – bekvemmelighed og let adgang – et nøgleord, idet al funktionalitet foregår helt enkelt via en app.
- Det er fedt at være grøn, men hvis det er besværligt, så fungerer det ikke. Derfor har vi gjort det meget enkelt. Man tilmelder sig online og downloader vores app, og derefter tager man blot den bil, der er nærmest, hvilket man har overblik over i selve appen. Det koster ned til 2 kr./min., og man sparer besværet og de mange omkostninger ved egen bil. Man låser bilen op via appen, man kan holde pauser undervejs, og man betaler kun for den tid, man bruger bilen. Samtidig følger der parkering, forsikring og strøm samt VIP-parkering med i form af vores Hotspots i byerne, fortæller Steffen Frølund.
En både-og løsning
Steffen Frølund ser el-delebiler som en både-og løsning. At man også fra politisk og byplanlægningsmæssig side godt kan tænke grønt, uden at det går ud over livskvalitet, bæredygtighed og convenience.
- En undersøgelse viser f.eks., at én af vores delebiler fortrænger ejerskabet over syv andre biler, fordi det enten fjerner dem fra gaderne eller gør, at de ikke bliver købt. Der bygges jo voldsomt meget i de store byer i disse år, og der lægges bl.a. op til områder og kvarterer, hvor man ikke nødvendigvis har en bil og derfor kan have gavn af en delebil. Vi har desuden en erhvervsmodel, en B2B-aftale, hvor erhvervslivet med fordel kan bruge langt billigere og tilgængelige delebiler til transport til f.eks. lufthavne, hoteller osv.
Internationalt netværk af byer på vej
Steffen Frølund fortæller, at GreenMobility i dag er en modnet, børsnoteret virksomhed med 400 biler i flåden og 60.000 registrerede brugere. Fremtiden skal byde på et internationalt netværk af byer med el-delebiler, og allerede nu er København, Aarhus og Oslo på kortet, ligesom bl.a. Göteborg, Malmø, Antwerpen og Wien er undervejs som nye byer med grønne delebiler fra GreenMobility.