Guardian Glass og OFIS Architects står bag ensomt glashus i ørkenen
Midt ude i Gorafe ørkenen, midt ude i ingenting, står et hus af glas. Prisgivet til naturens elementer, står det ensomme hus med det passende navn La Casa del Desierto. Huset har til formål at vise, hvordan glasset ikke sætter begrænsninger for arkitekten, men derimod skaber nye muligheder.
Glashuset i ørkenens midte
Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor I et glashus. Medmindre man bor i La Casa del Desierto, et glashus placeret midt ude i Gorafe ørkenen i det spanske Andalusien. Her skal der nemlig kastes med meget store sten, hvis det skal have en effekt.
Målet med dette unikke byggeri har været enkelt: at udfordre glassets rammer, hvilket har resulteret I at hele den bærende konstruktion består af glas, og intet andet. Samtidigt er glasset udviklet til at kunne levere et behageligt indeklima, til trods for at solens stråler bager ned, og man i ørkenen opnår temperaturer på op til 50 grader.
Uberørt natur
Huset er udviklet i samarbejde med Guardian Glass og slovenske OFIS Architects, der før har arbejdet sammen for at opføre glasbyggerier i ekstreme miljøer. Spela Videcnik, medstifter af OFIS Architects, har længe været fascineret af særligt de rå og uforstyrrede bjerge i hendes hjemland, hvor man endnu kan opleve den uberørte natur. Hun har derfor længe arbejdet med specialkonstruktioner og modulsystemer, der med helikopter er sendt til nogle af Europas mest øde bjergregioner.
Men at skabe et glashus hvor alle bærende konstruktioner er af glas, var alligevel en ny udfordring:
- Vi konstruerede en bygning med et trædæk og et træloft, men ellers var alt, fra de bærende elementer til køkkenet, lavet af glas. Udfordringen lå dog i at skabe en yderst stabil struktur, så glassets styrke ikke blev kompromitteret. Hertil har vi et hus, hvis energiforbrug alene dækkes af solpaneler, og ikke er koblet til noget forsyningsnet. Derfor skulle vi også indtænke brugernes ressourceforbrug, fortæller Spela Videcnik.
Hun indrømmer da også, at der blev bygget mange mock ups, hjemme i Slovenien, før man endelig var tilfreds.
- Men til sidst lykkedes det, og jeg synes, vi har formået at skabe et komfortabelt miljø, hvorfra man kan være i ét med sig selv og naturen. Du opnår en ro og en kontakt med naturen herude, som man ikke rigtigt kan opnå andre steder, og at have et konstant 360 graders udsyn, forstærker denne oplevelse, afslutter Spela Videcnik.
Man må gå til ekstremerne
- Der har været fokus på at skabe styrke, sigtbarhed, gode akustiske forhold, optimale lysforhold, samt behageligt indeklima, til trods for ekstreme temperaturer. Os der har vores daglige gang i glasindustrien ved godt, at glas har gennemgået en enorm udvikling de sidste mange år, og at der snart ikke er noget som glasset ikke kan magte. Men vi har været nødt til at overbevise arkitekter, bygherrer og entreprenører om, at dette altså var tilfældet. Derfor satte vi os for at bygge La Casa del Desierto, for netop at vise, at hvis du kan opføre en ren glaskonstruktion her, så er der ingen begrænsninger. Vi har samtidigt testet alle aspekter af byggeriet, lige fra konstruktionens fortsatte stabilitet, til indeklimaet, gennem årets løb, så vi samtidigt selv har kunnet blive klogere på glasset som byggemateriale. Nogle gange er man nødt til gå til ekstremerne, hvis man vil udvikle sig som glasproducent, afslutter Javier Unquera Algorri, der er Europæisk R&D direktør for Guardian Glass Europe.