Byggeri+Arkitektur #134
Den grønne logik
I denne udgivelse har vi fokus på landskab og byrum, og vi taler med arkitekturprofessor Tom Nielsen fra Arkitektskolen Aarhus, om at naturen og den bæredygtig tænkning aldrig har fyldt noget i byudviklingen her i landet. Han pointerer, der har været et ensidigt fokus på byfortætning, hvor man i de store byer nøjes med små symbolske tiltag som byhaver og plantekasser.
Læs tidligere Byggeri+Arkitektur udgivelser
Bestyrelsesmedlem i Danske Landskabsarkitekter Mirana Rets mener, at det er essentielt at sikre sammenhæng i naturområderne nær byerne for at bringe biodiversitet ind i det urbane landskab. Det er vigtigt at fremme en form for naturbevidsthed blandt børn og unge, da det er først i mødet med naturen, at de virkelig vil lære at værdsætte den.
Legepladsdesigner Helle Nebelong boede som barn to år på Færøerne, og den frie leg på klipperne, hvor man bruger hele sin krop og sanseapparat mener hun, at børn i dag har ekstra meget brug for. Hun ønsker at give oplevelsen af at være ude i naturen, hvorfor hun arbejder med naturmaterialer og organiske former.
Landskabsarkitekt Eva Sara Rasmussen fra Natour mener, at det er vigtigt i kystsikring at arbejde med naturens dynamik og få kvaliteter med, så det ikke kun bliver tekniske anlæg. I kystbeskyttelsen af Sønderballe Strand har hun stået for et redesign af havnen og de marine konstruktioner, så man bevarer og styrker stedets lokale liv.
På samme måde mener landskabsrådgiverne Urland, Michelle Nielsen-Dharmaratne og Christian Achermann, at man bør lytte til ønskerne fra de lokale i landområderne, når der skal anlægges vindmøller og solceller, så man tidligt i fasen kan se på at skabe merværdi i projekterne, eksempelvis ved at etablere nye samlingspunkter i de små lokalsamfund.
Ellen Braae, professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet, pointerer, at tiden er inde til at prioritere landskabet i midten mellem opdyrkede marker og hastigt voksende byer. Hun fremhæver tankeeksperimentet, hvor unge arkitekter foreslår at bruge kystzone-konceptet, således der etableres en 300 meter grøn zone rundt om alle større byer. Nærheden til natur er meningsfyldt og skal prioriteres på alle niveauer.
God læselyst!