Johan Harrestrup, adm. direktør for NTI Danmark
Digitalisering er det stærkeste redskab til mere bæredygtigt byggeri
Skal planetens fremtid have bedre udsigter, er man nødt til at sænke klima-aftrykket. 97 % af virksomheder i byggebranchen er allerede vej, ifølge ny undersøgelse fra Autodesk, som NTI A/S har offentliggjort.
En ny undersøgelse, som Autodesk har gennemført blandt over 5.000 virksomheder inden for arkitektur og byggeri, viser at 97 % af virksomhederne arbejder på at blive mere bæredygtige. Undersøgelsen er offentliggjort herhjemme af NTI A/S.
Kunderne styrer i høj grad udviklingen
Det er måske ikke så overraskende, at drivkraften bag at arbejde mere bæredygtigt i høj grad handler om forretningsmæssige hensyn.
83 % af de adspurgte virksomheder siger, at deres fokus på bæredygtighed primært skyldes kundernes krav og forventninger. Kunderne ønsker mere miljøvenlige løsninger, hvilket betyder, at bæredygtighed ikke længere blot ses som en omkostning, men som en konkurrencefordel og en investering. Det er altså kunder (83 %) og investorerne (81 %), som er afgørende for udviklingen, tæt fulgt af medarbejderne, som ifølge 80 % af virksomhederne ser som en vigtig drivkraft for bæredygtighedsarbejdet.
Hvornår når vi bæredygtighedsmålene?
Metoderne til at nå bæredygtigheds-målene ændrer sig også. I 2023 var det primære fokus at reducere affaldsmængden fra produktion og anvende genbrugsmaterialer. Men i 2024 har kunstig intelligens (AI) taget føringen, idet den er rykket fra en femteplads til at være det mest prioriterede værktøj til at fremme bæredygtighed. Virksomhederne har i stigende grad fået øjnene op for, at digitalisering og teknologi, især AI, kan være nøglen til at løse bæredygtighedsudfordringerne.
Mange allerede kendte teknologier kan være fordelagtige også at anvende til at reducere rejseomkostninger og genanvende materialer, fortæller Johan Harrestrup, adm. direktør for NTI Danmark i en pressemeddelelse:
- Inden for byggeriet er brugen af 3D-scanning meget udbredt. De fleste kender allerede alle de indlysende fordele, så som visualisering af miljøer, for eksempel bygninger, kontorer eller produktion, samt dokumentation, kvalitetskontrol og kollisionskontrol. Men de færreste tænker over, at 3D-scanning også vil reducere deres rejseomkostninger, da de med 3D-scanning får opmålt og registreret hele arbejdsområdet rigtigt første gang og efterfølgende kan besøge modellen virtuelt efter behov. Dermed sparer man transport tilbage til pladsen for yderligere opmålinger, hvilket koster både timer og brændstof.
- Der er desuden mange point at hente ved at benytte 3D-scanning til at genanvende og renovere eksisterende bygninger. Her kan man ved hjælp af 3D-scanning nemt visualisere muligheder og få indblik i, hvad der kan genbruges og dermed optimere på det eksisterende. Samtidig får du mulighed for at analysere overfladers ujævnheder, hvilket typisk koster mange frustrationer i renoveringsprojekter.
Teknologiens rolle i fremtiden
Afhængigt af hvilken branche man taler om, vil forskellige teknologier spille de største roller
- AI er i øjeblikket meget hypet. Derfor scorer den topplacering i undersøgelsen. Men der er ingen tvivl om, at det er digitalisering og teknologi, der skal løse erhvervslivets bæredygtighedsudfordringer. Spørgsmålet er bare præcis hvilken teknologi. Det må afhænge af den enkelte branche, afrunder Johan Harrestrup.
Om undersøgelsen
Autodesk har interviewet 5.399 ledere og eksperter fra forskellige brancher, herunder arkitektur, teknik, byggeri, design og fremstilling samt medier og underholdning. Dataene er opdelt efter globale regioner, herunder Asien-Stillehavsområdet (APAC), Europa, Mellemøsten og Afrika (EMEA), samt Nord- og Sydamerika (AMER).