
Klimavenligt byggeri med PVC
Byggesektoren står for omkring 40 % af CO2-udledningerne og halvdelen af ressourceforbruget, så det er naturligt at mange kigger mod byggeriet i diskussionen om hvordan vi når målet om 70 % reduktion i 2030.
Klimavenlige, langtidsholdbare, genanvendelige og gerne prisbillige materialer er nødvendige, hvis vi skal i mål. PVC-plast opfylder alle kravene, og derfor allerede i dag den mest anvendte plasttype i byggeriet.
Typiske PVC-byggeprodukter er rør, vinduer, tagrender, og tagplader. Når PVC-byggeprodukterne efter mange årtiers brug bliver til affald kan de knuses og genanvendes til nye produkter. Grundet PVC’ens unikke tekniske egenskaber er det muligt at gentage denne proces mange gange. Der er store klimagevinster at hente ved at genanvende PVC frem for at producere nyt. For hvert kg PVC der genanvendes spares omkring to kg CO2, og energiforbruget er op til 90% mindre når man genanvender PVC frem for at producere ny plast. Den genanvendte PVC fortrænger desuden ny råvare på markedet. Der genanvendes omkring 800.000 tons PVC årligt i Europa, hvilket svarer til produktionen på tre store PVC-råvarefabrikker.
Miljøstyrelsen kalder WUPPI for velfungerende indsamlingsordning for PVC
PVC-industrien i Europa har investeret massivt i indsamling og genanvendelse gennem de seneste to årtier. I Europa er der siden 2000 indsamlet og genanvendt over 5 millioner tons PVC gennem VinylPlus.
I Danmark indsamles hårdt PVC-byggeaffald gennem WUPPI-ordningen, som ifølge Miljøstyrelsen er en velfungerende indsamlingsordning. WUPPI-ordningen sørger for, at den hårde PVC kan blive indsamlet på byggepladser og genbrugspladser. Der ligger et stort potentiale i at øge de indsamlede mængder. F.eks. ved selektiv nedrivning og øget fokus på PVC på genbrugspladserne. WUPPI-ordningen er delfinansieret af VinylPlus og de danske virksomheder, der enten selv fremstiller hårde PVC-byggeprodukter eller forhandler disse produkter på det danske marked.

I øjeblikket strides de folkevalgte i EU med Europa-Kommissionens videnskabelige eksperter om hvorvidt det er fornuftigt at genanvende det gamle ofte blyholdige PVC. Det skal understreges, at PVC siden 2002 har været blyfrit, så spørgsmålet drejer sig altså om man generelt skal udnytte ressourcerne i gammelt affald, der indeholder uønskede stoffer.
Når det gælder PVC har eksperterne gransket sagen i årevis, og fundet frem til, at genanvendelse er at foretrække. Alternativet er nemlig, at affaldet skal på lossepladsen eller forbrændes. Parlamentarikerne er ikke enige med videnskaben. De forkastede således tidligere på året et forslag fra Kommissionen om fortsat genanvendelse, med den begrundelse, at et giftfrit miljø trumfer andre hensyn, såsom klima, beskæftigelse og ressourceeffektivitet. Der vil gå et par år før den regulative proces er afsluttet.