
Test af præfabrikerede facadeløsninger, der kombinerer biobaserede materialer med integreret teknologi i et modulært "plug and play"-system
Energirenovering skal være hurtigere, grønnere og mere robust
Teknologisk Institut tester i øjeblikket nye tag- og facadeløsninger. Udviklingen af løsninger til energirenovering af klimaskærmen går i retning af modulære systemer med integreret teknologi, biobaserede materialer og cirkulære principper.
AEGIR-systemet består af præfabrikerede moduler med integrerede solceller. Illustration: UN Studio
Med stigende energipriser og ambitiøse klimamål er behovet for effektive renoveringsløsninger større end nogensinde. Bygninger står samlet set for omkring 40 % af energiforbruget i EU og 36 % af CO2-udledningen. Det nye europæiske bygningsdirektiv trykker på speederen for energirenovering og kræver bl.a., at 3 % af alle offentlige bygninger skal energirenoveres årligt.
- Traditionel energirenovering er ofte tidskrævende, dyr og kompliceret, og det kan være nødvendigt med genhusning, hvilket kan være til gene for beboerne. Der er behov for nye løsninger, som er hurtigere at implementere, forklarer sektionsleder Lies Vanhoutteghem fra Teknologisk Institut, og hun påpeger, at det i dag ikke kun handler om at optimere bygningernes energiforbrug, hvis det for alvor skal batte i klimaregnskabet:
- Nu ser vi på hele bygningens livscyklus. Det handler ikke kun om at spare energi til opvarmning, men også om at reducere ressourceforbruget ved f.eks. at anvende genbrugsmaterialer og biobaserede materialer med lavt CO2-aftryk.
Modulære systemer
Lies Vanhoutteghem er involveret i flere EU-finansierede projekter med en række europæiske partnere på tværs af forskning, innovation og industri, der arbejder med udvikling af nye for løsninger til energirenovering, bl.a. projekterne AEGIR og RE-SKIN. I begge disse projekter udvikles et samlet system med fokus på flere aspekter samtidigt: Energioptimering, indeklima, brug af biobaserede og genbrugsmaterialer samt hurtig montage og nem adskillelse.
- Vi ser en udvikling mod præfabrikerede, modulære løsninger, der kan monteres direkte udenpå eksisterende bygninger uden omfattende tilpasninger. Disse systemer kan anvendes på forskellige bygningstyper – fra parcelhuse til etageejendomme – og kan tilpasses i udtryk, fortæller Lies Vanhoutteghem.
Vandtætheden af nye tag- og facadeløsninger testes
Multifunktionel klimaskærm
En af de lovende innovationer, der arbejdes med i begge projekter, er integration af teknologi såsom solceller, ventilationsløsninger eller varme/kølesystemer direkte i tag- og facadeelementerne.
- I RE-SKIN-projektet arbejder vi med en løsning, hvor genbrugte solcellepaneler integreres i tagkonstruktionen sammen med sandwichelementer bestående af biobaseret isolering og genanvendte aluminiumsprofiler. I AEGIR-projektet er der integreret solceller i facadesystemet, forklarer Lies Vanhoutteghem.
Det fælles innovative ved systemerne er, at de både producerer elektricitet og samtidig kan udnytte den varme luft, der genereres bag solcellepanelerne, til at øge varmepumpens effektivitet.
Test afslører svage punkter
Teknologisk Institut har gennemført omfattende tests af mockups af de nye tagløsninger med integrerede solceller. Testene viste bl.a. problemer med vandtætheden og afvanding.
- Samlinger er ofte det svage punkt, hvor det kan gå galt. Ved at teste under ekstreme forhold kan vi identificere og løse problemer, før de opstår i virkeligheden, fortæller specialist Allan Nielsen fra Teknologisk Institut, som til daglig bl.a. arbejder med test af klimaskærm- og facadeløsninger i Teknologisk Instituts laboratorier.
Sektionsleder Lies Vanhoutteghem og specialist Allan Nielsen fra Teknologisk Institut
Robusthed over for fremtidens klima
Med klimaforandringer, der medfører flere ekstreme vejrhændelser, er det afgørende at udvikle robuste løsninger, der kan modstå fremtidens vejrforhold. De næste skridt i projektet omfatter yderligere optimering af vandtætheden og tests af systemets langsigtede holdbarhed. Det kommer bl.a. til at ske i Teknologisk Instituts nye klimakammer, der kan simulere et bredt spektrum af klimaforhold og eksponere facadeelementerne for forskellige forhold på inder- og yderside samtidigt.
- Vi tester ikke kun under nutidens vejrforhold, men også under forhold, der simulerer fremtidens mere ekstreme vejr. Ved at udsætte systemerne for accelereret ældning, hvor de gennemgår gentagne cyklusser af varme, UV-stråling, vand og frost, kan vi på kort tid simulere mange års påvirkning fra vejr og vind, forklarer Allan Nielsen.
Der skal desuden testes for større haglkugler, som vi gennem de senere år har set eksempler på rundt omkring i Europa, der kan forårsage ødelæggelser af bygninger mv.
Herefter skal løsningerne afprøves på virkelige byggerier. De første demonstrationsprojekter forventes at være klar inden for det næste år, hvor arkitekter og bygherrer vil få mulighed for at se løsningerne implementeret i praksis og vurdere deres potentiale for fremtidige projekter.
Læs flere artikler om hvordan facaden kan udnyttes i fremtiden