Cirkulær økonomi skal øverst på dagsordenen
Administrerende direktør i Danske Tegl, Gitte K. Nielsen, glæder sig over de mange nye samarbejder og aktiviteter om at flytte byggebranchen i en mere klimavenlig retning, men når det kommer til genanvendelse af for eksempel nedrevet murværk, så går udviklingen alt for langsomt.
Sommerferien ligger nu bag os og hverdagen er i fuld gang. Jeg nød tiden på Bornholm, hvor jeg fik filosoferet over byggeriets tilstand i den grønne omstilling og der kom både godt og mindre godt på tavlen.
Lad os starte med det gode. Det er helt klart, at byggebranchen i Danmark med stor alvor, har taget opgaven med den grønne omstilling til sig. I handletanke, netværk, konferencer, lobbyaktivitet og meget mere diskuteres hvordan branchen kommer i mål via øget samarbejde, bedre data, regnemetoder osv.
Alle er utålmodige efter at komme i mål, men det er også helt åbenlyst, at der er meget forskellige vilkår derude for at nå målet.
Som rådgiver kan man optimere sine projekter her og nu ved at dreje på knapperne der handler om materiale- og datavalg, bygningsdesign osv. Det er opgaver der løses i dag og som derfor ikke har nogen iboende forsinkelse. Arbejdet er i fuld gang.
For en materialeproducent er det typisk et andet scenarie. Lad os tage de danske teglværker som eksempel. De har gennem mere end 20 år optimeret produktionen med energiledelse, så alle de lavthængende frugter for længst er plukket og det er derfor store tekniske indgreb der skal til nu.
Ny teknologi skal udvikles, testes og implementeres. Brint, CO2-fangst, elektrificering osv. Alt bliver undersøgt i samarbejde med universiteter, rådgivere og specialister, og vi ser de samme aktiviteter hos de andre materialeproducenter i byggeriet.
Desværre kan vi ikke trylle, så det tager tid at komme i mål, men arbejdet er i fuld gang, retningen er sat og fokus er skarpt indstillet på at komme i mål så hurtigt som overhovedet muligt.
Jeg er derfor ikke bekymret for, om vi i byggeriet er på rette vej og om vi når målet. Det gør vi!
Derimod er der lidt malurt i bægeret når vi kigger på den cirkulære økonomi. Ser man på efterlivet for nedrevet murværk, så går langt størstedelen i dag til vejfyld.
Vi hælder med andre ord fine, holdbare mursten ned i et hul i jorden, til et trist liv i evig glemsel, frem for at holde dem i loopen de næste mange generationer.
Erfaringen siger, at vi kan genbruge ca. halvdelen af murstenene 1:1 til renovering og nyt byggeri. Den overvejende del af restfraktionen af brokker kan vi tage tilbage på teglværkerne. Her kan det erstatte ler og sand i produktionen af nye mursten. Vi kan i dag producere mursten med op til 30 % brugt materiale, så branchen er klar, men materialerne mangler.
Da der er tale om betydelige mængder murværksaffald, er potentiale for besparelser af jomfruelige materialer, og selvfølgelig også besparelse af CO2, stort. Og det ligger lige foran os.
Vi har fået nye retningslinjer for selektiv nedrivning og det er et godt skridt på vejen til sikker og professionel nedrivning, resulterende i renere fraktioner. Men der er desværre ikke fut nok i afsætningen af materialerne. Værdikæden er for spinkel og der er derfor fortsat udsigt til, at alt for mange gode materialer ikke genbruges eller genanvendes.
Vi har brug for en løsning snarest, så lad os få det øverst på dagsordenen, hellere i går end i dag.