Mjøstårnet i Brumunddal i Norge: Verdens højeste træbyggeri med 18 etager og 85 meter højt. Projekteret af Sweco Norge
Sweco opfordrer til at bruge træ i byggeriet med omtanke
Træ er som byggemateriale på fremmarch i den danske byggebranche. Det skyldes især de CO2-besparelser, som et byggeri kan opnå herigennem. Camilla Dyring, teamleder hos Sweco Danmark, er en stor tilhænger af at vi bruger mere træ i byggeriet, men hun opfordrer til at vi bruger træet med omtanke og tager en åben diskussion om hvor og hvordan træ bedst bruges i byggeriet.
Camilla Dyring, ingeniør og teamleder hos Sweco Danmark, er en stor tilhænger af at vi bruger mere træ i byggeriet. Men hun gør opmærksom på, at vi skal se grundigt på hvor og hvordan vi bedst muligt bruger træ:
- Træ er et fantastisk materiale, der har mange gode egenskaber. Ikke mindst når det gælder CO2-besparelser sammenlignet med traditionelle byggematerialer som stål og beton. Men det har også sine begrænsninger og dem skal vi være opmærksomme på, når vi designer og planlægger vores byggerier. Brændbare overflader giver hurtig brandtilvækst og dårligere forhold for evakuering, træ er et levende og let materiale og lydmæssigt følsomt for stive forbindelser. Det vil derfor kræve en ekstra indsats at skabe synlige CLT/trækonstruktioner. Hertil behandles træoverflader ofte med olier og lakker af driftshensyn, som indeholder kemi, som i sidste ende kan skade indeklimaet. Derfor er det store spørgsmål vi skal stille os selv: Hvordan og hvor skal vi bruge træ?, forklarer Camilla Dyring og uddyber:
- Svaret er: Det kommer an på byggeriets funktion. Det betyder også at vi måske skal have et opgør med tidens trend til at træ altid skal vises frem i et byggeri. Hvad med at bruge træ i de bærende konstruktioner, hvor det ikke kan ses, men har den største gevinst på CO2 regnskabet? Det vil give store CO2-besparelser, samtidig med at andre materialer og løsninger kan tages i brug, hvis vi f.eks. skal konstruere et storrumskontor hvor akustikken skal være i højsædet.
Dermed skal træ ikke ses som en 1:1 afløsning for andre byggematerialer, men derimod en medspiller. Hvert byggeris specifikke funktioner skal analyseres og hvilke materialer, som kan efterleve de funktioner.
Knudrisrækkerne i Aarhus: Træhusbyggeri med 89 almene boliger i Knudrisgade. Tegnet af Kant arkitekter part of Sweco
Træk på nordiske erfaringer
Den store begejstring for træ i den danske byggebranche er relativt ny og det betyder også at vi har relativt få danske erfaringer – særligt i forhold til træhusbyggeri over fire etager. Her er det ifølge Camilla vigtigt at skæve over til vores nordiske naboer:
- Vi skal udnytte den ekspertise, der findes i Skandinavien, hvor træbyggeriet har været fremtrædende i mange år. Her hos Sweco arbejder vi i Danmark meget tæt sammen med vores norske kollegaer og nyder godt af deres ekspertise når vi arbejder med træbyggeri i Danmark, fortæller Camilla og fortsætter:
- Det er jo også gerne fra de nordiske lande, at vi importerer træ til byggeriet. For træets succes skyldes de CO2-fordele der kan høstes, men det kræver jo at vi arbejder med certificeret træ og ikke sejler det ind fra fjerne dele af verden. Hvis ikke vi har adgang til certificeret træ, bør vi simpelthen ikke arbejde med trækonstruktioner.
Sætter andre industrier under pres
Camilla Dyring er dog positivt indstillet overfor træets fremmarch i byggeriet. Ikke alene på grund af de direkte CO2-besparelser som det medfører, men også de indirekte:
- Jeg tror at træbyggeriet har sat f.eks. beton og teglindustrien under pres. Det betyder at de er begyndt at se på hvordan de kan bringe deres eget CO2-forbrug ned. Dermed kan efterspørgslen på træ betyde at også andre byggematerialer med tiden bliver mere miljøvenlige, afslutter hun.