<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Enghaveparken på Vesterbro vinder Årets Arne 2021
Enghaveparken på Vesterbro vinder Årets Arne 2021

Foto: Astrid Maria Busse Rasmussen

Enghaveparken på Vesterbro vinder Årets Arne 2021


Et team med tegnestuen Tredje Natur i front står bag Enghaveparken. Den klassiske og innovative regnvandspark blev fredag aften hædret med den københavnske arkitektstands fornemmeste pris Årets Arne 2021.

3 Flemming Rafn  Tredje Natur_1600Foto: Flemming Rafn, Tredje Natur Arkitektforeningen Københavns har netop uddelt arkitekturprisen Årets Arne ved det offentlige, digitale arrangementet Kritik og Kåring. De fem nominerede værker blev vendt og drejet i en kritisk dialog imellem fagets fremmeste stemmer, men i sidste ende var det Enghaveparken, der løb af med hovedprisen.

 

- Enghaveparken er på mange måder velfærdssamfundet vugge anlagt i 1929 for at løfte den formørkede arbejderklasse. Den rummer blandt andet tidlige værker af Arne Jacobsen og en af Københavns første, offentlige legepladser, lyder det fra partner Flemming Rafn i Tredje Natur om projektet, som han så som en kompleks udfordring, da Tredje Natur i 2014 vandt konkurrencen om at tranformere haven til en folkepark.

- Opgaven lød på at forny en folkepark, der dengang havde en million årlige besøgende og som samme år var udpeget som et ud af fem landskabsarkitektoniske hovedværker, som skulle fredes. Og så skulle vi i øvrigt lige finde plads til de her 23 tusind kubikmeter skybrudsvand.

 

Det var dog en udfordring, som viste sig at generere både klassiske, arkitektoniske gevinster og teknologisk innovative løsninger, mener Morten Birk Jørgensen, som var vært ved kåring af Årets Arne.

 

- Tredje Natur har fået et uhørt komplekst arbejde til at fremstå som et hvor svært kan det være-projekt. Enghaveparken fremstår med en lethed, som integrerer et teknologisk komplekst program med den kulturhistorie, som parken er bærer af.

 

2 Flemming Rafn_Tredje Natur_1600Foto: Flemming Rafn, Tredje Natur

 

Om de arkitektoniske løsninger siger Flemming Rafn fra Tredje natur:

 

- I Enghaveparken har vi søgt at skabe en integreret løsning, hvor den arkitektoniske arv videreføres i den tekniske løsning. Derfor er netop den arkitektfaglige anerkendelse, der følger med prisen, vigtig for os og ikke mindst for bygherren og for byen.

 

En jury bestående af medlemmer fra lokalledelsen i Arkitektforeningen København udpegede vinderprojektet efter en faglig debat om de fem nominerede værker.

 

Hele arrangementet Kåring og Kritik, hvor Årets Arne blev afgjort ligger tilgængeligt online og kan ses her

 

Det er andet år i træk, at et klimaorienteret uderum vinder Årets Arne. I 2020 var det nemlig Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen, der blev tildelt Årets Arne.

 

5 Flemming Rafn  Tredje Natur_1600Foto: Flemming Rafn, Tredje Natur

 

FAKTA OM ENGHAVEPARKEN

Bygherre: Københavns Kommune og HOFOR

Arkitekt: Tredje Natur

Ingeniør: COWI

Konsulenter: Platant

Entreprenør: Hoffman