Foto: Hestehave / Gramkow
Respekt for hinandens kompetencer skaber bedre projekter
Hvad sker der, når arkitekter og ingeniører flytter ind under samme tag? Det spørgsmål har vi stillet Bjørn Mogensen, kreativ leder fra Årstiderne Arkitekter og Steffen Haagensen, teamleder for brandrådgivning i Sweco. Den tidlige skepsis er i dag erstattet med en større faglig respekt og glæde ved at trække på hinandens kompetencer.
Da Årstiderne Arkitekter flyttede sammen med Sweco i virksomhedens fælles nye domicil i Ørestad, var det en stor omvæltning for tegnestuens arkitekter, der ellers var glade for de hyggelige rammer i en baggård på Nørrebro. Men efter to år oplever både ingeniører og arkitekter, at der er mange fordele ved at flytte under samme tag. For det betyder, at de rigtige kompetencer altid befinder sig lige om hjørnet, og vigtig viden kan nu fås over en kop kaffe, fremfor lange mailkorrespondancer. Resultatet er endnu skarpere projekter, hvor kunderne i endnu højere grad sikres høje arkitektoniske kvaliteter med et fundament af skarpe ingeniørkompetencer.
Bedre brandsikring
Et af de områder, hvor Sweco har glæde af den tætte kontakt mellem ingeniører og arkitekter, er indenfor brandrådgivning, hvor virksomheden har set et kvalitetsløft både teknisk og arkitektonisk, takket være en god dialog arkitekterne og brandrådgiverne imellem:
- Som rådgivere ønsker både jeg og mine arkitektkollegaer jo altid at levere et projekt, der opfylder bygherres ønsker, og når vi sidder fysisk sammen, så er det bare lettere at se og rette fejl i fællesskab, inden de vokser sig store. Der er mindre, der skal tegnes om, fordi der er fejl indenfor brandsikkerheden, og vi brandrådgivere undgår at blive en træls stopklods i 11. time på det byggeri, som bygherre ellers oprindeligt havde forelsket sig i, fortæller Steffen Alstrup Haagensen, der er teamleder for brandrådgivning i Sweco.
- Når vi ”bor” sammen, opstår der en helt anden arbejdsdynamik og ikke mindst respekt for hinandens hverv. For det handler ikke kun om, at vi ingeniører hele tiden skal holde øje med arkitekternes tekniske formåen. Vi lærer lige så meget af dem, selvom vi ikke altid vil indrømme det. Der opstår bare sød musik, når man begynder at forstå hinandens fagligheder. Sweco har jo siden grundlæggelsen været en integreret arkitekt- og ingeniørvirksomhed og det er kun blevet styrket af at vi nu sidder fysisk sammen.
- For som brandrådgivere kan vi jo godt glemme, at et hus skal have andre kvaliteter end blot at være brandsikkert. Men her har sparringen med arkitekterne, åbnet vores øjne. Vi arbejdede f.eks. med et højhus, hvor vores kolleger hos Årstiderne Arkitekter kom til os, før de tegnede. Vi lavede nogle volumenstudier for at se, hvor flugtveje skulle placeres m.m. Så vi blandede os ikke i designet, og arkitekterne var rigtig godt klædt på overfor kunden, forklarer Steffen og fortsætter:
- Så når arkitekterne kommer og beder om hjælp, så gør vi alt, hvad der står i vores magt for at løse deres forespørgsler.
Kulturændring
Der er også glæde at spore fra arkitekternes side, selvom der ikke bliver lagt skjul på, at der var nogle bekymringer i starten. Således fortæller Bjørn Mogensen, kreativ leder for Transformation i Årstiderne Arkitekter:
- Jeg var da personligt ikke helt vild med at skulle flytte fra vores lille urbane kontor på Nørrebro. Det var tæt på alt og osede af gammel charme. Men vores identitet som tegnestue, sidder jo ikke i huset, men i alle os medarbejdere, og jeg kan også godt se fordelene ved at sidde på et stort og splinternyt kontor. Det tager jo tid at lære et helt nyt hus og de mange mennesker at kende.
- Det er især det seneste år, at jeg har mærket fordelene. Som Steffen siger, har jeg især mærket et utroligt tæt parløb med brandrådgivningen, som helt konkret har resulteret i rigtig gode projekter, som kommer bygherre og slutbrugerne til gode.
Bedre kvalitet på mindre tid
Han er også enig i, at de to faggrupper til tider er gået fejl af hinanden, hvilket det tætte parløb har rettet op på:
- Ingeniørerne har nogle klart definerede kompetencer og ekspertiseområder, hvor vi som arkitekter hele tiden skal bevare et 360 graders overblik over byggesagen. Men indenfor brandsikring har vi slet ikke de gnidninger mellem arkitekter og ingeniører, og vi forstår dem bedre, ligesom de forstår os. Desuden ser vi også, at mange processer går hurtigere. Før kunne en dialog med en ekspert indenfor brandsikring tage uger, med alle de misforståelser som mail og skypekorrespondancer nu kan medføre. I dag tager det fem minutter og meget løses over en kop kaffe.