Affaldssug kan give bedre bomiljøer
Affaldssug sikrer bedre arbejdsmiljø, fjerner støj- og lugtgener og giver bedre plads til fællesarealer. Alligevel bliver affaldssug ofte overset, når boligbyggerier renoveres, mener direktør for Envac Danmark.
Affaldsløsninger er et overset område, når boligbyggerier bliver renoveret. Og det er en skam, mener Thomas Rovsing Nielsen, administrerende direktør i Envac Danmark, der leverer affaldssug til private og offentlige byggerier.
- Man bruger millioner på faldstammer, facader, energirenoveringer og udearealer, når man renoverer i store bebyggelser, men man tænker sjældent affaldsløsninger ind i projekterne, siger direktøren.
Han opfordrer til, at man sætter penge af til affaldssug i større renoveringsprojekter. Løsningen, der består af et lukket system, hvor affald via standere 'forsvinder' i et nedgravet rørsystem og kan suges enten af en mobilsugbil eller af en permanent ”støvsuger”, har mange fordele.
- Man fjerner lugtgenerne fra almindelige skraldespande, man skaber bedre arbejdsmiljø for ejendomsfunktionærer, og man slipper for støjende skraldebiler, fordi affaldet kan suges, et stykke borte fra boligerne, siger Thomas Rovsing Nielsen, der også fremhæver andre kvaliteter.
- Man får frigjort fællesarealer, og insekt- og rotteproblemer bliver fortid, fordi de ikke har adgang til affaldet. Samtidig får man en affaldsløsning, der er tilgængelig døgnet rundt, uden at man skal spekulere på for eksempel brandrisiko.
Kildesortering og affaldsskakte
De fleste kommuner har stærkt fokus på kildesortering, hvor pap, plast og papir udskilles fra det almindelige affald. Det er også muligt med et affaldssug, der kan køre med flere forskellige indkast til forskellige affalds typer. Affaldssug kan også monteres på de affaldsskakte, der er i en del i boligbyggeri.
- Restaffald udgør stadig lidt over halvdelen af vores affald, så der er stadig behov for løsninger på det område, og en skakt med affaldssug kan sagtens gå hånd i hånd med kildesortering, siger Thomas Rovsing Nielsen.
Normalt koster det 17.000 til 22.000 kroner pr. bolig at indføre affaldssug. Det kan være med til, at det bliver fravalgt – men etableringsprisen bør ikke skræmme bygherrer, mener direktøren.
- Det er en langsigtet investering, der kan holde i mere end 30-40 år, og investeringen kan ofte føre til store besparelser på drift- og vedligehold og være en genvej til at frigøre fællesarealer til gavn for beboerne, siger Thomas Rovsing Nielsen.