
Træbaseret sundhedsbyggeri rejser sig i Gladsaxe
Buddinge Byport samler kommunale sundheds- og beskæftigelsestilbud i en kompleks trækonstruktion, der stiller høje krav til planlægning og tværfagligt samarbejde.

I Gladsaxe Kommune er opførelsen af det nye Sundheds- og Beskæftigelseshus, Buddinge Byport, i fuld gang. Byggeriet kombinerer limtræssøjler og -bjælker med CLT-dæk (cross laminated timber) og udgør en central del af kommunens strategi for at fremme anvendelsen af træ i større byggerier.
Projektet, der omfatter 15.500 m², heraf 5.000 m² nybyggeri i træ og 4.000 m² parkeringskælder, forventes færdigt i 2025.
Tekniske udfordringer i trækonstruktioner
Bygningens arkitektur er præget af forskudte etager og markante udkragninger, hvilket stiller høje krav til sammenhængen mellem geometri, materialer og tekniske løsninger. Træets egenskaber adskiller sig fra traditionelle byggematerialer som beton, hvilket har krævet omfattende beregninger og tilpasninger for at sikre bæreevne, deformation, brandsikring og lydisolering.
- Vi er vant til at arbejde med betonelementer. Her har vi været nødt til at tilpasse kendte løsninger og hele tiden tænke os om, fordi træ opfører sig anderledes, forklarer projektchef Ulrik Frandsen fra Nordstern.
For at opnå den nødvendige styrke er der integreret 70 ton stål i konstruktionen. CLT-dækkene er kombineret med 10 cm beton og undersidebeklædt med to lag brandgips for at opfylde krav til lyd og brand. I det færdige byggeri vil kun limtræssøjler og -bjælker være synlige, mens størstedelen af trækonstruktionen integreres i en samlet løsning, hvor meget af kompleksiteten er skjult bag overfladen.
Fugtstyring og præcis logistik
Anvendelsen af CLT og limtræ stiller skærpede krav til byggepladsens planlægning og styring, især med hensyn til fugt. Der er udarbejdet en fugtstrategi og fugtplan, og der gennemføres løbende inspektioner for at sikre, at materialerne ikke tager skade.
- Vi har også arbejdet med fugt på samme måde, som vi arbejder med sikkerhed. Der er lavet både fugtstrategi og fugtplan, vi holder løbende gennemgange og har et fugtberedskab på pladsen. Det er helt afgørende, at materialet ikke tager skade, fortæller projektdirektør Per Mortensen.

Tværfagligt samarbejde som nøgle til succes
Projektet har krævet et tæt samarbejde mellem bygherre, rådgivere og leverandører. Nordstern har været dybt involveret i at udvikle og implementere løsninger i tæt dialog med alle parter.
- Det har krævet, at vi inddrager os selv noget mere end ved en traditionel totalentreprise og driver løsninger frem. Hele holdet bag projektet skal hele tiden bevare overblikket og justere undervejs. Det har vi kun kunnet gøre, fordi samarbejdet har været tæt og professionelt, siger Per Mortensen.
Samarbejdet har også omfattet støtte til leverandører, herunder arbejdet med dokumentation og tekniske krav i relation til det danske bygningsreglement.
- Det betyder noget for os, at vi er med til at bygge noget, der er anderledes. Vi lærer undervejs, og vi løser det sammen. Det kræver mod – både fra os og fra bygherre – men det giver også faglig stolthed, slutter Ulrik Frandsen.
Fakta om Sundheds- og Beskæftigelseshuset i Gladsaxe
- Bygherre: Gladsaxe Kommune
- Totalentreprenør: Nordstern
- Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S
- Landskabsarkitekt: Danielsen Urban Landscape ApS
- Ingeniørrådgiver: Rambøll Danmark A/S
- Areal:500 m² (heraf 5.000 m² nybyg i træ og 4.000 m² P-kælder)
- Certificering: DGNB Guld og Hjerte (2020-manual)
Læs flere artikler om projekter, hvor træ har en bærende rolle