Scandi Byg: Brugen af trækonstruktioner mindsker CO2 belastningen
I tidens debat kan man få indtrykket af, at træbyggeri i byggebranchen er en ny tilgang, og at der mangler udvikling, forsøg og erfaringer, før det kan implementeres for alvor. Men hos Scandi Byg bruger man træ til hele byggeriet – og det har man gjort i over 40 år.
Hvis anlægs- og byggesektoren skal optimeres i forhold til bæredygtighed, så skal branchen tænke mere i træ. Det er budskabet fra Scandi Byg, der gennem 40 år har udført de bærende konstruktioner af deres etageboliger, kontorbyggerier og institutioner – i træ.
- Træ er det mest miljøvenlige råstof, der findes. Sammenlignet med andre materialer så som beton og stål er træ en fornyelig ressource, der reducerer energiforbruget i fremstillingsprocessen, samt fjerner og binder CO2 fra atmosfæren, fortæller adm. direktør i Scandi Byg, Thomas Raunsbæk. Hver kubikmeter træ, der erstatter andet byggemateriale, sparer i gennemsnit 2 ton CO2.
Thomas Raunsbæk peger desuden på Statens Byggeforskningsinstitut, der sidestiller levetiden af bærende konstruktioner i træ med tilsvarende opført i beton eller mursten. Det gør træ til en oplagt erstatning af andre materialer.
Modulerede fordele
Scandi Bygs erfaringer gennem fire årtier viser, at trækonstruktioner optimerer byggeriets bæredygtighed, projektøkonomi samt kvalitet – uden at begrænse arkitekternes kreative frihed, da konstruktionerne formes til unikke byggerier og kan beklædes med en hvilken som helst facade.
Hos Scandi Byg har man nemlig flyttet de tidskrævende udendørs processer inden for, så trækonstruktionerne kan leveres som færdige stuer, værelser og køkkener direkte til byggepladsen. Produktionen følger nøje tilrettelagte arbejdsgange og byggeprocesser, hvilket sikrer en kort leveringstid samt minimalt ressourceforbrug af energi og materialer.
- Det har nogle klare kvalitetsfordele at bygge under ordnede, tørre og automatiserede forhold på fabrikken. Man undgår fugt i konstruktioner og nedetid i byggeriet på grund af dårlige vejrforhold, fortæller Thomas Raunsbæk og fortsætter:
- For projektøkonomien er det en særlig fordel, da vi kan bidrage til at forkorte byggeperioden med op til 50 % og automatisere en del af de mere trivielle processer, som der ellers bruges dyre håndværkertimer på. Eksempelvis bliver vores vægge produceret på et stort robotanlæg, som vi sidste år vandt Innovationsprisen for til Building Awards.
De fordele har man blandt andet oplevet på ’Tagkronen’ i Vanløse. Oven på shoppingscentret KRONEN har Scandi Byg etableret 158 lejligheder på mellem 41 – 141 m2. Det var kun muligt med trækonstruktioner, da disse er væsentligt lettere end betonkonstruktioner. Desuden skulle der bygges i et meget befolkningstæt område på grund af indkøbscentret og nærliggende cafeer, kulturelle tilbud og Vanløse Station. Det industrielle modulbyggeri sikrede, at byggeprocessen foregik med så lidt gene for naboer, handlende og trafikken, som muligt – og både økonomi og byggetiden blev overholdt.
Et genanvendeligt byggeri
Med Scandi Byg er man sikret den optimale bæredygtighed for sit byggeprojekt. Byggesystemerne, og derved eksempelvis alle boliger fra Scandi Byg, er Svanemærkede – som standard. Det er et initiativ, der i 2018 sikrede Scandi Byg Miljøprisen ved Building Awards. Men i en tid hvor 40 % af CO2-udledningen kommer fra bygge- og anlægsindustrien er byggeriets genanvendelighed også et uundgåeligt parameter for en grøn omstilling:
- Bæredygtighed er topprioritet i al vores arbejde. Både i byggeprocesserne, driften og i produktionen. Det er vores vision at sætte standarden for fremtidens byggeri med en innovativ og bæredygtig byggeproces, og vi ser hele tiden på, hvordan vi kan gøre det endnu bedre.
Vi har rettet fokus på både opførelsesfasen, samt når byggeriet en dag skal rives ned. Fordi vi bygger modulært, kan meget af byggeriet flyttes og bruges andre steder. Man kan simpelthen tage modulerne fra hinanden og bygge om. Personligt er jeg ret stolt af, at vi også på den måde kan mindske CO2-aftrykket, afslutter Thomas Raunsbæk.