Opmåling varierer i form af opgavens type
Opmåling er typisk opgaver landinspektører foretager for offentlige instanser, arkitekter, ingeniører, private bygherre med flere. Teknologiske opmålinger af eksisterende forhold, benyttes til at synliggøre eventuelle muligheder, niveauforskelle eller problemstillinger for et givent areal. Synliggørelsen af disse forhold gør sig gældende, for at det kommende projekt kan forløbe problemfrit og at alle retningslinjer er overholdt.
Der findes flere typer for opmåling som landinspektøren kan benytte sig af, det afhænger af det givne projekt, er det et ufremkommeligt sted eller ligger det inden for en mulig afstand. Ved opmåling kan der blandt andet benyttes droneopmåling, her opsendes dronen over det ønskede areal. De kan udover at danne overblik over større arealer, også benyttes ved ufremkommelige områder. Med droneopmålingen kan man klarlægge, om der skal forbedringer til på bestemte områder af det opmålte areal, de kan måle niveauforskelle og give et overskueligt og visuelt billede af projektet, vist med 3D modeller, højdekurver, luftfotos med videre.
3D Laserscanning er en opmålingsform der anvendes til at indsamle 3D data. Det kan eksempelvis bruges til indpasning og visualisering i forhold til eksisterende omgivelser, samt til kontrol af diverse tekniske anlæg der er på den givne grund. Det er små datapunkter der oplagres og sammensættes til at danne en 3D model.
Opmåling med fikspunktsetablering bruges til enkelte opgaver, hvor der er et højt nøjagtighedskrav. Det kan eksempelvis være på terræn, veje, gulve med videre, hvor metoden benyttes. Til opmåling benyttes afsætningsmetoder, som nivellerinstrument, totalstation eller GPS. Når de indhentede fikspunkter er indsamlet, bliver de registreret i Valdemar, som er Kort- og Matrikelstyrelsen register. Det betyder at de opmålte fikspunkter er tilgængelige i fremtiden, for de videre lokale afsætninger.
De ovenstående beskrivelser på opmålingsmetoder, er kun en brøkdel af de opgaver og metoder der er for opmåling. Landinspektører har flere opmålings muligheder, som de kan benytte sig af, det afhænger altid af den opgave de bliver stillet overfor. Det skal dog siges at der ikke er den opgave de ikke kan løse. Det kan være skelbestemmelse mellem grunde, opmåling af ledninger i den danske undergrund, opmåling af arealer til nybyggeri, vandløbsmåling og meget mere. Endvidere er landinspektørerne behjælpelige med at indhente de nødvendige oplysninger, udfyldning af ansøgninger til de forskellige offentlige instanser, konflikthåndtering, registrering af de indhentede oplysninger til de rette instanser. Så det er ikke blot en opmåling der er en landinspektørs opgave, der ligger flere lag i at varetage deres opgaver.