EFFEKT vinder konkurrence om campus
Ambitionen med Health And Lifescience Innovation Campus (HE:AL Campus) i Luxembourg er at skabe et campus, hvor by og natur er flettet ind i hinanden, ligesom man adresserer biodiversitets- og klimakrisen ved at implementere klimatilpasnings-, vandhåndterings- og beplantningsstrategier.
Regenerativ landskabsplan
Team EFFEKT blev vindere af konkurrencen, fordi masterplanen under overskriften "Mod et regenerativt campus" minimerer asfalterede veje, maksimerer grønne områder og sigter mod at skabe et campus, der er indlejret i naturen, så det daglige liv på campus-området bliver en oplevelse. Projektet er en afgørende del af byens bestræbelser på at styrke grønne og blå forbindelser og regenerere fauna og flora langs flodlandskaberne Dipbech og Alzette.Team EFFEKT vil øge biofaktoren og skabe et mosaikmønster af levesteder for planter og dyr ved at etablere nye naturområder såsom tørre enge, en rig variation af træsorter, vilde blomsterenge, vådområder, korridorer med birke- og kirsebærtræer, hække og buske, der tilsammen vil resultere i en selvopretholdende skovhave med rig biodiversitet.
Designet med modularitet for øje
Derudover er planen at genbruge og transformere eksisterende bygninger, infrastruktur og ressourcer, så det nye campus kommer til at være dybt forbundet med sine omgivelser. Gennem passivt og parametrisk design samt simuleringer, der tager højde for klimadata, vil Team EFFEKT designe nye bygninger med fokus på energieffektivitet, sundt indeklima og CO2-reduktion – der på sigt skal absorbere mere CO2, end de udleder. Alle bygninger bliver designet med modularitet for øje, så de bliver langtidsholdbare og kan tilpasse sig i takt med skiftende behov og teknologier, og så skal de være nedrivelige og fremstillet af bæredygtige materialer med henblik på, at bygningerne bliver materialebanker til fremtidige projekter.
Hele campus er designet omkring en social infrastruktur, der omhyggeligt forbinder området med de omkringliggende kvarterer. Herudover er idéen at aktivere stueetager, så det indendørs og udendørs program fremmer følelsen af ejerskab og fællesskab. Flere fælles faciliteter (spiseområder, besøgscenter, fitnesscenter, auditorium og udstillingsområde) og rekreative områder i det offentlige rum vil blive strategisk placeret for at skabe et livligt og indbydende sted for alle.
Campusområdet bliver placeret mellem ”House of BioHealth” – en hub for biotek- og sundhedsteknologivirksomheder, det kommende superhospital ”Hospital Center Emile Mayrisch (CHEM)” og universitetsområdet ”Cité des Sciences” i Belval for at sikre geografisk nærhed mellem forskning, innovation og medicinalverdenen – centrale samarbejdspartnere i det sundhedsteknologiske økosystem.
Samarbejdet i konkurrencens anden runde involverede workshops, præsentationer og dialog med projektets interessenter (politikere, ministerier, kommunaladministration, naboer og kommende beboere). En tilgang, der gjorde det muligt for Team EFFEKT at dykke ned i projektets centrale temaer og få løbende feedback, så konkurrenceforslaget konstant blev forbedret. Nu tager teamet hul på at rette masterplanen til og udvikle lokalplanen i samarbejde med HE:AL Campus S.A. og Progroup, og den første bygning forventes påbegyndt i 2025.
Fakta om projektet
Bygherre (projektejer): HE:AL Campus S.A.
Bygherrerådgiver (projektleder): ProGroup
Arkitekt: EFFEKT, A2M Arkitekter