<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> René Frimodt, KE Fibertec: Bæredygtighed er en del af vores DNA
René Frimodt, KE Fibertec: Bæredygtighed er en del af vores DNA

René Frimodt, KE Fibertec: Bæredygtighed er en del af vores DNA

Fotos af KE Fibertec

KE Fibertec i Vejen producerer verdens første cradle to cradle-certificerede tekstilkanal til ventilation. Det stiller ikke bare store krav til produktionen men også til genanvendelse og leverandører.

”Cradle to cradle”.

Eller vugge til vugge, hvis vi skal holde os til det danske.

 

Rene FrimodtSalgschef René Frimodt, KE FibertecDet er navnet på en verdens mest gennemgribende og krævende certificeringer indenfor bæredygtighed, og derfor er det heller ikke alle og enhver, der kaster sig ud i den proces. Men det har de gjort hos KE Fibertec i Vejen i Sydjylland. Virksomheden har specialiseret sig i at udvikle og producere ventilationssystemer af tekstil, og produktet CradleVent har som det første i verden opnået cradle to cradle-certificering. Certificeringen tager flere år, og processen er både krævende og omfattende, men ifølge salgschef hos KE Fibertec René Frimodt har der ikke været nogen vej udenom.


- Bæredygtighed er ikke bare et buzzword for os. Det er sådan, vi ønsker at drive virksomhed. Det er sådan, vi er. Det ligger i vores DNA, og som markedsledere vil vi gerne påtage os et ansvar og sige højt og tydeligt, at det er den her vej, vi skal gå, fortæller han.

 

 

Ringe i vandet

Cradle to cradle-certificeringen dokumenterer, at KE Fibertec tager ansvar for produktets bæredygtighed fra råvarer til genanvendelse.


Det betyder blandt andet, at virksomheden tager udtjente produkter retur, skiller dem ad og genanvender hver en lille tomme, så intet går til spilde. Det betyder også, at KE Fibertec udelukkende bruger miljøvenlig vindenergi til produktionen, og at virksomheden går benhårdt efter at blive CO2- neutral i 2030. CO2-udledningen er allerede sænket med over 56 procent siden 2009.


Men cradle to cradle stiller ikke bare store krav til KE Fibertec selv, også deres samarbejdspartnere bliver spændt for det bæredygtige vogntog, hvis de fortsat ønsker at handle med den syddanske virksomhed.


- Det har blandt andet betydet, at vores leverandører af tråd og farver også selv er blevet cradle to cradle-certificeret, og sådan kan vi påvirke hinanden i en bæredygtig retning, siger René Frimodt.

 

Astra_1920

 

 

Garanti på tekniske data


Ventilationssystemerne består af kanaler af tekstiler, eller poser om man vil, der nøjagtig som stålrør benyttes til indblæsning og fordeling af luft.


Hos KE Fibertec bliver hvert enkelt system designet og tilpasset den bygning, det skal fungere i. Der findes ingen lagervarer, for som salgschef René Frimodt siger, er der aldrig to kunder, der har helt samme behov. Det betyder, at kunden også kan være med til at bestemme både form og farve, og det efterlader helt nye muligheder, når det kommer til indretning og arkitektur. Desuden danner tekstilkanaler ikke kondens, og derfor skal de heller ikke isoleres.


Når det kommer til selve dimensioneringen af kanalerne, har KE Fibertec udviklet sit eget system til beregning af præcise data, fortæller René Frimodt.


- Vi har som den eneste producent i markedet en garanti for vores tekniske data. De baserer sig ikke bare på erfaring men på præcise beregninger for det konkrete projekt. Det betyder, at rådgivere og ingeniører kan regne med de her tal, og vi giver garanti på effekten af vores beregninger, konstaterer han.

 

Broomfield2

 

For meget vanetænkning

En af de åbenlyse fordele ved ventilationskanaler lavet af tekstil er, at de let kan tages ned og vaskes, og dermed egner de sig godt til miljøer, hvor hygiejne er afgørende. Ikke mindst indenfor sundhedssektoren hvor blandt andet laboratorier, sygehuse og plejehjem er blandt aftagerne, men også levnedsmiddelbranchen nyder godt af systemernes egenskaber.


KE Fibertec har eget vaskeri med programmer målrettet virksomhedens produkter, og helt i tråd med det bæredygtige DNA er flere af vaskeprogrammerne svanemærkede.


En anden fordel hentet direkte i DNA’et er, at tekstilsystemerne er lette at håndtere. Hvor stålsystemerne skal leveres på store lastbiler, kan tekstilrørene til stor gavn for miljøet pakkes i kasser og leveres i en lille transporter. Desuden er de på grund af vægten væsentligt hurtigere og lettere at montere.


- Med de tekstilbaserede systemer kan vi ikke bare levere god ventilation, vi kan tilbyde bæredygtighed helt ud over det sædvanlige. Derfor kunne jeg godt tænke mig, at bæredygtighed kom til at fylde mere i udbudsmaterialer, og at bygherrerne lagde vægt på det allerede fra starten. Vanetænkningen har for meget magt. Den er uden tvivl vores største konkurrent, siger salgschef hos KE Fibertec René Frimodt.

 

Lysaker_1600