Louis Becker fra Henning Larsen om nyt hotel som vartegn for Sønderborg
Betagende fjordlandskaber, historiske rammer og ambitiøse planer for byudvikling kombineret med Henning Larsen Architects moderne skandinaviske arkitektur har resulteret i et fascinerende storhotel og vartegn i Sønderborg.
Bitten & Mads Clausens Fond har sammen med Sønderborg Kommune visioner om at udvikle det tidligere industriområde på havnen i Sønderborg til en aktiv bydel, og det nye Hotel Alsik er en del af en masterplan, der er lavet af den canadiske arkitekt Frank Gehry. Planen beskriver en moderne bydel med kontorbygninger, lejligheder og restauranter – og et hotel som et centralt fyrtårn. Alsik åbnede den 6. maj 2019 og rummer et 64 meter højt tårn, 210 værelser, konferencefaciliteter til 400 personer, Nordeuropas største spa- og wellnessområde samt restauranter i de to øverste etager. Byggeri + arkitektur har talt med Louis Becker, partner og design principal i Henning Larsen.
Bindeled mellem landskabet, fortiden og fremtiden
- Vi blev meget inspireret af Frank Gehrys masterplan. Den havde en vild fortolkning af Sønderborg, som viste sig at passe godt til byen. Den blev derfor en stor drivkraft for os. Hotellet står som et bindeled mellem det flotte landskab ved Alssund, den tidlige historie, og fremtiden med universitetet og erhvervslivet i Sønderborg. Alt det blev inspirationen til hotellet, siger Louis Becker.
Nordisk stil med lys, luft og naturmaterialer
Gennem materialevalg har arkitekterne i Henning Larsen forholdt sig til historien og tilpasset bygningen til omgivelserne. Facaderne består af aluminium i sorte og brune nuancer med foldede flader med dybde, toner og nuancer der changerer, og ifølge Louis Becker er det en reference til det gamle slot – dog i en moderne fortolkning. Fokus har været på en nordisk stil med træ, natursten og nuancer, som matcher vandet i fjorden, samt i forhold til at få lys og rummelighed ind. Det er også lykkedes at få udsigt fra både værelserne, spa- og wellnessområdet og en udsigtsplatform på toppen.
- Vi er drevet af at skabe noget, der kan bidrage til bæredygtig forandring. Hotellet tiltrækker turister og skaber arbejdspladser i lokalområdet, men tilføjer også et nyt kapitel til byens historie. Jeg synes derfor, at det er en flot gestus, at man har dedikeret en hel etage til offentligheden og gæster, hvor den betagende udsigt over sund og by kan nydes, siger Louis Becker.
Spa & wellness, konference og gastronomi
- Både teknologisk og byggeteknisk har vi skulle finde nye løsninger. Vi er heldigvis vant til at arbejde med teknologivirksomheder, er åbne over for nye løsninger og mener at vi er nødt til at være med på udviklingen. Det har været en stor og lang proces. Særligt i forhold til spa og wellness, hvor der er mere end tres forskellige spa- og wellnessoplevelser fordelt på 4.500 m2 på fire etager. Det har dog været hele besværet værd og vi er meget stolte af og glade for resultatet.
Konferencedelens store rum ligger afskærmet og alligevel tæt på alt det andet, og rummene kan tilpasses efter behov. Derudover kan man blive forkælet med kulinariske oplevelser i Alsiks restauranter. À la carte-restauranten forventes at blive et mødested på mange niveauer med erhvervsfolk i hverdagene og spa- og restaurantgæster i weekenden.
- Nye virksomheder i området og hotellet skaber mange nye arbejdspladser, og vi forventer at en stor del af wellness- og spagæsterne vil komme fra Tyskland. Det tager selvfølgelig noget tid før det hele gror sammen med byen, erhvervslivet og det grønne, men jeg tror det bliver rigtig godt, slutter Louis Becker.
Fakta:
- Investorer: Bitten & Mads Clausens Fond og PFA Pension
- Arkitekt: Henning Larsen Architects
- Rådgivende ingeniør: Sweco
- Masterplan-arkitekt: Frank Gehry
- Totalentreprenør: Enggaard A/S
- Operatør: RIMC skal drive hotellet
- Restauranter: Konceptudvikles og drives af Jesper Koch
- Spa & Wellness: Schlettere og Raison d'Etre – sammen med Henning Larsen Architects
- Interiør-arkitekt: Bachhuber Design