Aktivitetstaget Bella
Camilla van Deurs: Arkitekturåret er en gave til byggebranchen
Københavns udnævnelse til arkitekturhovedstad i 2023 er en anledning til at fejre dansk arkitektur og til at mødes og diskutere, hvordan fremtiden skal se ud – ikke kun for byens borgere, men også for byggebranchen generelt
2023 bliver et stort år for København – byen er nemlig blevet udnævnt som global arkitekturhovedstad af UNESCO og International Union of Architects (UIA). Derfor har Københavns Kommune lagt et overdådigt program i samarbejde med en lang række aktører, fortæller Københavns stadsarkitekt, Camilla van Deurs.
- Vi har 120 partnere, og arrangementerne varierer bredt både i skala og type. På nuværende tidspunkt har vi 174 events i kalenderen, og ambitionen er at have 300 for hele året. En event kan være alt lige fra en debat eller en forelæsning – fra en græsrodsbevægelse, der inviterer folk hjem i baggården, til en stor museumsudstilling på Nationalmuseet.
Samarbejdspartnerne spænder fra brancheorganisationer, kulturinstitutioner og tegnestuer til lokaludvalg, biblioteker og kulturhuse. Ud over de mange indendørs begivenheder vil man også kunne opleve Arkitekturåret ude i bybilledet: Der vil blive arrangeret ture, og rundt omkring kommer pavilloner til at poppe op, bl.a. en spejlpavillon på Kongens Nytorv, ”natur-domer” i samarbejde med Miljøpunkterne og pavilloner langs havnen med fokus på FN’s Verdensmål.
Til juli kulminerer det, når tusindvis af branchefolk fra hele verden deltager i den internationale kongres, World Congress of Architects, som bliver afhold i Bella Center under overskriften ”Leave no one behind”. Her vil der være særligt fokus på, hvordan vi kan bruge arkitektur og byplanlægning til at skabe bæredygtige løsninger, som er til gavn for så mange som muligt på tværs af diverse samfundsgrupper.
En platform for byggebranchen
Ifølge Camilla van Deurs henvender mange af arrangementerne sig specielt til borgerne, men hun har samtidig en direkte opfordring til byggebranchen om at tage del i festlighederne. Arkitekturåret kan nemlig også bruges af virksomheder til at få eksponering og sparring, og hvis man brænder inde med en god idé, er der stadig plads i kalenderen.
Fra venstre, Præsident for UIA José Cortes, teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for UIA-joint Committee Dominique Perrault.
H.K.H. Kronprins Frederik, protektor for Arkitekturåret
Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).
Vicedirektør i UNESCO World Heritage Center Jyoti Hosagrahar
Formand for UIA-joint Committee Dominique Perrault.
- Arkitekturåret er en fuldstændig unik mulighed for at profilere sig – det kan bruges som en markedsplatform. Det er der allerede nogen i branchen, der har opdaget – de åbner deres tegnestue, holder et debatarrangement eller viser projekter frem.
- Det ville være fantastisk, hvis nogle af de private bygherrer havde lyst til at bruge den her anledning til at lave en særlig festivitas omkring åbningen af deres projekter – ligesom vi i Københavns Kommune har planlagt at fejre åbningen af over 50 byggeprojekter med en særlig indvielse og rundvisning.
- Og hvis man laver et arrangement, er det gratis at få sin information op på vores kanaler, og vi har tilmed en pulje, man kan søge til f.eks. at få bygget en rampe eller på andre måder skabe bedre tilgængelighed.
Det særlige ved København
For de virksomheder, der måske er tilbageholdende ift. at bruge Arkitekturåret som en markedsplatform, kan det stadig betale sig at orientere sig i programmet – ikke mindst når kongressen løber af stablen til sommer, fortæller van Deurs:
- World Congress of Architects er en god akkvisitionsmulighed til at få mødt en masse mennesker, når de alligevel er i København, i stedet for at vi selv skal rejse ud til dem. Vi skal bruge anledningen til at være nysgerrige og søge viden, og til at udvikle os sammen, for hvis vi skal finde svar på nogle af de kæmpekriser, vi står overfor, er vi simpelthen nødt til at lære af hinanden og dele med hinanden.
- I Danmark har vi også rigtig meget, vi selv kan bidrage med: Noget af det, der er særligt for København, er, at vi tør være moderne i samspil med den eksisterende by – at vi arbejder os ind i byens materialitet og skala. F.eks. ser klimatilpasning forskelligt ud alt efter hvilken bydel, vi er i, og det håber jeg, at mange af vores internationale gæster får øjnene op for og oversætter til deres eget sted og deres egen kultur.
Hermed er opfordringen givet videre – og med et helt år af arrangementer, burde der være noget for enhver smag (og ellers kan der måske komme det, hvis man har en smule gåpåmod). Så kom ud i byen og deltag!
Mere information om Arkitekturåret 2023 kan læses på arkitekturhovedstad.kk.dk