Træ som byggemateriale vil forandre både arkitekturen og byggeprocessen
Årets Building Green messe er i gang, og på main stage kunne den britiske arkitekt Andrew Waugh fortælle om tegnestuens erfaringer med træ i byggeprojekter, hvor man på over 30 byggeprojekter har anvendt materialer som CLT (cross laminated timber), krydsfiner, LVL (laminated veneer lumber) og forskellige hybrid-løsninger med stål.
Andrew Waugh er grundlægger af tegnestuen Waugh Thistleton Architects, og han lægger ikke skjul på, at han ser mange argumenter for, at tømmer bliver fremtidens vigtigste byggemateriale:
- Grundlæggende er et træ i sin levetid med til at forbedre CO2 balancen, ligesom produktion af træ er med til at skabe økonomi og jobs i yderområder. Vi bruger udelukkende bæredygtigt træ på vores projekter, og træ er som naturmateriale med til at give sunde bygninger med et godt indeklima, fortæller Andrew Waugh og fortsætter med at fremhæve de mange muligheder for at fremstille de enkelte bygningsdele på en fabrik, som efterfølgende kan samles på byggepladsen:
- Præfab som byggemetode giver mening på mange niveauer, da man kan bygge mere effektivt, ligesom mulighederne for gentagelser kan forbedre kvaliteten af byggeriet. Og endelig er der samtidig mindre spild i produktionen og på byggepladsen.
Arkitektur med udgangspunkt i materialet
Projektet Murray Grove i London stod færdigt i 2009, og her brugte Waugh Thistleton Architects CLT til et etagebyggeri for at udforske mulighederne med træ på den type af bygninger.
- Det var et spændende projekt, som blev startskuddet for de omkring 30 projekter, vi efterfølgende har stået for med tømmer som byggemateriale. I starten erstattede vi blot beton med CLT, men nu bruger vi CLT ud fra de særlige muligheder og fordele, som det materiale giver. Det er et let og kompakt materiale med stor styrke, og det påvirker automatisk bygningens udformning, fortæller Andrew Waugh og fremhæver Dalston Works fra 2012, som er verdens største bygning i CLT:
- Dalston Works er interessant i forhold til byggeprocessen, for det tog kune fem måneder for seks mand at udføre trækonstruktionen, hvis man sammenligner med murstensbesklædningen, som det tog to-tre gange så lang tid at gøre færdig.
Waugh Thistleton Architects har også stået bag erhvervsbyggeri; man har blandt andet bygget en fabrik for Vitsæ, som ønskede nogle rammer, som afspejlede deres opbevaringsprodukter.
- På Vitsæ-projektet brugte vi hårdttræs LVL (laminated veneer lumber), og her har det været muligt at bygge rum med en 25 meters spændvidde, hvilket giver smukke lyse rum til fabrikken, som i dag har flere funktioner ud over produktion – såsom balletskole, cafe og andre aktiviteter.
Den lette struktur fra CLT betyder også, at der skal anvendes mindre stål, og har skabt flere projekter med hybridløsninger med stål og CLT, hvor man anvender stålet til at tage vægten fra gulvene og således kun har en enkel stålramme i bygningen.
Mange gevinster ved præfab
Tegnestuen samarbejder med en række af modulære fabrikanter, da man ser et stort potentiale med præfab.
- Byggeprocessen er altid et mareridt, forstået på den måde, at tingene aldrig går som forventet. Det burde være rart at få bygget et hus, men det er altid fyldt med usikkerhed, og her kan præfab være med til at eliminere lidt af den usikkerhed. Hvis man sammenligner med at bygge en bil, så har udviklingen ikke været den samme overhovedet, når vi bygger et hus, fortæller Andrew Waugh og slutter af med at vise et billede af en håndfuld frø, som er nok til at producere et helt byggeri som Murray Grove:
- Når man arbejder med et naturmateriale som træ, så får man bare en række fordele foræret i forhold til f. eks. indeklima. Brugerne af vores byggerier fortæller om større trivsel, og når man er nær naturmaterialer, så er man som menneske bare bedre tilpas.