
Træindustrien: Sådan kan man høste de nemmeste klimagevinster
Udvidet brug af træ kan reducere co2-udledningen fra byggeriet betragteligt, fortæller direktør for Træinformation Mikael Koch.
Det kommer til at kræve hårde forhandlinger og en endnu hårdere indsats, hvis staten og de danske virksomheder og brancheorganisationer skal nå målet om at reducere den samlede danske udledning af co2 frem til 2030. Men en del af svaret ligger lige for, mener Mikael Koch, der er direktør i Træinformation.
- Det vil blive meget dyrt at finde store reduktioner i transport- og landbrugssektorerne, men i byggeriet kan man finde en reduktion uden de store omkostninger ved at øge brugen af træ i bygninger, siger han.
- Den dag i morgen ville man kunne bygge med 50 % co2-reduktion, hvis man tænkte sig om. Træ er det eneste væsentlige fornybare byggemateriale, og det er let at transportere og at arbejde med. Indkøbsprisen kan ligge nogle procent højere, men det bliver mere end ophævet af den kortere byggetid, behovet for mindre transport og mindre fundering, siger han og giver vanetænkning skylden for, at træ ikke spiller en større rolle i byggeriet.
- Vi har opbygget en tradition for beton i Danmark, og det er lettere at projektere noget, man har lavet 100 gange før end at tænke nyt, siger han og påpeger, at mere konservativt tænkende bygherrer sagtens kan bygge i træ, uden at det ændrer en bygnings udtryk.
- Vi ser nogle gange træ brugt som dekorativt element på bygninger, men i virkeligheden er det fjollet at beklæde et betonhus med træ. I stedet bør de bærende elementer skabes i træ. Hvis det står tørt, kan det holde i 1000 år, og det kan beklædes, så træet ikke er synligt, siger direktøren.