Nyudviklet bæredygtigt facadesystem tager højde for totaløkonomi og æstetik
At udvikle en facade til et svanemærket byggeri, der både skal være smukt og konkurrencedygtigt på pris, lyder som en umulig opgave. Men ikke desto mindre har Komproment med deres Zappa Ceramic-facadesystem, formået at skabe en løsning, der lever op til grønne, æstetiske og økonomiske ambitioner.
Da Scandibyg og ONV Arkitekter iværksatte et nyt boligprojekt, stod de over for en udfordring, som man jævnligt ser i byggebranchen: De grønne ambitioner var i top, men det var økonomien til udførslen ikke. Der skulle tænkes ud af boksen og det betød blandt andet at man gik til Komproment med et ønske om, at der skulle udvikles et facadesystem, som kunne bruges i et svanemærket byggeri og efter brug skilles ad og genbruges. Samtidig skulle kvadratmeterprisen ikke overstige 600 kr. med levering og montering, levetiden skulle være høj og farverne være lyse. At facaden skulle være lys, lyder måske ikke som et stort krav, men netop dette punkt var kritisk:
- Man kan lave en billig facade i naturskiffer, der samtidig lever op til de grønne og æstetiske ambitioner fra bygherre og arkitekt. Men naturskiffer er mørkt og suger næsten lyset til sig, hvilket ikke er godt når man har et boligprojekt, hvor der bliver bygget meget tæt. Her er der brug for alt det lys man kan få, fortæller Kim Kristensen, som er salgsdirektør i Komproment. Han fortsætter:
- Det var altså ikke en nem opgave, men bygherre og arkitekt gav os halvandet år til at udvikle en keramisk skiffer i lyse farver til projektet, som senere fik navnet Zappa Ceramic. Gennem hele udviklingsprocessen var de med inde over projektet sammen med facadeentreprenøren. Det betød, at vi som et team, fik luget ud i alle børnesygdommene og skabt et projekt, der rent faktisk levede op til alle krav og ønsker.
- Det betyder, at vi i dag kan præsentere et bæredygtigt og smukt facadesystem i fire lyse nuancer, som kan anvendes i svanemærkede byggerier. Og så har det en fremragende totaløkonomi. Det sidste punkt skal ikke underkendes, for hvis grønne løsninger er for dyre, må vi bare erkende, at de bliver fravalgt, forklarer Kim.
Stor interesse for systemet
Det nyudviklede facadesystem har også allerede nu fået stor interesse fra udlandet og der er mange nye projekter i støbeskeen. Det viser hvor store fremskridt, der kan gøres indenfor byggeriet, hvis man tager sig tid til at udvikle nye løsninger, fremfor kun at arbejde med traditionelle udbudsrunder, hvor der ikke er tid eller økonomi til at tænke ud af boksen:
- Normalt er det laveste fællesnævner, der vinder et udbud, men med den her opgave har vi jo formået at skabe noget, der er helt unikt og som kommer til at blive brugt i rigtig mange projekter både nationalt og internationalt. Vi har før arbejdet sammen med Scandibyg og ONV Arkitekter på denne måde og det resulterede også i nogle nye løsninger og produkter, som virkelig rykkede barren, fortæller Kim.
En sort boks for alle materialer
Foruden en lang levetid, kan Zappa Ceramic-facadesystemet genanvendes. Men mange materialer mister værdi, fordi der ikke er tilgængelige data om dem. Det har Komproment gjort op med ved at sørge for at alt får en såkaldt sort boks:
- Vi laver en sort boks for alle produkter. Det vil sige at vi kortlægger alle materialer i et projekt, så de lettere kan genanvendes når tiden er inde. Har man ikke sådan et dataark over materialerne, betyder det en kraftig reduktion i deres værdi, og dermed mister man det økonomiske incitament til at genanvende. Men vi håber, at med vores sorte boks, vil det i fremtiden blive både lettere og mere rentabelt at udnytte vores eksisterende bygningsmasse som materialebank, afslutter Kim.