Fotos af Effekt Arkitekter
Toni Rubio Soler fra EFFEKT Arkitekter om Danmarks nye vartegn
For enden af en 900 meter lang boardwalk i Gisselfeld Klosters Skov rejser et 45 meter højt, timeglasformet tårn sig. EFFEKT Arkitekter har tegnet tårnet, der giver en spændende oplevelse og et nyt perspektiv på naturen.
Tårnet er den første af sin slags i Skandinavien, og for arkitekterne bag var ideen til tårnet resultatet af en lang proces med mange faktorer og mange involverede parter. Toni Rubio Soler, arkitekt MAA M.Arch, hos EFFEKT Arkitekter, fortæller:
Et abstrakt objekt i et naturligt miljø
- Efter mange forskellige retninger og skitser kunne vi se et stort potentiale i et timeglasformet tårn med en rampe, der snor sig opad som en spiral. Dels fordi den store platform på toppen muliggør mange besøgende samtidig, og dels fordi et stort fodaftryk er med til at stabilisere hele tårnet. Vi prøvede at se det ud fra hvordan man som besøgende ville opleve det. Vi kunne også godt lide enkelheden og skønheden i hyperboiden, der samtidig har en kompleks geometri med kontinuerligt skiftende overflader. Et abstrakt objekt som det, i så stor målestok og i et naturligt miljø, ville give uendelige meninger og endeløse opfattelser, når det ses langt væk fra, fra bunden, indefra eller fra luften.
Enkelt design og bæredygtige materialer
- Den vigtigste ambition i forhold til designet var at gøre det så enkelt som muligt. Ikke at have nogle unødvendige elementer, men kun beholde holde de væsentlige – i dette tilfælde kun to: Rampen og strukturen, der understøtter den, og at designe disse elementer på den bedst mulig måde.
- Af samme grund var valget af materiale også essentielt. Hvordan bygger man i et naturligt miljø? Vi fandt ud af, at forvitret stål har mange kvaliteter og ville passe perfekt i naturen, da forvitret stål fremtræder rødbrunt ligesom de fleste træstammer i den danske natur. Den merværdi at det er vedligeholdelsesfrit, er samtidig utrolig vigtig ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Vidste du, at hvis Eiffeltårnet ville være bygget i forvitret stål, ville Paris spare 8 tons maling hvert år? Det bliver interessant at se, hvordan farvetonen og teksturen på tårnet ændrer sig over tid – det bliver helt sikkert med en meget smuk ældning.
- Det andet materiale, der er anvendt, er egetræ fra lokale produktionsskove: Gisselfeld Kloster og Bregentved Gods, hvilket også gør det til et godt bæredygtigt valg, og samtidig føles det meget behageligt at gå på, siger Toni Rubio Soler. Han fortæller, at ligesom i de fleste byggeprojekter har økonomien i dette projekt været en udfordring. Tårnet skulle oprindeligt være 60 meter højt, så det første de gjorde var at skalere det ned. Ambitionen om at forenkle designet og elementerne hjalp derfor også meget i forhold til at nå målet.
- Det har været meget en spændende proces og Camp Adventure har været fantastiske at arbejde sammen med. De er meget entusiastiske, og de havde en meget stærk beslutning og stor ambition om at få projektet til at ske fra dag ét. De har hele tiden haft tillid til og respekteret vores arbejde, hvilket gjorde processen og dialogen meget frugtbar lige fra konceptfasen og indtil den fuldstændige realisering, siger han og tilføjer:
Beskyttelse af skovens eksisterende miljø
- Processen har også haft et meget atypisk designbrief, og især i starten havde vi en del brainstormidéer! En sjov historie jeg kan fortælle er, at vi oprindeligt havde en idé om at tårnet skulle indeholde fugle og/ eller aber og blive til en form for kæmpevoliere. Denne idé blev dog udfaset til fordel for at beholde den eksisterende natur som hovedattraktion.
- Det er visionen med tårnet at give en spændende oplevelse og gøre det tilgængeligt for alle at opleve naturen fra et meget anderledes og usædvanligt perspektiv. I den forstand er hele boardwalk-ruten en del af denne oplevelse, og noget meget vigtigt er, at vi også beskytter skovens eksisterende miljø. Det er vigtigt at bemærke, at de mest besøgte natursteder i Danmark er skovene, selv om de er meget små i forhold til skovene i noget andet land i Europa. Vi mener, at det vil blive et milepælsprojekt at kombinere fritids- og uddannelsesfaciliteter samtidig med at naturressourcerne beskyttes.
Tårnets øverste platform er 140 meter over havets overflade og er det højest tilgængelige punkt på Sjælland. I klart vejr er der udsigt 50 km til København og Malmø mod Nord samt over Sydsjællands bakkede landskaber mod syd og øst.
Tårnet åbnede for offentligheden den 31. marts 2019, og fik mere end 2.500 besøgende første dag.
Fakta om projektet - aktører:
Arkitekt: EFFEKT Arkitekter
Bygherre: Camp Adventure
Entreprenør: Levi Jensen Aps
Landinspektør: Landinspektørfirmaet LE34 AS
Rådgivende ingeniører: Arup
Priser:
German Design Council Award – Vinder af “Best of Best - Innovative Architecture”
2017 ICONIC Award – Vinder af ”Visionary Architecture”
Sydkystens bedste turismeinitiativ i 2018