
Fordele ved træbaserede konstruktioner i fleretagers byggeri
CREE Denmark designer og bygger træbaserede konstruktioner til fleretagers byggeri. Systemet er udbredt til samarbejder med virksomheder i 9 lande, og erfaringerne samles på en fælles CREE vidensplatform.
Træ er blevet populært, og branchen efterspørger erfaringer og konkrete løsninger for, hvordan man bygger med træ særligt i høje konstruktioner og store voluminer. Hos CREE Denmark designer og bygger man træbaserede konstruktioner til fleretagers byggeri. For hver bygning er der fokus på at minimere bygningens aftryk på klimaet og Jordens ressourcer.
CREE globale community vokser, og virksomheder i 9 lande er nu med til at give mulighed for, at interesserede arkitekter, ingeniør og entreprenører over hele verden kan dele erfaringer indenfor træ og samarbejde på en fælles platform for at skabe en bæredygtig fremtid for byggeri.
Fordele indenfor både teknik og bæredygtighed
I CREE bygninger benyttes træ i hybride konstruktioner, der optimerer mængden af de anvendte materialer ved at udnytte de forskellige materialers bedste egenskaber, både beton, træ og stål.
På trods af bidraget fra betonen yder materialerne i råhus-konstruktionen alene en CO2 reduktion på op til 80% i forhold til en klassisk betonkonstruktion.
I Danmark stilles der naturligt nok store krav i bygningsreglementet til, hvordan nye bygninger performer indenfor en række områder.
Man har i branchen vænnet sig til at overkomme disse krav med beton. Men hvis man kombinerer materialerne, kan der både opnås et bæredygtigt CO2 besparende byggeri og opnå de velkendte fordele ved beton indenfor områder som brand, lydreduktion og svingninger - f.eks. har CREE-dækkene en 2 timers brandcertificering. Dette giver nogle designmæssige friheder, fordi det faktisk bliver muligt at lade træet være synligt og bidrage til den æstetiske oplevelse og karakter i rummet.

Bygninger med meget træ og store ubeskyttede overflader af f.eks. CLT kan komme i den situation, at CLT’en skal pakkes ind i gips for at beskytte mod brand. Det kan virke ærgerligt, at træbaserede bygninger ikke kan vise det træ frem, de rent faktisk er bygget i.
Bidraget fra betonen har også andre funktioner, der hjælper anvendelsen af træ: I CREE-systemet danner betonen en slags ”regnfrakke” for træet og bidrager til, at det ikke er nødvendigt med en totaloverdækning, som ellers kan blive en konsekvens i andre træbaserede løsninger for at beskytte træet.
Træet bidrager selvfølgelig også i ligningen: Ud over CO2 reduktionen og æstetik, bidrager træet også med præcision og derved mulighed for langt højere grad af præfabrikation. Den høje grad af præfabrikation er interessant af flere årsager.
Den digitale tvilling
CREE arbejder for at integrere værdikæden, hvilket kræver at alle interessenter er involveret fra projektets begyndelse. Det ændrer processen betydeligt, da mange beslutninger skal træffes langt tidligere end i en normal design- og planlægningsproces.
Det starter med valget af hvilket CREE system og komponenter, som skal bruges, og skabelsen af den digitale tvilling, der er en præcis gengivelse af den endelige bygning. Den digitale tvilling kan sammen med parametrisk design optimere brugen af ressourcer og skabe vigtig information om materialer og løsninger. Det danner baggrunden for en mere effektiv proces i alle faser, fra industriel præfabrikation af komponenter til højere byggehastighed frem til aflevering.
Noget af processen kan illustreres med MODULO, som er et simpelt værktøj skabt af vores søsterselskab HD-Lab. Det giver mulighed for at prøve sig frem med præcise Cree-komponenter i en tidlig fase. Reduktionen af kompleksitet resulterer i simplificering af logistikken, minimering af risici og mere præcise prognoser for tid og økonomi.
MODULO. Credit: HD-Lab
Præfabrikation
Træet kan præfabrikeres næsten lige så præcist som den digitale model, hvilket giver mulighed for at tænke alle samlinger og komponenter færdige, inden montage på pladsen påbegyndes. At samle en ny bygning med dette designgrundlag, reducerer tiden for projektet med helt op til 25%.
Denne reduktion drives primært af den måde, hvorved råhuset og de bærende konstruktioner samles på. Det er muligt at montere op til 500 m2 lukket tæt råhus om dagen og fortsætte næste dag på næste etage, uden at skulle vente på hærdning af sammenstøbninger.
CREE: The LCT Building. Credit: CREE Buildings
Arbejdsmiljø
Den hurtige proces på pladsen og den digitale model hjælper til at forbedre arbejdsmiljøet – der er ganske enkelt færre byggeoperationer på pladsen og færre sekundære operationer, såsom sammenstøbninger og lukninger, der skal løses lokalt. Det betyder samlet set mindre støj, mindre støv og et langt mere skånsomt arbejde ifm. samling af råhuset.
Genanvendelse
Træ lovprises ofte for sin evne til rent faktisk at gøre det muligt at kunne skille hele bygninger ad igen, hvis det bliver nødvendigt. Det kan blive vigtigt i fremtiden, at vores nye bygninger kan indgå i en cirkulær økonomi, og komponenter kan genanvendes. Dette kræver, at bygningen er designet til at blive skilt ad.
CREE har udført forsøg med at demontere rådhuskonstruktionerne og leverer derfor en såkaldt ”disassembly manual” med det færdige råhus. Manualen viser, hvordan man kan tage huset fra hinanden og derved stå med de samme komponenter, man oprindelig samlede - bare ude i fremtiden.