Lars Vejen: Træets kvaliteter som drivkraft
Med industrialiseringen blev træet sat i skammekrogen til fordel for stål og sidenhen beton, når nye superkonstruktioner skød i vejret. Men ifølge designer og møbelarkitekt Lars Vejen, har træet en organisk kvalitet og styrke, som meget få materialer kan måle sig med. Han fortæller her om kærligheden til træet som materiale, og hvordan han med sine samarbejdspartnere har formået at vise, hvordan træ ikke alene er æstetisk tiltalende, men også rummer vigtige praktiske egenskaber.
- Der er en række basismaterialer her i verden, der har en ærlighed og oprindelighed, der appellerer til os mennesker. Netop træet er et af disse materialer. Det er en del af vores identitet og DNA.
Således indleder Lars Vejen samtalen, og man kan med det samme fornemme, at der ligger mange tanker bag kærligheden til træet, som af samme årsag ofte finder vej ind i hans arbejde med design af alt fra smykker, byrumsinventar og boligtilbehør, til møbler, lamper, døre og byggekomponenter.
- Træ er organisk og levende, men behandles og bearbejdes det korrekt, har det en utrolig levetid. Tænk på fortidens danske slægtsgårde eller de norske stavkirker. Med den rigtige energi og godt håndværk har man formået at skabe bygninger, som har stået i hundredvis af år, fortæller Lars Vejen og fortsætter:
- Man har også haft en viden, som nogle gange bliver glemt i vores iver for at opfinde nye og spændende løsninger. Jeg har f.eks. designet et dørgreb i birkebark - dels fordi det er smukt og dels fordi det har et naturligt højt indhold af antibakterielle stoffer og således naturligt er meget hygiejnisk og utroligt stærkt. Birkebark brugte man f.eks. i Norge som undertag i bjælkehytter med tørv på taget, hvilket man senere skiftede ud med plastik. Problemet var bare at plastik går i stykker, hvorimod undertage i birkebark kan “gro sammen” i en naturlig organisk symbiose med træ og tørv. Vi er nysgerrige væsner, og vi vil gerne finde på nye ting, men nogle gange skal man også se tilbage og ikke kun fremad, for at finde de bedste løsninger.
Kvalitet er efterspurgt
Heldigvis har markedet bevæget sig hen et sted, hvor gode byggematerialer som træ er efterspurgt. Men vores boligmønstre har også ændret sig og vi bor sjældent det samme sted hele livet, hvilket gør boligen til et forbrugsprodukt mere end en livsvarig relation.
- Spørgsmålet er, hvordan vi kan skabe høj værdi og god kvalitet uden, at vi bruger to år på at udvikle et byggeri? Det forsøgte vi at finde svaret på i Njordrum - en ide og et modulært koncept, som blev startet af Martin Wienberg, hvorefter Steffen Toft og jeg selv blev involveret og i dag er indtrådt som partnere. Vi udviklede et boligkoncept i et godt design, med gode materialer og rationaliserede processerne omkring konceptet, som f.eks. ikke designmæssigt at starte helt forfra ved hvert byggeri. Samtidig har vi set på, hvor mange kvadratmeter vi egentlig har brug for og hvordan vi kan udnytte dem bedre, siger Lars Vejen og forklarer:
- Alle rum kan beklædes fuldstændigt i træ, hvilket skaber et fantastisk indeklima og arkitektonisk intimitet. Der er mulighed for variation i husenes indretning, men de overordnede valg så som f.eks. køkken, facadeprofiler og integreret belysning er fastlagt af os. Der er begrænsninger, som til gengæld holder udgifterne nede for forbrugeren samtidigt med at der er truffet gode og højkvalitets designvalg.
Den alsidige facade
Njordrum er ikke alene et gennemtænkt koncept set indefra. Også udefra har der været fokus på at kombinere træets kvaliteter med en funktionel og alsidig facade. Løsningen er et 100% giftfrit, varmeimprægneret facadeprofil, skabt i samarbejde med Protræ:
- Rationalet bag Njordrum har været at skabe et gennemdesignet hus. Det betød også, at vi ville udvikle vores egen facadeprofil, der fungerer som en lukket klimaskærm, hvilket vi gjorde i fællesskab med Protræ. Vi designede et system med kun to brædder i to forskellige bredder. De to brædder kan roteres og har således to forsider og altså ingen bagside. De kan så kombineres i tilfældige mønstre, der skaber en unik rytme i alle facaderne, til trods for, at vi har med et masseproduceret produkt at gøre. Således får vi spændende facader, hvor hænder og øjne kan gå på opdagelse og hvor hvert hus alle bliver unikke i detaljen, afslutter Lars Vejen.