
Eksperimentariums arkitektur understøtter leg og læring
Experimentarium har med renoveringen og udvidelsen fået et væsentligt mere udadvendt og legende udtryk, hvilket harmonerer fint med Tuborgs tidligere tappehal aktiviteter.
Kolja Nielsen og Lars Gemynthe Gylling fra tegnestuen CEBRA har kørt parløb på projektet, som giver Experimentarium mere plads til nye aktiviteter, samtidig med at arkitekturen både giver et bedre flow for de besøgende og unikke rumlige oplevelser. Kolja Nielsen fortæller omkring opgaven:
- Det var et ønske fra bygherre, om at vi skulle videreføre noget af udtrykket fra den oprindelige bygning, og vi har valgt at bevare den gamle murstensfacade, så den nye ydre geometri hviler på den industrielle fortid, samtidig med at bygningens nye fremskudte ”bokse” og de store vinduer gør, at forbipasserende kan se ind i huset fra gaden. Hvor den gamle bygning var mere indadvendt, så har vi ønsket at skabe dialog med omverdenen og fremme den visuelle energi mellem ude og inde.
De øverste etager har aluminium-beklædte facader, som giver en lethed overfor teglets tyngde i basen. Murstensfacaden er blevet behandlet med en kalk-patineringsmetode, som også var i anvendelse, da bygningen i sin tid blev opført. Resultatet er en rød okkerfarve, der fungerer som modspil mod det champagnefarvede aluminium.
Arkitekturen fortæller historier om naturvidenskaben
Det nye Experimentarium viser sit naturvidenskabelige indhold allerede fra gaden, hvor de perforerede alu-plader på facaden illustrerer dynamisk flow, dvs. hvordan væsker og gasser bevæger sig.
- Indholdet er stadig absolut det vigtigste i Experimentarium, men nu får man en arkitektonisk oplevelse også, fortæller Kolja Nielsen, som fremhæver det store overdækkede område foran bygningen, hvor skoleklasser kan stå i tørvejr, mens man venter på at komme ind i bygningen. Her består loftet ligesom på de fremskudte bokse af spejle, hvilket giver et element af leg og markerer, at oplevelsen er i gang. Sagsarkitekt Lars Gemynthe Gylling fra CEBRA supplerer:
- Ved indgangen ligger alle udadvendte funktioner som restaurant, foyer, billetsalg og cafe. Vi har bevidst lavet indgangen med lavere til loftet, så man får en større wow-oplevelse, når man træder ind og ser den spiralformede kobberbeklædte trappe, der med sin helix-form er inspireret af et DNA molekyle.
Den 160 tons tunge trappe er produceret i Nordjylland, og Lars Gemynthe Gylling fremhæver, hvordan kobberbeklædningens spejling af lyset giver både bevægelse og farve til hele rummet:
- Det er et spektakulært rum at træde ind i, og det bliver fantastisk at se mange mennesker her. Trapperne er de bærende elementer i bygningen, hvor man har en helix-trappe i den ene ende og en vektortrappe i den anden ende af bygningen, som udover at formidle en naturvidenskabelig historie også fungerer som way finding. I forhold til bygningens indhold har vi lavet en serveringsbakke for Experimentarium med nye etager, som de frit kan fylde ud, hvor vi til gengæld har lagt energien i de to trapper.
100 % fleksibilitet
Som science center har Experimentarium en unik position i forhold til resten af verdenen, da man selv designer og bygger sine udstillinger fra bunden. Experimentarium havde som bygherre visse krav til bygningen, eksempelvis angående frihøjde, brand, lys, adgang til tekniske installationer osv. men ellers har arkitekterne ladet det være op til Experimentarium at definere indholdet. Og her har man grebet mulighed for at forny sig, således man nu kan relancere sig selv med 16 nye udstillinger, hvor hvert univers er sin egen by med et unikt tema, eksempelvis sæbebobler, vand, lys, kroppen. Experimentariums direktør Kim Herlev udtaler:
- I den gamle sodavandstappehal havde vi en udfordring i forhold til navigation og flow blandt de besøgende, som nu er løst, således man kan planlægge sin egen vej gennem udstillingerne uden gentagelser. Vi har haft et fortrinligt samarbejde med CEBRA, og bygningen matcher vores drømme som et sted, hvor både syns-, høre- og følesansen er i brug for både børn og voksne. Vi har også som noget nyt fået en 1.850 m² tagudstilling, hvilket betyder, at vi ikke mere er udfordret om sommeren af udelukkende at være en inde-seværdighed. Vi har ligeledes fået ca. 3000 uudnyttede m², som muliggør forskelige særudstillinger ude i fremtiden – det er lige pludselig blevet muligt at gøre ting, som vi altid har ønsket.