Energiproducerende facader – et vigtigt bidrag til bæredygtigt byggeri
Nye materialer skal bevise deres værdi og funktionalitet både i testkammeret og ude i virkeligheden. SolarLabs facadeløsninger med integrerede solceller er både et attraktivt og bæredygtigt valg af facadebeklædning.
Det store fokus på bæredygtighed overalt i samfundet, betyder at arkitekter, bygherrer og deres rådgivere for alvor ser mulighederne ved at bruge energiproducerende facader fra SolarLab.
STRUKTURELLE FARVER
På samme måde som Morpho-sommerfuglens blå vingefarve ikke skyldes et farvepigment, men periodiske nanostrukturer i vingernes overflade, får glasset også dets farve fra en lagtykkelse af et grundstof, og farven opstår som et resultat af lysets brydning i et optisk gitter. Dette betyder, at Kromatix ™ ikke hindrer solens stråler i at komme ind i cellen – og resultatet er en høj energiproduktion på trods af at glasset fremstår i en farve.
SolarLab producerer facadepanelerne i Europa, i en hyper moderne produktionsfacilitet med state-of-art maskiner og udstyr. Facadepaneler med solceller er grundlæggende opbygget og fremstillet på samme måde som andre solcellemoduler; kun typen af frontglasset og rammesystemet er udviklet specielt til det enkelte projekt. Produktionen bliver kontrolleret ved årlige fabriks-inspektioner.
SolarLab deltager i forsknings- og udviklingsarbejder, og nødvendige udmattelsestests af alle komponenter og samlingers styrke og holdbarhed gennemføres ved behov. En test skal så realistisk som muligt afspejle det miljø og de driftsforhold som solcelleanlægget på en façade i Skandinavien kan tænkes udsat for i de næste 30 år, og dertil er der tillagt en vurdering af andre ekstreme klimatiske og driftsmæssige forhold som kan tænkes at ville kunne nedbryde facadepaneler med integrerede solceller.
Store, markante projekter, som Copenhagen International School, har været med til at udbrede kendskabet til dette nye facademateriale, der egner sig lige godt til nybyg som til renovering af facader.
Copenhagen International School i Københavns Nordhavn har en facade bestående af en mosaik af 12.000 specialfremstillede solpaneler, den grønne farve skifter nuance alt efter hvordan lyset rammer solcellemodulerne. Udover at bidrage positivt til skolens økonomi såvel som til skolens grønne profil, er formålet med solcellerne også at give eleverne gode miljøvaner og en bevidsthed om vedvarende energi, derfor kan eleverne følge energiproduktionen og bruge data i blandt andet fysik og matematik.
Fakta
Solcellefacadens farve opstår som et resultat af lysets brydning i et optisk gitter, en teknologi der hedder Kromatix ™. SolarLab samarbejder med Swiss INSO som har patentet Kromatix ™.
BÆREDYGTIGHED OG SPAREDE CO₂-BELASTNING
18 m² solcellefacade fortrænger udledning af 1 tons CO₂ per år. En facade med integrerede solceller bidrager altså positivt til, at et byggeri kan bæredygtighedscertificeres. Ved danske forhold har solcellefacaden en energimæssig tilbagebetalingstid på 2-3 år. I løbet af dens forventede levetid vil facaden indtjene den energi, som medgår til dens fremstilling mere end 10 gange. Hertil skal den sparede CO₂-belastning fra produktion af tegl eller andre alternative byggematerialer, som solcellefacaden erstatter, lægges til regnskabet.
Mød SolarLab på Building Green i Århus, stand 11 de glæder sig til at præsentere et nyt, stort facadeprojekt i deres hjemby Aarhus, se mere på www.solarlab.dk