Eentileen: Bæredygtighed er noget, vi opnår i fælleskab
På Den Grønne Friskole har arkitekterne fra EEN TIL EEN skabt en bygning, hvor bæredygtig tænkning går hånd i hånd med optimale brugsbetingelser.
At vælge at omdanne en gammel lakfabrik til Den Grønne Friskole kan måske have undret de fleste.
Men hvis en gammel, tidligere kemibefængt industribygning kunne omdannes til en sund og bæredygtig institution, så ville det kunne blive et fantastisk eksempel på hvor langt man kan nå med vilje og innovation når det gælder den grønne omstilling.
Det er blot en af grundende til, at Den Grønne Friskole i år er blevet indstillet til Renoverprisen.
Intelligente løsninger
EEN TIL EEN Arkitekter blev sat til at løse den udfordrende opgave med at omdanne den gamle lakfabrik til en grøn friskole og var med deres viden om sunde materialer og bæredygtige løsninger de rigtige arkitekter til opgaven.
Under sådan en ombygning skal der gøres grundige overvejelser om materialevalget, og hos Eentileen har man her en helt særlig filosofi:
- Det overordnede spørgsmål var, hvordan vi kunne transformere en gammel lakfabrik til en åndbar og behagelig bygning at være i. Det opnås ved at anvende naturlig ventilation og passiv solvarme samt fugthåndterende isolering, udtaler Nicholas Bjørndal, arkitekt og partner i EEN TIL EEN.
Materialernes dobbeltfunktion på Den grønne Friskole
Hos EEN TIL EEN arbejder de mod at undgå uintelligente systemer, som er deres betegnelse for mekaniske løsninger i et byggeri, som Nicholas Bjørndal forklarer:
- Lad os tage et mekanisk ventilationssystem. Det bruger en el og skal vedligeholdes regelmæssigt for at fungere nogenlunde. Vi mener i stedet, at man skal benytte naturmaterialer, som har mere end en funktion. Vi har eksempelvis brugt ler og træfiber som isolering.
Leret er et materiale med en dobbeltfunktion, fordi det kan optage fugt, hvis der et overskud af det lige såvel, som det kan afgive det, hvis der er et underskud. Det samme sker også i forhold til varme. Leret er dermed mere intelligent end et teknisk klimaanlæg.
Med ler, træfiber og ventilationsvinduer som hovedmaterialer, har man benyttet sig af sunde materialer, alle med dobbelte funktioner. En aftrækskanal sørger for en udledning af overskudsvarme, der fungerer sammen med nogle simple mekaniske tiltag, herunder spil til åbning af vinduer, til håndtering spidsbelastninger.
Alle materialer er dertil screenet for at undgå uønskede stoffer. Det har i sidste ende givet Den Grønne Friskole det bedst tænkelige indeklima, der giver de optimale betingelser for en god læringsproces.
Brugerinddragelsen
De naturlige materialer gav anledning til en helt unik brugerinddragelse. Børnene fra friskolen fik selv lov at være med i lakfabrikkens transformation. De hjalp til med at blande leret og blæse træfiberisoleringen ind i konstruktionen.
Det har resulteret i, at børnene selv har fået et særligt ejerskab over skolen og ikke ser den som en ligegyldig institution.
Et dybt kendskab til naturmaterialer og innovative måder at benytte dem på kræver selvfølgelig også et stort netværk af erfarne folk med en bred vifte af kompetencer.
Derfor var samarbejdet med blandt andet Dansk Træfiberisolering, Det Naturlige Hus, Horn Vinduer og Claytec udslagsgivende for, at projektet endte ud i, at Den Grønne Friskole fremstår som et bæredygtigt forbillede.
Tegnestuen
EEN TIL EEN Arkitekter er både en tegnestue og produktionsvirksomhed. De har gjort det muligt at sammensætte sit eget sunde og bæredygtige hus i særlige moduler. Netop nu er EEN TIL EEN ved at opføre et nyt bæredygtigt demonstrationshus i Middelfart i samarbejde med Ncc, Gxn, Deloitte, Teknologisk Institut og Miljøstyrelsen.
Projektet hedder Det Biologiske Hus og er bl.a det første hus i Danmark, som er konstrueret af halmplader via digital fremstillingsteknologi.
Projektet åbner dørene for offentligheden til efteråret i HUSET’s byggeudstilling i Middelfart, og vil udstille et væld af bæredygtige materialer og teknologier.