BIG står bag AARhus – nyt markant boligbyggeri på Aarhus Ø
Et nyt markant pejlemærke rejser sig over havnen i Aarhus. BIG står bag det ikoniske boligbyggeri, der bærer byen i sit navn – og som bl.a. skaber unikke udsigter for beboerne og nye byrum i øjenhøjde for byens borgere.
Både set fra kystlinjen og fra vandsiden er AARhus ikke til at overse. Det nye hus er tegnet af BIG og står med sin markante profil som et ikonisk nyt pejlemærke for byen og bydelen Aarhus Ø ved havnen. Her rejser bygningen sig nu med højdeforskelle fra 20 etager i det ene hjørne til 14 etager i det modsatte.
Omvendt designproces
BIG er kendt verden over for netop spektakulær og nytænkende arkitektur, og boligbyggeriet AARhus er ingen undtagelse, hverken når det gælder arkitektur eller designproces:
- AARhus er udviklet på en anden måde end den traditionelle. Normalt kigger man først på byggefelterne, kravene, betingelserne. Husene formes først, og så håber man, at det hele kan lade sig gøre i forhold til byplanen. Her har vi i forhold til arkitekturen i stedet først spurgt: Hvor er det, der er godt udeliv i Aarhus? Vi har lavet et snit gennem byen og tager udgangspunkt i noget, der fungerer. Samtidig har vi haft helt konkrete aktører i spil såsom restauranter og teatre, så vi vidste, at de gerne ville være her. Og først efter dét begyndte vi at designe. Dvs. at forløbet nærmest har været en omvendt proces, siger Finn Nørkjær, partner, arkitekt og Detailed Design Director hos BIG CPH.
Byen i bygningen, bygningen i byen
Tilknytningen til byen Aarhus er stærk for bygningen, hvor selv navnet AARhus visuelt tager form efter husets faldende og stigende profilniveauer. Et hus, der bor i sit navn og et navn, der er sin by. Men det er samtidig også del af en større masterplan, der omfatter, at BIG står for en række yderligere huse i området, herunder konferencecenter og hotel:
- Det er første gang, vi bygger i så stor en masterplan, som vi selv har lavet, og vi er rigtig glade for det. For det første fungerer byplanen faktisk. Og for det andet er det blevet et ærligt hus uden f.eks. malede overflader og med en helt anderledes materialekarakter. Som tegnestue interesserer vi os jo både for det overordnede – byplanen – og detaljen 1:1, så vi er meget tilfredse med udfaldet fra den store til den helt lille skala.
Den mindre skala
Byggeriet er en del af projektet Rethink Aarhus, og BIG har i forhold til byrum og placeringen ved vandet indtænkt mindre byrum og den mindre skala jf. beliggenheden i byen Aarhus, som ifølge Finn Nørkjær har vanskeligere ved de helt store pladser og torve:
- Derfor har vi bl.a. også lavet en skala helt ned til havnen, hvor f.eks. badehuse og teatre kun er i 1-2 etager, og på den måde kan vi give noget byliv tilbage til byen i øjenhøjde. Alle lejligheder og altaner ligger sådan, at der altid er udsigt over by og vand, ligesom vi har tegnet mindre pladser, byrum og plads til udeliv omkring AARhus.
Huse med indbyrdes respekt
Kritiske røster kan fremhæve risikoen for, at så mange ikoniske bygninger på et så relativt lille område ender med at overdøve hinanden, men det tilbageviser Finn Nørkjær:
- Ingen huse skal overdøve andre, og tværtimod respekterer bygningerne hinanden indbyrdes her. Der er høj kvalitet både i det indre og det ydre, hvert hus har sin egen karakter, og vi lægger os ikke i første linje. Der er virkelig skabt nogle gode rum i og omkring AARhus, der fungerer både med mange og med få folk til stede. Byplanen holder. Og vi har haft et rigtig godt og tæt samarbejde med bygherre, så vi er rigtig glade for resultatet, siger Finn Nørkjær.
Boligbyggeriet AARhus står færdigt, og de første beboere kunne flytte ind i maj 2019. Huset rummer 247 unikke lejligheder, 47 badehuse og et beboerhus foruden bl.a. altaner, gårdmiljøer og fællesområder.