
Et testlaboratorium for regenerativ restaurering
Hedeskov Living Lab i Rønde på Djursland er en tidligere skole, der har gennemgået en bæredygtig transformation. En nyudgivet rapport om projektet viser en vej frem ved brug af lokale, genanvendelige og biobaserede materialer.

Hedeskov Skole på Djursland er opført i 1910, og med en renovering med materialer som ler, hamp og dunhammer i kombination med genbrug af eksisterende bygningsdele er den tidligere skole et bevis for, at byggeri og renovering ikke behøver at belaste klimaet. Hedeskov Living Lab er et kig ind i fremtidens byggemetoder, hvor lokale byggematerialer spiller en nøglerolle.
- Der er enormt stort potentiale i at bytte de klassiske byggematerialer, som f.eks. beton og stål ud med bæredygtige, organiske og genanvendelige løsninger. Vi er nu i stand til at håndtere de bæredygtige materialer på en måde, så de godt kan overtage rollen som nøgleelementerne i byggebranchen. Hedeskov Living Lab viser os, hvordan vi kan gøre, vi skal bare turde, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker ved BUILD på Aalborg Universitet og ansvarlig for bygningsfysik på Hedeskov.
Byggeriet er ansvarligt for op mod 30 % af Danmarks CO₂-udledning – men hvad nu hvis bygninger ikke bare reducerede skaderne, men aktivt forbedrede den omkringliggende natur? Renoveringen af Hedeskov er naturforbedrende. En netop udgivet rapport om projektet understreger det store potentiale for byggebranchen fremadrettet.
Læs rapporten om projektet her
En nødvendig omstilling
Projektet fungerer som et testlaboratorium for nye standarder i byggebranchen, og viser vejen mod en nødvendig systemisk omstilling i byggebranchen. Det er et konkret bud på, hvordan vi bygger os ud af blandt andet klimakrisen, men taler også ind i løsninger for ressource-, grundvands- og biodiversitetskrisen.Det engelske firma Local Works Studio har kortlagt de nødvendige materialer og teknikker og samarbejdet med arkitektfirmaet Djernes & Bell om at udvikle og designe prototyper på lerpuds og lergulv. Disse prototyper er skabt ved hjælp af ler, sand og dunhammere fra Hedeskov, hvilket understreger projektets engagement i lokale ressourcer og traditionelle håndværk.
Hedeskov-projektets 4 regenerative principper
- Stedsbaseret materialer: Materiale lokalisme (genbrugs og/eller bioregionale)- Naturgenopretning: Regenerativ syn på materialeforbrug.
- Geo-og biobaserede opbygninger skal erstatte standardopbygninger, der ofte indeholder CO2- og kemitunge materialer.
- Forbindelsen mellem naturen og bygningen skal kunne måles og opleves i bygningen
Projektet er skabt af Hedeskov Center for Regenerative Practice i samarbejde med Djernes & Bell og forskere fra AAU BUILD med støtte fra Realdania.