<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> SLA designer Mellemøstens første biodiversitetspark i Abu Dhabi
SLA designer Mellemøstens første biodiversitetspark i Abu Dhabi

SLA designer Mellemøstens første biodiversitetspark i Abu Dhabi

PROJEKTER LANDSKAB OG BYRUM Landskab

De danske naturdesignere og landskabsarkitekter SLA har designet regionens første urbane biodiversitetspark, som med et fokus på biodiversitet, mikroklima og inkluderende sociale aktiviteter et paradigmeskift for, hvordan natur, by og mennesker kan samtænkes i tætte megabyer.

En ny type urban naturpark har set dagens lys i Abu Dhabi. Glemt er tidligere tiders vandkrævende og sjælløse 'Las Vegas-landskaber'. I stedet åbner Al Fay Park - en ny 27.500 m2 offentlig park i downtown Abu Dhabi, der signalerer en ny tilgang til byudvikling i Mellemøsten: Drevet af inkluderende byrum og performativ natur snarere end ikon-byggerier.

 

Al Fay Park er designet af det danske naturbaserede design studio: SLA. Projektet er et paradigmeskift for hvordan man designer og implementerer bynatur i Mellemøstens millionbyer. Al Fay Park er således den første park i UAE, der ved at styrke biodiversiteten også har som mål at forbedre det lokale mikroklima såvel som det sociale byliv.

 

Designet af parken er udviklet gennem en interdisciplinær proces, hvor SLA’s in-house biologer og planteeksperter i flere år har undersøgt og forsket i regionens unikke flora og fauna. En forskning som SLA har samlet i tegnestuens egen interne ’UAE Plantebog’, der dækker alle oprindelige plantearter i UAE, deres optimale vækst- og levevilkår, og hvordan man bedst integrerer de enkelte arter i design.

 

- Al Fay Park er en ny type urban skov i Abu Dhabi. Gennem vores omfattende research i regionens flora og fauna har vi skabt et nyt naturbaseret designparadigme for, hvordan man kan tænke og designe det offentlige rum i Mellemøstens storbyer. Al Fay Park er en fejring af Abu Dhabis oprindelige natur og kultur og et godt eksempel på, hvordan man kan optimere klimatilpasning, øge livskvaliteten og radikalt forbedre biodiversiteten i en hel by – vel at mærke på et site, der for 8 måneder siden var goldt ørkensand, siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

 

Al Fay Park 003_SLA

 

 

The Coolest Place in Town
Som den første biodiversitetspark i UAE indeholder Al Fay Park mere end 2.000 lokale og hjemmehørende træer og planter. Al beplantning er udvalgt og designet til at styrke biodiversiteten og til maksimere den naturlige afkøling af parken og skabe gode opholdsmuligheder – selv midt om sommeren, hvor temperaturerne i UAE typisk ligger mellem 38 og 42 grader Celsius. SLA’s specialdesignede naturmikroklima reducerer temperatur, trafikstøj og luftforurening ved at samtænke trædække, skygge, jordforhold, evaporering og naturlig vindkøling. Træer, græsser og topologi skaber en barriere mod sandstorme og sandinfiltration, samtidig med at de lader de køligere sydlige briser komme ind i parken.

 

- Al Fay Park er designet til at tilføre Abu Dhabi både biologiske, klimatiske og sociale værdier. Trætoppenes tæthed, jordsammensætningen, kunstvandingen – der udelukkende bruger recirkuleret vand – og anvendelsen af hjemmehørende og lokale arter gør, at parken bruger 40 % mindre vand sammenlignet med konventionelle parker. Beplantningen tiltrækker bier, fugle og dyr, hvilket skaber en stærk naturfølelse midt i Abu Dhabi. Parken har endda 100 % fuglesangsgaranti! Endelig skaber mikroklimadesignet fundamentet for det bedst mulige sociale økosystem til leg, sport og uformelle fritidsaktiviteter. Alt sammen gør Al Fay Park både socialt og klimatisk til 'The Coolest Place in Town’, siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

 

Al Fay Parks mikroklima skaber rum for en lang række sociale aktiviteter såsom basketball, beachvolley, legepladser, street fitness, klatrevægge, minigolf, food trucks og uformelle udendørs opholdspladser. Langs periferien af ​​parken inviterer en snoet ’Skovsti’ de besøgende til at udforske parkens sanselige og vilde naturoplevelser blandt blomster, bier og græsser og under trætoppenes skygger. Resultatet er en park med autentiske lokale økosystemer og naturlige habitater for dyreliv – i en park der samtidig er en åben invitation til alle om at udforske den lokale flora og fauna og skabe nye muligheder for sociale mødesteder.

 

Al Fay Park 001_SLA

 

Rådgiver Abu Dhabis regering
Al Fay Park er resultatet af SLA’s rådgivning af Abu Dhabis ambitiøs grønne omstilling frem mod 2040. Et projekt som Abu Dhabis regering tillægger stor værdi for byens fremtidige udvikling.

 

- Al Fay Parks design er verdensklasse. Med deres arbejde har SLA skabt en park, der opmuntrer lokalsamfundet til at engagere sig socialt i hinanden, samtidig med at folk oplever en nærhed til Abu Dhabis oprindelige lokale natur. Vi glæder os til at følge hvordan parken vil være til gavn for Abu Dhabi i de kommende mange generationer, siger Latifa Al Hallami, Acting Director of Urban Growth for Department of Municipalities and Transport.

 

 

I SLA er man også glade for at Al Fay Park nu er en realitet.

 

- I SLA har vi siden 2019 rådgivet Abu Dhabis regering om, hvordan man bruger naturen og naturbaseret design til at klimasikre bystaten og samtidig skaber optimale levesteder for både dyr og mennesker. Al Fay Park er et enestående bevis på at denne naturbaserede tilgang virker. Og at biodiversitet og urbanitet sagtens kan gå hånd i hånd – selv i ørkenens metropoliser, siger Rasmus Astrup.


Fakta
Al Fay Park er designet af det danske naturbaserede design studio SLA i samarbejde med Parsons for kunden Abu Dhabi Department of Municipalities and Transport.

 

Parken er 27.500 m2 og indeholder 2.000 hjemmehørende og lokale træer og buske samt talrige aktiviteter til sport, leg og sociale fællesskaber.

 

Al Fay Park betyder "Skyggens Park" på arabisk, hvilket hentyder til parkens innovative brug af naturbaserede designløsninger for at sænke temperaturen og skabe optimalt mikroklima hele dagen. Parkens officielle hashtag er #followtheshade.

 

Al Fay Park åbnede foråret 2021.


Al Fay Park – nøgledata
Sted: Abu Dhabi, UAE
Arkitekt: SLA
Kunde: Abu Dhabi Department of Municipalities and Transport
Størrelse: 27.500 kvm
Afslutning: Marts 2021
Samarbejdspartnere: Parsons (lokal arkitekt), iGuzzini (belysning), Barari (entreprenør)

Anbefalede artikler