Den centrale trappeopgang fungerer som en naturlig opdeling af arbejdszonerne. På hver etage er der installeret E240-brandgardiner, der kan standse brandspredning i mindst fire timer, hvilket sikrer maksimal beskyttelse af det vigtige arbejde
DTU’s klimalaboratorium brandsikres med kvalitetsløsninger fra DAN-doors
DTU’s Klimalaboratorium danner rammen for forskning og viden til den globale klimaindsats. Derfor har det været afgørende at brandsikre bygningerne uden at gå på kompromis med arkitekturen eller forskningsmiljøet.
Arkitekten ønskede brandløsninger, der var diskret integreret i bygningens design. Derfor er den øverste del af rammen skjult i loftet, mens sideskinnerne er malet i samme sorte farve som vindues- og dørrammerne, så de falder naturligt ind i helheden
På DTU's Climate Challenge Laboratory arbejder fysikere, kemikere, energiingeniører og mikrobiologer sammen med forskere fra andre fagdiscipliner, studerende, virksomheder og andre universiteter i Danmark og udlandet for at finde nye gennembrud i den grønne omstilling.
DTU har sat alt ind på at skabe optimale rammer for forskning, innovation og samarbejde. Hver eneste centimeter af bygningens 10.000 m² er nøje gennemtænkt af arkitekten for at understøtte, hvordan miljø, arkitektur og kultur spiller en vigtig rolle i det tværfaglige samarbejde.
Fokus på handlingsorienterede løsningsforslag
Fokus er på at skabe konkrete og brugbare løsninger. Derfor rummer bygningen ikke kun forskere, der udvikler idéer, men også laboranter, der tester dem i praksis, samt virksomheder og samarbejdspartnere fra industrien. Sidstnævnte spiller en central rolle i at omsætte forskning til anvendelige løsninger ved at bidrage med deres ekspertise og erfaring fra den virkelige verden. Dette er afgørende for udviklingen af effektive, holdbare og globalt skalerbare materialer og teknologier til bæredygtige processer.
Samarbejdet mellem disse aktører er essentielt, da det typisk tager omkring 20 år at udvikle nye materialer til den grønne omstilling – tid, vi ikke har med de ambitiøse klimamål. Derfor er nye metoder og samarbejdsformer, som dem der skabes i Climate Challenge Laboratory, nødvendige for at accelerere udviklingen af klimateknologier.
DGNB Gold-certificeret bygning
Laboratoriet er certificeret efter den internationale DGNB Gold-standard for bæredygtigt byggeri, hvilket afspejler en dyb forpligtelse til bæredygtighed – både socialt, økonomisk og miljømæssigt.
Der er integreret løsninger, der fremmer biodiversitet og effektiv regnvandshåndtering, og arkitekturen er designet med fokus på at imødekomme forskellige persontyper og brugerbehov. Fordi bygningen skal understøtte innovation på tværs af faggrupper, er intet overladt til tilfældighederne - for eksempel er der bevidst placeret kaffemaskiner på hver anden etage. Dette greb skal sikre, at brugerne mødes, skaber relationer og samarbejder på tværs af discipliner, alt sammen med det fælles mål at udvikle løsninger på fremtidens klimaudfordringer.
Arkitekten ønskede brandløsninger, der var diskret integreret i bygningens design. Derfor er den øverste del af rammen skjult i loftet, mens sideskinnerne er malet i samme sorte farve som vindues- og dørrammerne, så de falder naturligt ind i helheden
11 brandgardiner beskytter værdifuld viden i tilfælde af brand
DTU’s Klimalaboratorium skal danne ramme om forskning og viden, der kan få stor betydning for den globale klimaindsats. Det har derfor været afgørende at kunne brandsikre bygningerne uden at skulle gå på kompromis med arkitekturen eller det omhyggeligt designede forskningsmiljø, der skal inspirere til innovative løsninger.Som totalentreprenør på projektet valgte MT Højgaard DAN-doors’ brandgardiner til brandsikringen. Disse gardiner er ideelle til områder med begrænset plads og kan specialfremstilles, så de integreres diskret i bygningens øvrige indretning.
