Ny retspsykiatri i Esbjerg var en udfordring for DAN-doors
Høj sikkerhed, funktionalitet og æstetik er normalt ret uforenelige størrelser. Men i det nye retspsykiatriske afsnit i Esbjerg er DAN-doors lykkes med projektet.
Spørger man Per Pedersen, der er Sales & Marketing Manager hos DAN-doors i Skanderborg, er det ikke synderligt svært at lave en sikringsdør, der ikke kan brydes op, og som også er særdeles brandsikker.
Den slags døre er der masser af i f.eks. beskyttelsesrum, bunkers og bankbokse.
Udfordringen opstår først, når døren også skal være let at betjene - og når den skal kunne udstyres med brandsikre ruder og elektroniske låsekasser samt tilhørende adgangskontrol.
Lægger man dertil, at bygherre også drømmer om en smuk dør, ja så bliver det hele pludselig særdeles kompliceret og svært, smiler Per Pedersen og forklarer, at det var entreprenørvirksomheden Hans Jørgensen & Søn, der skulle bruge de supersikre døre ved ombygningen af et almindeligt sengeafsnit hos psykiatrien i Esbjerg.
Læs også:
Interview med Södras tekniske chef Jørgen Geel ”Forstå EN 16755 og undgå bål og brand senere”
Set og prøvet lidt af hvert
Afsnittet, der slår dørene op for patienter til september, skal fremover indeholde 15 retspsykiatriske sengepladser - så sikkerhed er ikke noget, man tager let på. Af samme grund landede opgaven hos DAN-doors, og det er Per Pedersen særdeles glad for:
- Vi har siden 1983 produceret døre og portløsninger til store dele af verden, så vi har set og prøvet lidt af hvert. Men den her opgave har været helt unik og utroligt spændende, siger han og nævner, at bygherre allerede havde lagt sig fast på en del af dørenes udstyr – herunder de specielle låse, som bidrager til den høje sikkerhed.
- På den måde har det handlet om at få sammensat alle dørenes delelementer og sikre, at dokumentation og klassificeringer lever 100% op til kundens ønsker og forventninger, lyder det.
Topsikret trods dilemmaer
Helt konkret har DAN-doors leveret 45 profil- og pladedøre, i sikringsklassen RC3 og RC4.
Dørene er opbygget i rustfrit, malet stål og er afhængigt af placering udstyret med én eller to specielle låsekasser, der både er elektronisk- og nøglebetjente. Endvidere er dørene for de flestes vedkommende EI60 brandgodkendte efter de nyeste europæiske brand-normer.
Og kombinationen af de mange låse og ønsket om en høj brandsikkerhed, leder hen til et af dilemmaerne:
- Jo flere låse, du sætter i en dør, jo mere opbrydningssikker er den jo. Men samtidig kræver en låsekasse, at du laver hul i døren – og det styrker jo ikke brandsikkerheden. Så handler opgave om at finde den unikke kombination af komponenter, hvor der ikke gås kompromis med hverken den ene eller den anden sikkerhed, siger Per Pedersen.
Sikkerhed vs. æstetik
Som en anden udfordring peger han på de elektroniske låsesystemer. Her er adgangssystemer og dørlåse forbundet med kabler, fordi trådløs kommunikation simpelthen ikke er sikker nok – bygningens formål taget i betragtning.
Men synlige kabler på vægge og døre kunne bygherre ikke acceptere. Dels i forhold til æstetikken, og dels fordi patienterne potentielt kunne rykke kablerne i stykker.
- Der er jo tale om en ombygning, så løsningen blev at forsænke kablerne ind i væggen og lave en skjult kabelføring i dørene. Det blev gjort med to karmoverførsler fra karm til dørblad og en godkendt rørgennemføring indvendig i døren. Det er igen en øvelse, der potentielt konflikter med brandsikkerheden, så her har vi også skullet tænke os rigtig godt om, siger han.
Rigtig sjovt – trods risiko for overfald
Men for en virksomhed som DAN-doors, der tidligere har leveret døre til kæmpeprojekter som Amager Forbrænding og Metroen i København gør det ikke noget, at bygherre stiller særlige krav.
Faktisk tværtimod, siger Per Pedersen:
- Ud over at vi har haft et rigtig godt samarbejde med alle involverede, er det jo den slags opgaver, der gør mit job som leverandør og rådgiver rigtig sjovt. Også selvom vi i det her tilfælde faktisk blev tilbudt at gå med overfaldsalarmer under arbejdet. Det sidste har jo også været med til at understrege vigtigheden af den sikkerhed, vi som leverandører er med til at varetage, lyder det.
Visse dele af retspsykiatrien i Esbjerg er allerede taget i brug, mens resten slår dørene op til september 2021.