Opråb fra WUPPI: Kan drømmen om det giftfri miljø blive et mareridt?
Skal vi høste klimagevinsterne ved genanvendelse af det gamle blyholdige PVC-affald eller skal gravemaskinerne i sving?
Indlæg fra WUPPI, den danske PVC-branches fælles genanvendelsesordning for hård PVC
PVC-plastens unikke egenskaber såsom langtidsholdbarhed og genanvendelighed har gjort materialet til det mest anvendte i byggeriet. For at gøre produkterne så holdbare som mulige tilsatte man tidligere små mængder bly. Dette blev forbudt i Danmark i 2002, og i Europa blev bly endeligt udfaset i 2015. Forudsætningen for substitutionen var, at industrien udviklede sikre alternativer.
PVC-produkternes lange levetid betyder imidlertid, at der i løbet af de kommende årtier i Europa vil fremkomme mange millioner tons PVC-affald, der kan indeholde bly. I dag genanvendes næsten 800.000 tons PVC i Europa gennem VinylPlus-programmet, som den danske WUPPI-ordning for hårdt PVC-byggeaffald også er en del af.
Spørgsmålet om genanvendelsen skal fortsætte er blevet et hot emne i miljødebatten i EU. Grundlæggende drejer det sig om vi skal opnå klimagevinster og grønne arbejdspladser, eller vi skal grave affaldet ned.
Vigtige videnskabelige udredninger
EU-Kommissionen mener, at genanvendelsen skal fortsætte. Baggrunden er over fem års videnskabelige udredninger, hvor konklusionen er, at migrationen fra genanvendt blyholdigt PVC er ubetydelig og ikke udgør nogen risiko for mennesker eller miljø. Målinger har endvidere vist, at den naturlige forekomst af bly i jorden er højere end den potentielle eksponering til miljøet, som et PVC-rør med en inderkerne af genanvendt materiale udgør.
EU-Kommissionens holdning deles ikke af et flertal i EU-Parlamentet. Blandt andet på baggrund af en massiv kampagne fra de grønne organisationer stemte EU-Parlamentet i februar imod fortsat genanvendelse af det blyholdige PVC-affald. Kommissionen skal nu revidere sit forslag, og så skal Parlamentet tage stilling til det.
Årsagen til modstanden mod forslaget er et princip om det “giftfrie” miljø. Giftige stoffer som bly må ikke recirkuleres, uanset graden af risiko og fordele for klima og økonomi.
Helt fri for blygiften bliver vi dog ikke ved at forbyde genanvendelse af blyholdigt PVC. Ifølge Miljøstyrelsen er den absolut største kilde til blyforurening blytage på gamle kirker og andre fredede bygninger. Når det regner, ledes små mængder bly ud i miljøet. I forhold til denne forurening er eksponeringen fra det genanvendte PVC med bly nærmest ikkeeksisterende.
Se på CO2-reduktionen
Drømmen om det giftfri miljø trumfer de store klima- og energibesparelser, der kan hentes ved at genanvende frem for at producere nyt PVC: For hvert kilo PVC, der genanvendes spares klimaet for to kilo CO2. Eller sagt på en anden måde så betyder genanvendelse af det blyholdige PVC en CO2-reduktion der svarer til, at man fjerner omkring 350.000 biler fra de europæiske veje.
Og nyt PVC skal der under alle omstændigheder produceres, hvis genanvendelse bliver forbudt. Markedet efterspørger PVC-produkter, og den cirkulære økonomi som PVC-industrien har opbygget gennem de seneste tyve år betyder, at der produceres mindre end der ellers ville have været blevet. De 770.000 tons PVC der i dag indsamles i Europa, svarer således til den årlige produktion på tre store fabrikker.