De 11 brandgardiner er integreret så diskret, at de fremstår som en naturlig del af byggeriet og beskytter både bygningen, dens værdifulde ressourcer og de mennesker, der opholder sig i den.
For at imødekomme forskellige sikkerhedsbehov er der valgt forskellige brandklasser afhængigt af deres placering. I områder med særligt høje krav til personsikkerhed er der installeret EI 260-brandgardiner, mens E240-brandgardiner beskytter områder med værdifulde aktiver og forskningsresultater.
EI 260-brandgardinerne har EU’s højeste sikkerhedscertificering, da de ikke blot forhindrer brandspredning, men også reducerer varmeoverførslen. Dette gør dem ideelle til at skabe sikre evakueringsveje. E240-brandgardinerne stopper derimod spredningen af ild og røg i mindst fire timer, hvilket sikrer, at værdifuld viden og forskning forbliver beskyttet, mens brandvæsnet bekæmper en eventuel brand.
Læs også:
Ny retspsykiatri i Esbjerg var en udfordring for DAN-doorsArkitekten ønskede brandløsninger, der var diskret integreret i bygningens design. Derfor er den øverste del af rammen skjult i loftet, mens sideskinnerne er malet i samme sorte farve som vindues- og dørrammerne, så de falder naturligt ind i helheden
Strukturel transformation i byggebranchen kalder på stærke tværfaglige partnerskaber
På vej mod 2030 gennemgår byggebranchen store forandringer, og stærke tværfaglige partnerskaber er afgørende for at udvikle fremtidssikrede løsninger. Samarbejdet mellem DTU, MT Højgaard og DAN-doors er et stærkt eksempel på, hvordan aktører med forskellige ekspertiser kan forene deres viden og ressourcer for at realisere ambitiøse projekter.
DAN-doors er stolt af at have bidraget til brandsikringen af DTU’s Klimalaboratorium – et byggeri, der ikke kun symboliserer teknologisk fremskridt, men også en fælles indsats for at imødegå fremtidens klimaudfordringer. Projektet viser, at når man arbejder sammen, kan man skabe bygninger, der ikke blot opfylder nutidens krav, men også er gearet til fremtiden.
Læs mere om brandsikring af bygningen
Om DTU’s Klimalaboratorium
Areal: ca. 10.000 m2
Placering: DTU Lyngby Campus, 3. kvadrant
Totalentreprenør: MT Højgaard Danmark
FAKTA OM BRANDKLASSER:
EI-certificering:
EI-certificeringen angiver, at døren er certificeret i henhold til EN-16034. De er godkendt til at standse spredning af ild og røg i et givent antal minutter og har varmereduktion på den modsatte side, hvilket gør dem velegnede til at skabe sikre evakueringsveje – også på steder med snævre passager eller mange mennesker.
E-certificering:
E-certificeringen angiver, at døren er certificeret i henhold til EN-16034 til at stoppe spredning af flammer og røg mellem bygninger, etageafsnit og brandzoner.
Om DAN-doors
DAN-doors er en danskejet dørproducent med over 40 års erfaring i at udvikle og producere døre og porte i rustfrit stål til B2B-markedet. Man leverer til en bred vifte af brancher og har et stærkt fokus på innovation samt udvikling af løsninger, der lever op til de nyeste krav og standarder.
Produkterne bliver ofte skabt i tæt samarbejde med kunderne for at sikre, at de præcist matcher deres behov. Kvalitet er en kerneværdi, og man er stolte af, at mange af dørene stadig er i drift efter flere årtier. Alle løsninger opfylder gældende certificeringer og standarder, hvilket garanterer både sikkerhed og lang levetid.
DAN-doors bygger på værdier som ordentlighed og respekt og er med hele vejen – fra rådgivning til levering og efterfølgende support. Det betyder, at kunderne kan føle sig trygge ved at få de rette løsninger, der fungerer problemfrit i mange år.