
Aarhus Ø. Foto af Jonas Petri
Få nye oplevelser på Arkitekturens Dag
I dag den 3. oktober fejres Arkitekturens Dag over hele landet, hvor kulturinstitutioner, kommuner, tegnestuer m.fl. landet slår dørene op og giver deres bud på hvad, det er ved arkitekturen, der gør et sted særligt skønt at opholde sig i eller blot gå forbi? Og hvilken rolle spiller arkitekturen for et områdes sjæl eller identitet?
Hvert år den første mandag i oktober er det officielt Arkitekturens Dag i hele verden – en årlig festdag, hvor både børn og voksne i hele landet har mulighed for at opleve og få indblik i aktuelle byudviklingsprojekter, komme helt tæt på arkitekturen og blive klogere på, hvad arkitekturen betyder for vores hverdag, tilhørsforhold, fællesskab og samfund. De fleste arrangementer afholdes i dag, den 3. oktober, men nogle afholdes i dagene, der følger.
Lokale ture, debatter og arrangementer i hele landet
I Danmark er temaet for Arkitekturens Dag ”Stedsans”, som kan opleves og fortolkes på mange måder. I Oksbøl i Sydvestjylland vil der bl.a. være mulighed for at besøge det nye FLUGT – Refugee Museum of Denmark, skabt af BIG – Bjarke Ingels Group. I Hurup i Thy kan man besøge Danmarks måske ældste bondegård og høre, hvad lokale ildsjæle og en af Danmarks unge fremadstormende tegnestuer ser i den. I Aarhus kan man bl.a. komme på byvandring i det nye Æbeløkvarter og komme indenfor hos tegnestuen CEBRA – eller slå et smut forbi omdiskuterede Aarhus Ø, mellem de nye højhuse, hvor der vil være poesioplæsning, arkitekt-talks, film m.m.
Bor man i hovedstadsområdet, kan turen for eksempel gå til Københavns Nordvest-kvarter, som byder på flere oplevelser. Blandt andet slår Bikubenfonden dørene op til Thoravej 29, der skal være et centrum for inspiration og nytænkning. Stedet er er under forvandling med en kompromisløs tilgang til bæredygtighed og genanvendelse af det eksisterende byggeri.
Mange kommuner benytter desuden Arkitekturens Dag til at præmiere bygninger af særlig høj kvalitet og invitere byens borgere til debatter og oplæg om, hvad der gør netop disse bygninger værd at præmiere.
Startskud for Arkitekturåret 2023
Arkitekturens Dag bliver også det officielle startskud på Copenhagen in Common – København som UNESCOs arkitekturhovedstad i 2023 og verdenskongressen for arkitekter i juli 2023. På dagen præsenteres programmet for første gang for fuld musik og kage i Dansk Arkitektur Center, hvor der er gratis adgang hele dagen og et farverigt, poetisk og festligt program for børn og voksne.
Arkitekturen tilhører os alle sammen
Det er Arkitektforeningen, der står bag Arkitekturens Dag i Danmark. I alt forventer Arkitektforeningen, at der vil være mellem 80 arrangementer fordelt over landet. Foreningens formand Johnny Svendborg er glad for den store opbakning i år fra kommuner, kulturinstitutioner og en lang række andre aktører, da han har en drøm om, at alle om nogle år, vil kende Arkitekturens Dag:
”Arkitektur er en konkret, og vigtig del af menneskers dagligdag. Og når man giver sig tid til at stoppe op og kigge på de bygninger, pladser, gader, naturstier med mere, som ligger lige foran os – og tale sammen om dem, så giver det mening, hvad god arkitektur handler om. Det håber jeg rigtigt mange vil gøre på Arkitekturens Dag – enten til et af de mange arrangementer eller ved på egen hånd at tage ud til et sted de holder af.”
Hele programmet for Arkitekturens Dag er samlet på www.arkitektforeningen.dk. Bemærk at nogle arrangører tyvstarter med arrangementer weekenden før – og andre i dagene efter. Herunder arkitekturfilmfestivalen Copenhagen Architecture Festival, som kører under samme tema ”Stedsans” i København og Aarhus fra den 6. oktober-16. oktober 2022.

FAKTA OG CASES
Om Arkitekturens Dag
Arkitekturens Dag er en årlig begivenhed, hvor tegnestuer, kommuner, kulturinstitutioner, ildsjæle og foreninger, udviklingsselskaber med flere inviterer til at se, mærke og opleve arkitektur. Dagen fejres over hele verden den første mandag i oktober. Det er Arkitektforeningen, der koordinerer begivenheden i Danmark.
