CLT Denmark leverer certificeret og svanemærket CLT, produceret ved KLH i Østrig. Foto: KLH
Hos CLT Denmark har træ en hovedrolle
Politisk er skurkerollerne besat, og byggeriet er sammen med biler og bønder udset til at skulle levere hovedparten af de reduktioner, der skal til for at blive CO2-neutrale. Og der er ingen vej uden om store omvæltninger i byggeriet, for byggeriet kan kun levere ved i størst muligt omfang at erstatte de mest klimabelastende materialer med træ.
Tekst af Mogens Hjelm
Det gode ved en omstilling i byggeriet, hvor vi substituerer klimabelastende materialer med træ, er det faktum, at vi har rigeligt træ. Træ slipper ikke op som ressource, hvis vi bærer os rigtig ad. Og det er en ressource, der under opvæksten opsuger og lagrer masser af CO2.
Med denne grundfortælling ser direktør Per Thomas Dahl relativt optimistisk på mulighederne, som kun kan kuldkastes, hvis vi som sektor ikke formår at udnytte dem.
Per Thomas Dahl er direktør for CLT Denmark, der leverer massivtræselementer fra østrigske KLH. Med 35.000 referencer i baghånden er CLT Denmark blevet storebror på markedet for massivtræ, og KLH fik sidste år som det første massivtræsprodukt det eftertragtede Svanemærke.
- Vi har dog endnu til gode at se massive forandringer i markedet. Vi tænker grøn omstilling på ryggen af gamle vaner og traditioner, og det er umiddelbart svært at forstå den fodslæbende stil, som byggeriets egne politiske håndværkere fremlægger for regeringen. Når vi nu har effektive, billige og CO2-venlige alternativer som træ til at erstatte de mest klimatunge materialer, siger Per Thomas Dahl, CLT Denmark.
Læs også:
Interview med direktør i Træinformation, Mikael Koch: Et wakeup call til den danske byggebranche
Træets egenskaber
Træ opsamler CO2 under væksten og er en fornybar ressource, som de danske håndværkere, der har arbejdet med massivtræ og CLT, berømmer for at være let og håndterbart at arbejde med. CLT har konkurrencedygtige styrkeegenskaber, men det er uden konkurrence, når det handler om at skabe et sundt og behageligt klima.
- I Danmark halter vi dog stadig meget efter landene omkring os, hvor projekter og erfaringer står i kø. Traditionen er en stor barriere, da vi reelt ikke har storskalaproduktion af træhuse herhjemme. Det bliver den store turn-around, når vi for alvor skal forbedre klimaaftrykket. Uden mere træ i byggeriet, når vi ikke i mål, siger Per Thomas Dahl og tilføjer:
- Vi kan selvfølgelig ikke undvære andre byggematerialer. Men hvis vi vil reducere byggeriets CO2-aftryk, så kommer vi ikke uden om at reducere forbruget af de mest miljøbelastende materialer.
Solide erfaringer
CLT Denmarks østrigske partner KLH har leveret til mere en 35.000 projekter verden over. Træ vejer relativt mindre end andre konstruktionsmaterialer og kan transporteres, uden at det væsentligt påvirker omkostningerne i kroner og klima.
- Kvalitet og præcision gør CLT konkurrencedygtig i alt byggeri, og vi forventer da også, at CLT Denmark i de kommende år vil mærke en øget efterspørgsel fx fra den almene sektor og de store pensionsselskaber, der både har fokus på det konkrete byggeregnskab, men også et stærkt engagement i at bygge bæredygtigt og sundt.
- De fleste interessenter ved godt, at træ er det mest CO2-venlige byggemateriale og har også viljen til at finde løsninger med CLT og andre løsninger med træ. Derfor vil træ gå fra en birolle til en hovedrolle, slutter Per Thomas Dahl.