Arkitekturen i Nicolinehus trækker byliv til Aarhus Ø
Ifølge Anders Strange fra AART, der står bag bolig- og erhvervsprojektet Nicolinehus på Aarhus Ø, handler vellykket projekt- og byudvikling om at skabe byliv og livskvalitet for både beboere i den enkelte bygning og for byen som helhed. Netop det har været ambitionen bag Nicolinehus – et projekt, som forener byens puls med livet ved vandet.
Diskussionen om vellykkede – eller mislykkede – nye bydele er velkendt blandt arkitekter og udviklere. Nye bydele sætter ikke blot krav til byliv i kvarteret og livskvalitet for beboere, men også for andre brugere af byen.
At bidrage til en ny velfungerende bydel på Aarhus Ø har været udgangspunktet for den skandinaviske arkitektvirksomhed, AART, som står bag både Nicolinehus. Her har ambitionen helt fra start været at skabe et byggeri, som rækker ud over sit eget byggefelt og som skaber værdi for hele Aarhus Ø. Nicolinehus er udviklet med afsæt i AARTs erfaringer fra bl.a. Pakhusene, som også ligger på Aarhus Ø med at aktivere byen og skabe byliv. Og nu – syv år efter udviklingen startede – kan man konkludere, at ambitionen indtil videre er lykkedes.
- I et tæt og meget vellykket samarbejde med vores bygherre, Bricks, har vi opnået vores fælles ønske om at bidrage til skabe en velfungerende ny bydel på Aarhus Ø. Med afsæt i vores effektorienterede tilgang vi brugt arkitekturen som katalysator til at trække mere liv til bydelen, siger Founding Partner og CCO Anders Strange fra AART.
Forskellige funktioner skaber byliv
I stueetagen i Nicolinehus finder man i dag alt fra brødudsalg, bydelens første supermarked, caféer, en kantine samt en stor markedshal. Den attraktive placering mellem byens havnebad ved Bassin 7 og Aarhus Lystbådehavn gør Nicolinehus til en slags hybrid.- Nicolinehus ligger som en diskret kontrast mellem den gamle lystbådehavn og midtbyen, og vi har brugt arkitekturen som en katalysator for byudviklingen. Det er et projekt, ”der vil mere” i forhold til den omkringliggende by, siger Anders Strange og uddyber, at AART i udviklingen af projektet stillede sig selv spørgsmålet om, hvordan man skaber mest muligt byliv i løbet af døgnet – og har så samlet det, folk har brug for i ét byggeri.
- Nicolinehus rummer det, du som beboer skal bruge i din hverdag. Vi har se, at folk strømmer til og rundt omkring byggeriet. Det har bekræftet os i, at det var rigtigt at tage udgangspunkt i et koncept med et krav om udbuddet af liv. Nicolinehus er ikke bare en lukket kasse, men en destination i byen – nu med sin egen markedshal, der summer af liv, forklarer Anders Strange, som påpeger, at Nicolinehus derfor står sin prøve nu, hvor alt er taget i brug.
’Gesamtkunstwerk’ mellem bugten og Aarhus Midtby
Spørger man Anders Strange, hvad den største faglige udfordring har været, lyder svaret, at det har været at finde det rigtige miks af funktioner, som kunne glide naturligt ind i bygningen. Løsningen er f.eks., at man fra erhvervslokalerne kan kigge ned i markedshallen.
- Sammenhængen mellem boliger og erhverv virker rigtig, så vi har rent faktisk skabt en rigtig funktionel bygning, som er helt fantastisk at bo i, da alle lejligheder er gennemlyst og har udsigt til byen, skoven eller bugten, siger Anders Strange og fortsætter:
- Aarhus Ø skal ses i forhold til den oprindelige masterplan, hvor vi har taget udgangspunkt i at skabe et nyt brokvarter med store karréer – inspireret af midtbyens gamle karréer opført i røde teglsten. Vi har tilstræbt et varieret facadeudtryk – ikke pr. opgang – men en differentieret arkitektonisk bearbejdning med et terrasserende landskab, hvor erhverv ligger i stueplan og boligerne længere oppe.
- Folk kan godt lide at gå hen og røre de røde teglsten ved portene til gårdrummene, da de er lagt på en måde, som ikke ses så ofte længere. Der er tydelige referencer til Aarhus, så Nicolinehus er designet med det formål at glide ind i den øvrige by som et helstøbt ’Gesamtkunstwerk’, som folk gerne går en tur ud ad molen for at opleve på nært hold.
Alt udsolgt på kort tid
Nicolinehus’ to bygningskroppe er sammenstillet, så de danner et stræde i midten, som både skaber nærhed og tryghed, når folk bevæger sig rundt i bydelen omkring Nicolinehus. De i alt 180 lejligheder, som er en blanding mellem ejer- og lejeboliger, får meget ros af beboerne, som føler sig godt tilpas. AART har f.eks. fået lavet en byhave i stedet for et traditionelt gårdrum, hvor man kan se solen, når den går ned.
- Private haver, gode overdækkede terrasser og altaner giver høj brugsværdi, uanset om regner eller blæser, som det ofte gør på en havn. Folk bruger deres terrasser selv på dage, hvor det er hundekoldt, siger Anders Strange og tilføjer:
- Nicolinehus er bygget til at bestå. Materialerne kan modstå et liv ved vandet og er af en høj kvalitet. Derfor kan vi helt i tråd med vores tilgang til arkitekturen måle på langtidseffekterne af Nicolinehus, hvor det handler om at kunne fastholde værdien både økonomisk, socialt og i forhold til bevaring.
Ifølge Anders Strange har Nicolinehus været et sted, som folk har ventet på i Aarhus Ø. Det er et sted, hvor folk gerne vil bo på grund af den attraktive beliggenhed. Antallet af beboere er mere end fordoblet, siden Nicolinehus åbnede, så man har formået at skabe den fornødne tiltrækningskraft til nyt byliv, da stedet grundet bl.a. sin beliggenhed og sin blandende funktioner
- Vores visioner er på mange planer lykkedes til fulde i et velfungerende byggeri, hvor alle boliger var udsolgt efter kort tid. Samarbejdet med NCC og Rambøll har på alle måder været fantastisk, ligesom der har været god synergi mellem bygherre og arkitekt. Det handler bl.a. om at lytte og forstå sin bygherre og sin kunde. At tage sig den tid, det tager at lave et godt samarbejde, så de arkitektoniske ambitioner indfries, fortæller Anders Strange, som løbende foretager effektundersøgelser baseret på bl.a. interviews til at dokumentere effekten af deres byggerier.