PVC-plast tager teten, når det gælder genanvendelse i byggeriet
I den ophedede debat om plast, der langt hen ad vejen handler om emballage, glemmes ofte den mere usynlige, men meget samfundsnyttige anvendelse af plast, der finder sted i byggeriet.
Der er nemlig rigtig meget plast i byggesektoren. Tænk blot på hvordan drikkevandet bliver transporteret til huset og spildevandet ledt væk. Det sker oftest i plastrør. El og internet løber gennem et netværk af kabler og ledninger med plastisolering. EPS-isolering holder huset dejligt varmt om vinteren og svalt om sommeren. Hertil kommer alle de synlige plastanvendelser i byggeriet: Energibesparende vinduer, praktiske vinylgulve, lette tagbelægninger, langtidsholdbare tagrender med videre.
Hvad der karakteriserer plastanvendelsen i byggeriet, er dog, at vi generelt har en begrænset viden om de typer af plast, der anvendes, om mængderne og om hvordan plasten håndteres, når den bliver til affald.
Godt styr på byggeaffald i PVC-plast
På et område har vi dog relativt stor viden og god udnyttelse af plastbyggeaffaldet. Paradoksalt nok taler vi her om det ofte udskældte PVC, også kendt som vinyl, som er den mest anvendte plast i byggeriet. Faktisk har vi i Danmark i over tyve år haft et velfungerende indsamlings- og genanvendelsessystem til hårdt PVC-byggeaffald. Ordningen hedder WUPPI, og er en sammenslutning af de førende danske producenter og forhandlere af hårde PVC-byggeprodukter.
En frivillig aftale, der skaber resultater
WUPPI-ordningen er en del af en større europæisk bestræbelse på at indsamle og genanvende PVC-affald og generelt gøre PVC-plast bæredygtig. Programmet hedder VinylPlus og samler hele PVC-værdikæden i en frivillig aftale med konkrete mål og faste deadlines. Den samlede PVC-industri har indtil videre investeret over €100 millioner i programmet. VinylPlus overvåges af et uafhængigt udvalg bestående af repræsentanter fra bl.a. EU-Kommissionen og EU-Parlamentet, og resultater auditeres af tredjepart. Hidtidige resultater er bl.a. markant øget genanvendelse, store CO2-reduktioner og substitution af uønskede stoffer.
VinylPlus-programmet udmærker sig ved at være en frivillig industriaftale, der fungerer, og det har blandt andet medført, at FN og EU-Kommissionen anser PVC-industrien som rollemodel for andre industrier og som frontløber for den cirkulære økonomi.
VinylPlus har netop udsendt sin statusrapport for 2020. Her kan det bl.a. læses, at PVC-genanvendelsen i Europa igen i år slår rekord. Således blev der i 2019 indsamlet og genanvendt 770.000 tons PVC. WUPPIs andel af denne store mængde i Europa er selvfølgelig beskeden, da Danmarks PVC-anvendelse i byggeriet er en meget lille del af det samlede billede. Men WUPPI sikrer altså, at denne lille andel indsamles og genanvendes.