Det rigtige lys skaber det gode miljø
Når Light Constructor leverer udendørsbelysning til broer og andre byrum, er det med et stærkt fokus på både det oplevede miljø og på ressource- og energiforbrug.
Siden 2001 har Ligth Constructor leveret skræddersyede belysningsprojekter til det offentlige rum – løsninger, der på flere måder er med til at underbygge et godt miljø.
- Lys er følelser og stemninger, lys er bølger – ligesom musik, og det kan påvirke os på samme måde, siger Lasse Marcussen, der siden sin tidlige barndom har været fascineret af alt det, lyset kan. Via en teknisk uddannelse er lyset blevet hans levevej – og det har han gjort så godt, at han ofte bliver kontaktet af arkitekter og bygherrer på prestigeprojekter, som ønsker helt særlige LED-løsninger, hvor lys og bæredygtighed er i centrum.
- Mine løsninger er komplekse, og de bliver skabt til den enkelte opgave for at give den bedste lyskvalitet. Jeg er ikke industriel designer, så selve produktet skal ikke nødvendigvis ses. Det er belysningen, og det, den tilføjer til rummet, der er det vigtigste, siger han og nævner broen Cykelslangen, tegnet af Dissing & Weitling, i København som et eksempel.
- Uanset, hvor man er på broen, kan man ikke se, hvor lyset kommer fra. Det er der bare. Det blev jeg belønnet med en international lyspris for.
Det grønne fodspor
Miljøbevidsthed har været et omdrejningspunkt hos Light Constructor siden grundlæggelsen.- I min branche produceres rigtig mange armaturer, og de færreste har en lyskilde, der kan skiftes. Mange businesscases er bygget op på, at et produkt skal holde i to-fire år, før kunden skal bestille noget nyt. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis noget går galt med mine produkter, får jeg armaturerne tilbage, og så skifter vi de defekte dele, siger Lasse Marcussen, der dog sjældent oplever, at det er nødvendigt.
- Udstyret er om nødvendigt testet til offshore, og ligger højt i forhold til vandalklasse. Så det holder i mange år, siger Lasse Marcussen.
Det ændrer ikke på, at armaturerne naturligvis skal produceres til de enkelte opgaver. Men her fylder miljøbevidstheden også meget.
- 95 procent af det, jeg leverer, stammer fra Danmark, og alt i glas og stål er produceret lokalt 10-20 kilometer fra virksomheden på Fyn. Resten stammer fra EU-lande, siger Lasse Marcussen, der med god samvittighed kan nyde den belysning, han har skabt over hele landet – og han ved, hvornår han har ramt plet.
- Når jeg som lysdesigner og producent ser det færdige projekt og oplever, at folk føler præcis det, området er bygget til, så giver mit arbejde for alvor mening.