Arkitekt Søren Pihlmann
Den Danske Pavillon bliver en byggeplads på Arkitekturbiennalen
Danmark præsenterer sit tema for sit nationale bidrag til den 19. internationale Arkitekturbiennale i Venedig. Udstillingen er kurateret af arkitekt Søren Pihlmann.
Den danske Pavilion
Build of Site er titlen på det danske bidrag til den 19. internationale Arkitekturbiennale i Venedig. Udstillingen til Den danske Pavillon er kurateret af arkitekt Søren Pihlmann.
Under overskriften “Intelligens. Natural. Artificial. Collective.”, undersøger Danmarks bidrag, hvordan genbrug og genanvendelse af eksisterende bygninger og materialer kan adressere nogle af de mest kritiske udfordringer i moderne arkitektur.
En levende byggeplads
Den danske Pavillon i Venedig består af både Carl Brummers bygning fra 1932 og Peter Kochs udvidelse i 1958 og vedligeholdelsen af pavillonen bliver til en aktiv udstilling. Fokus er på vedligeholdelse gennem genanvendelse af pavillonens eksisterende materialer.
Søren Pihlmann samarbejder med danske og internationale eksperter fra bl.a. Det Kongelige Akademi, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og ETH Zürich. Sammen demonstrerer de hyperlokale metoder til genanvendelse i en unik 1:1 casestudy, hvor pavillonen fungerer som en igangværende arbejdsproces. Besøgende kan opleve den tekniske og æstetiske udvikling på nært hold.
Nyt liv til overskudsmaterialer
I udstillingen kombineres eksisterende materialer med biobaserede bindemidler, hvilket fremhæver potentialet i materialer, som ofte opfattes som affald. Denne tilgang understreger, hvordan formgivning kan tage udgangspunkt i de ressourcer, der allerede er til stede.
- Vi har allerede skabt det, vi har brug for. Derfor skal vi blive bedre til at forstå og finde værdi i det, der findes, siger Søren Pihlmann i en pressemeddelelse.
En innovativ tilgang til materialers værdi
Build of Site udfordrer traditionelle forestillinger om materialeværdi. Udstillingen viser, hvordan eksisterende byggematerialer kan genanvendes og genopstå som en del af nye konstruktioner. Målet er at inspirere arkitekter, designere og bygherrer til at tænke mere ressourcebevidst og værdsætte stedets iboende kvaliteter.
Gæsterne får et indblik i den eksperimenterende proces, hvor pavillonens egne ressourcer recirkuleres. Udstillingen åbner døren til normalt skjulte tekniske og kunstneriske arbejdsmetoder og viser de økonomiske, miljømæssige og æstetiske muligheder i genanvendelse.
Den danske Pavilion
Fremtidens bæredygtige byggeplads som open source
Udstillingen bygger på tværfaglige samarbejder mellem akademiske institutioner, håndværkere og materialespecialister. Kombinationen af traditionelle teknikker og moderne teknologi muliggør en mere bæredygtig ressourceanvendelse.
- Vi trækker på flere centrale redskaber i arkitekturen: Både traditionelle og helt nye teknologier. Vi næranalyserer eksisterende bygningselementer og materialeressourcer og integrerer dem i et bæredygtigt kredsløb, der skal reducere vores ressourceforbrug, forklarer Søren Pihlmann.
Om Arkitekturbiennalen
Hovedtemaet for Arkitekturbiennalen 2025 er ”Intelligens. Natural. Artificial. Collective”, kurateret af den italienske arkitekt og ingeniør Carlo Ratti.
Arkitekturbiennalen i Venedig 2025 finder sted fra 10. maj til 23. november.