BrandBank samler viden om brandtest af biogene byggematerialer
Bag den nye vidensbank står Træinformation, DBI og Artelia og man ønsker at give byggebranchen hurtig og nem adgang til dokumentation, der letter udfordringen med brandsikring i byggeriets grønne omstilling.
Byggebranchen står over for en afgørende udfordring: Klimaaftrykket skal reduceres markant. Det kræver en nytænkning af både materialevalg og konstruktionsmetoder. En større anvendelse af biobaserede materialer er nødvendig for at nå klimamålene, men det møder visse udfordringer.
En af de største barrierer er manglende viden og dokumentation om de brandmæssige egenskaber ved biobaserede materialer. Hvis alle produkter skal brandtestes fra bunden, bliver det både dyrt og tidskrævende. Derfor har Træinformation, Artelia og DBI indgået et samarbejde om projektet BrandBank, der skal samle og dele viden fra eksisterende brandtests fra både ind- og udland. BrandBank bliver en digital vidensplatform, som gør det nemmere for byggeriets aktører at få adgang til nødvendig dokumentation og inspiration.
Biogene materialer er vigtige for den grønne omstilling
Den filantropiske forening Realdania støtter projektet gennem sin indsats Veje til biobaseret byggeri. Artelia, der leder BrandBank-projektet, bidrager med erfaring som bæredygtighedsspecialist. Ifølge markedschef Steffen Maagaard er der stigende interesse for biogene materialer:- Flere aktører har allerede udført brandtests med lovende resultater, som kan udfordre traditionel tænkning i branchen. Problemet er, at disse erfaringer ikke bliver delt bredt. Det vil vi ændre med BrandBank, som skal gøre dokumentationen mere tilgængelig og dermed lette vejen for biogene løsninger, forklarer han.
En fælles vidensbank for hele branchen
På kort sigt skal BrandBank levere konkret dokumentation, der også inkluderer klimaaftryk (LCA) for de udvalgte konstruktioner. Formidlingen bliver enkel og målrettet, så den favner alle aktører i byggeriet. Samtidig skal platformen styrke forståelsen for brandtekniske begreber, så flere kan deltage i dialogen om, hvordan biogene løsninger kan fremmes.Træinformation, der har lang erfaring med vidensdeling om træbyggeri, er en naturlig samarbejdspartner i projektet. Direktør Mikael Koch siger:
- Træbyggeri spiller en central rolle i det biobaserede byggeri, og derfor er det oplagt, at vi udvider vores videnbank med fokus på brandsikring af biogene løsninger.
Et spørgsmål om fremtidens bygningsreglement
På længere sigt skal BrandBank bidrage til at identificere områder med behov for yderligere data og dokumentation. Dette skal styrke udviklingen af præaccepterede løsninger, så biogene materialer lettere kan konkurrere med konventionelle.DBI’s erfaring fra projekter som Wood:UpHigh og Biofacades:UpHigh vil spille en central rolle. Her har målet været at udvikle brandsikre løsninger, som kan bruges direkte i byggeriet. Christian Fundby Schou fra DBI udtaler:
- Når viden om brandegenskaber deles åbent, vinder alle. Branchen kan spare dyre tests, produkter kommer hurtigere på markedet, og vigtigst af alt gavner det klimaet.
Projektet støttes af en række brancheorganisationer og fonde, herunder Realdania og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.