Gårdhaven i Sygehus Sønderjylland i april 2021.
Byblomsts gårdhaver med mangfoldig beplantning skaber åndehuller og heling
Byblomst har renoveret gårdhaverne på Sygehus Sønderjylland og Plejecentret Birkebo, hvor beplantningen med en stor variation i farver og former hjælper til at få tankerne væk fra sygdom eller vende tilbage til gode livsminder.
- Vi oplever tit, at der er klippet i vores bede, og det synes vi kun er dejligt. Så har der været et menneske tæt på, og så synes jeg, at vi er lykkes, siger Mette Bue Lorentzen, direktør i Byblomst.
Byblomst har specialiseret sig i at skabe blomstrende anlæg i bebyggede miljøer. For alt det grønne, der bryder befæstede arealer, har stor betydning for den måde, man oplever byen på.
- Selv det mindste bed har en betydning, da det inviterer én til at komme udenfor, og der er noget at gå efter. Forskning viser, at mangfoldige beplantninger med variation i farver, former og taktilitet aktiverer den spontane opmærksomhed, som nedsætter stresshormoner, blodtryk og endorfiner. Den har man brug for til at finde ro i byens mange indtryk. Og på sygehuse og plejecentre, hvor mennesker bor eller opholder sig længe, kan grønne beplantninger have en meget stor effekt, siger Mette Bue Lorentzen, og tilføjer:
- Der er for eksempel evidens for, at demensramte kan få et øjebliks ro ved at blive mindet om noget i deres liv, når de rører en plante eller fanger en duft.
Birkebo Plejecenter
Et levende maleri
På Sygehus Sønderjyllands psykiatriske afdeling har Byblomst renoveret haverne i de lukkede gårdrum.
– Beplantningen giver patienterne et levende maleri, som de kan stoppe op og kigge på, når de går rundt indenfor. Det kan hjælpe til at få tankerne på noget andet end alt det svære, man står i. I gårdhaverne har vi arbejdet med tone-i-tone farver, fordi det skulle være et roligt maleri.
Sygehus Sønderjylland
På erindringsrejse
I renoveringen af gårdhaverne på Plejecentret Birkebo har planterne haft en særlig opgave.
- Vi ville finde planter, som beboerne genkender fra egne haver. Derfor har vi brugt ældre havearter og blandet dem med andre arter, og så har vi haft fokus på, at der skal være dufte og forskellige bladtyper at røre ved. Undervejs i processen har vi gjort meget ud af at formidle om projektet, og beboerne har nydt at følge med i arbejdet.
Der har også været fokus på tilgængelighed og derfor er bedene oppe i en højde, så beboerne, hvis de sidder i kørestol, kan kigge lige ind i bedene, nyde duften og måske plukke en blomst.
Et langsomt fyrværkeri
- Vi gør os altid meget umage med at lave blivende anlæg, der ikke kræver meget drift. I det første år er der en etableringspleje, og der skal vandes i tørre perioder. Men ellers så afløser planterne hinanden hen over sæsonen, og derfor kalder mange haverne for et langsomt fyrværkeri, runder Mette Bue Lorentzen af.