<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Renovering af Kuglegård på Holmen – med hjertet i de gamle materialer
Renovering af Kuglegård på Holmen – med hjertet i de gamle materialer

Renovering af Kuglegård på Holmen – med hjertet i de gamle materialer


Den imponerende Kuglegård på Holmen blev tegnet af Philip de Lange og opført i 1742. Med Byggeselskab Mogens de Lindes forståelse for restaurering har Kuglegården fået et nyt formål, og nu udfyldes de gamle gemakker af kontorer, butikker og showrooms.

Historiens vingesus mærkes, når man går en tur rundt i København. Storslået arkitektur springer op mellem hustagene, og snoede detaljer fortæller en historie om fortidens arkitektur og bygningers formål og skæbne.

 

Her ligger den imponerende Kuglegård, som blev tegnet af Philip de Lange og opført i 1742. Kuglegården tjente som Søarsenalets flådebase og cementerede samtidig kongerigets magt og styrke over for fremmede fjender. Den blev brugt som opbevaring af kanonkugler – heraf navnet, Kuglegården.

 

I dag tjener Kuglegården et mindre offensivt formål. Byggeselskab Mogens de Lindes har med kærlig hånd og forståelse for restaurering af enestående bygninger samt den historie, der gemmer sig i dem, været med til at give Kuglegården et nyt formål. Nu udfyldes de gamle gemakker af kontorer, butikker og showrooms. Hovedfløjene fra 1741 og sidefløjene fra 1771 er udlejet og taget i brug. Den gamle flådebase er i dag hovedsæde for henholdsvis den store danske tech-succes, Planday, Louis Poulsen og ferm LIVING. Hvor soldaters bestemte skridt før gav genlyd, er det nu samtale, der resonerer over den gamle gårdsplads og kreativ vibreren, der runger i de gamle gange. Arkitekt og restaureringsspecialist, Lars Kirkeby, fortæller:

 

- Det er interessant med sådan nogle bygninger som her på Kuglegården, at de faktisk formår at blive rigtig gode rammer for noget helt andet, end de er tænkt til. Det er der en meget stor kvalitet i, synes jeg.

 

Kuglegaarden-Byggeselskab Mogens de Linde 09
Kuglegaarden-Byggeselskab Mogens de Linde 01
 
 


Respekten for restaureringen af de fredede bygninger ses i hver detalje, og mange elementer i de gamle bygninger er blevet genskabt i oprindelig stil. I samråd med fredningsmyndighederne er hovedfløjenes rundbuede porte atter okkergule – efter tro kopier af Philip de Langes originale porte – og hovedfløjene, der oprindeligt var født med kviste, er nu genskabt i oprindelig stil.

 

De historiske detaljer gør et besøg på Kuglegården til en skattejagt for besøgende. Pundtegn på bjælkerne i hovedfløjene, hvor Louis Poulsen og ferm LIVING har til huse, angiver vægten og kaliberen på kanonkuglerne. Tømrerkonstruktionen på den store trappe hos ferm LIVING er formentlig den originale fra 1771, og hos Louis Poulsen er nogle af de gamle gulvbjælker bevaret øverst oppe – smukt integreret med de nye Dinesen gulvplanker. Der er også spor efter et gammelt hejseværk, der fungerede til hejsning mellem etagerne, da bygningen i en længere periode blev benyttet til proviantmagasin.

 

Overalt skinner Kuglegårdens tidligere formål igennem. Nogle elementer er dog blevet udskiftet, såsom gulvene i de gamle bygninger.

 

Kuglegaarden-Byggeselskab Mogens de Linde 07

 

 

Her blev Dinesen involveret i restaureringen af gulvene. Dinesen har betydelig ekspertise og erfaring med at skabe gulve til fredede bygninger, og har gennem årene leveret planker til mange paladser, herregårde og kirker. De smukke gange er udsmykket med massive Douglas plankegulve, som nu vil leve deres fremtidige liv i samspil med Kuglegårdens mange historiske detaljer.

 

- Vi har stor respekt for visionerne bag byggeriet af Kuglegården. Man sparede ikke på kvalitet og håndværk, da man byggede for over 250 år siden, og det gør vi derfor heller ikke i dag, når vi renoverer. Der er en spændende balance mellem at fremhæve gamle detaljer, og fortælle historien om kulturarv, og samtidig modernisere til nuværende standarder og funktioner. Det kræver tidløse materialer af bedste kvalitet, og dét er Dinesen gulvene. Dinesen har leveret et fantastisk produkt i nok den højeste kvalitet, der findes, udtaler Lisa de Linde fra Byggeselskab Mogens de Linde.

 

Det, der tidligere var et af kongerigets mest utilnærmelige områder, er nu en livlig og attraktiv del af hovedstaden. Det er ønsket, at Kuglegården skal tjene som kreativt knudepunkt for byens arkitekter og virksomheder