Udvalgte steder, der kan opleves på dagen i hovedstadsområdet:
- Coop Byen i Albertslund: Ny arkitektur møder modernismen
Snart tages det første spadestik til en helt ny bydel i Albertslund ved Coops hovedsæde. Coop og Pension Danmark fortæller, hvordan den nye bydels arkitektur er opstået, og hvad der nu skal ske. Albertslund: Coop Byen – Ny arkitektur møder modernismen (arkitektforeningen.dk) - Albertslund:
Vridsløse – fra fængsel til ny åben bydel
Entreprenør A. Enggaard inviterer ind bag murene på det tidligere Vridsløselille Statsfængsel. Besøgende får indblik i stedets lange historie og planerne for stedets transformation fra fængsel til ny åben bydel: Albertslund: Vridsløse – fra fængsel til ny åben bydel (arkitektforeningen.dk)
- Brøndby Strand: Fra fortid til fremtid
Brøndby Strand rummer blandt andet enestående senmodernistisk arkitektur og landskab, men modernismen har haft både en forside og en bagside. Bydelen står overfor at skulle gentænkes – både med respekt for stedets historie, identitet og mangfoldighed, men også med plads til ny infrastruktur, nye boliger, nye byrum – og mere variation. Arrangementet byder på byggepladsbesøg, samtalesalon og rundvisning og fællesspisning i beboerhuset. Brøndby Strand – fra fortid til fremtid (arkitektforeningen.dk)
- København: 100 dage til arkitekturåret 2023
DAC – Dansk Arkitektur Center i København slår dørene op for et stort, ambitiøst heldagsprogram med masser af aktiviteter og gratis entré hele dagen. Børn og voksne inviteres til at være med til en talk om byens sjæl eller få malet sit yndlingsbyggeri i ansigtet. Som et af højdepunkterne lanceres programmet for Arkitekturåret 2023, Copenhagen in Common sammen med Københavns Kommune. Læs her.
- Københavns Nordvest-kvarter:
Hvordan transformerer man et tidligere kommunalt handikapcenter i Københavns Nordvestkvarter til de optimale rammer for inspiration og nytænkning? Bikubenfonden slår dørene op til Thoravej 29, der i fremtiden skal være et centrum for inspiration og nytænkning og huse et community af ambitiøse mennesker fra særligt socialområdet og kunstfeltet. Stedet skal transformeres med fokus på genanvendelse af det eksisterende. Oplev et kraftcenter for inspiration og nytænkning tage form: København: Oplev et kraftcenter for inspiration og nytænkning tage form (arkitektforeningen.dk)
- Oksbøl: FLUGT Refugee Museum of Denmark – Arkitektur, der forbinder fortid med nutid
Danmarks nye museum for flygtninges historier, FLUGT som er skabt af BIG – Bjarke Ingels Group, byder på en omvisning med fokus på foreningen mellem sted og arkitektur, historie og aktualitet. Læs mere her.
- Aalborg: Stedsans i sommerlandet
Utzon Center og Arkitektforeningen Nordjylland inviterer til foredrag og samtale om stedsans. Vi går på jagt efter, hvordan stedet har betydning for, hvad vi bygger. Der bydes på oplæg ved bl.a. Aalborg Stadsarkiv og samtaler med arkitekter, der er kendt for at arbejde med udgangspunkt i netop det unikke sted. Aftenen slutter – for de, der har lyst – med rundvisning i vores SOMMERHUS-udstilling og fællesspisning i Restaurant JØRN.
- Aarhus: ”Stedsans på Aarhus Ø – mellem videnskab og poesi”. Et tætpakket program, der sætter fokus på livet i den nye bydel Aarhus Ø. Med udgangspunkt i konkrete projekter, studier af det der allerede er, og det vi alle fornemmer, sættes der fokus på Ø’en som mere end bare et udskældt højhusmekka i Aarhus. Programmet byder blandt andet på oplæg, filmen ”Verdens bedste byfortætning” og lyrikoplæsning. Aarhus: Stedsans – mellem videnskab og poesi (arkitektforeningen.dk)
- Hele landet: Stedsans i parcelhuskvarteret - #minstedsans fotokonkurrence. Har du tænkt over, hvad du egentligt sanser i et 1960'er-1970'er parcelhuskvarter? Hvad er det særlige ved sådan et sted for dig? Fang den stemning, udtryk, karakteristika eller oplevelse med dit kamera, deltag i fotokonkurrencen på Instagram og vind en fin parcelhuspakke. Initiativet er sat i gang af tegnestuen ARK OIE. Læs mere her.