Projekteringschef Andreas Juul Larsen (tv) med direktør Per Thomas Dahl foran de syv etager i CLT.
Første bygning på DTU med bærende konstruktion i træ
DTU har netop holdt rejsegilde på deres Climate Challenge Laborator. Det nye klimalaboratorium er tegnet af arkitekterne Christensen & Co og kontorbygningen bliver med bærende trækonstruktioner i CLT træ.
DTUs nye Climate Challenge Laboratory kommer til at danne ramme om et forskningsmiljø, der kan danne forbillede for moderne forskningsarkitektur. Klimalaboratoriet er tegnet af arkitekterne Christensen & Co, der understreger, at bæredygtighed er drivkraften i projektet. Kontorområdet i CLT og limtræ er den første bygning på DTU med bærende konstruktioner i CLT.
– Kunsten er at designe et forskningsmiljø med plads til forskning og formidling i rammer, der inviterer til møder mellem mennesker og udveksling af viden. Det handler derfor i høj grad om at skabe funktionelle rammer for de studerende og de forskere, der skal levere løsninger om klimaforandringer og byggeri, siger adm. direktør i CLT Denmark Per Thomas Dahl i en pressemeddelelse.
Husets laboratorier og kontorer vil blive forbundet af et åbent atrium, der strækker sig op gennem alle husets syv etager og skaber en forbindelse mellem de forskellige sektioner.
Laboratoriet opføres som betonelementbyggeri, mens kontorbygningen opføres i CLT og limtræ, og de to bygninger forbindes med et atrium i midten. Byggeriet bliver i otte etager med kælder og et samlet nettooareal på 9.500 kvadratmeter.
– DTU tager her den medicin, som de selv forsker i, nemlig klimavenlige byggematerialer. En stor del af det nye klimalaboratorium opføres i de klimavenlige konstruktionsmaterialer CLT og limtræ, som lagrer CO2’en – og så er det fornybare materialer, som ikke bruger forgængelige ressourcer, fortæller Per Thomas Dahl, CEO i CLT Denmark, som har leverer CLT og limtræ til godt 3.000 kvm kontorarealer til det nye klimalaboratorium.
CLT Danmark står for rådgivning om CLT og samarbejder med hovedentreprenøren MTHøjgaard om byggeriet.
– Endnu engang ser vi træ anvendt som konstruktionsmateriale i ambitiøse projekter. CLT Denmark har på knap fire år drevet forandringen fra små idealistiske projekter i CLT til nu at levere CLT til større byggerier. Eksempelvis også på byggeriet TRÆ på Aarhus Havn (der er 20 etager) mærker vi, at træ, og dermed CLT i kombination af limtræ nu er top-of-mind hos arkitekter og bygherrer, fordi det effektivt nedsætter byggeriets klimaaftryk, siger Per Thomas Dahl.
Detaljerne tæller
Bag Klimalaboratoriet på DTU ligger et længere og stort projekterings- og planlægningsforløb, ledet af CLT Denmarks projekteringsafdeling med Andreas Juul Larsen som tovholder, som fortæller:
– Der går mange timer forud for arbejdet med montering. Det er detaljerne, der tæller, og vi har desuden i dette projekt præmonteret de mange stålbeslag, og valgt at pakke alle søjler ind i beskyttende tekstil før de bliver leveret just-in-time til byggepladsen i helt præcis rækkefølge. CLT kan styrkemæssigt matche andre konstruktionsmaterialer, og samtidig har CLT store logistiske fordele, som bidrager til en smidig og nem byggeproces. Det er en anden væsentlig forklaringen på, at CLT i dag er i fremmarch. Også entreprenørerne kan se gevinsten.
Beton er som nævnt også en del af materialerne i DTUs Climate Challenge Laboratory, og ifølge Per Thomas Dahl er det også et godt eksempel på, at fremtidens byggeri i høj grad bliver hybridt.
Holdet bag det nye Klimalaboratorium
Artelia (MOE) er totalrådgiver. Arkitekter er Christensen & Co er arkitekter og MT Højgaard er hovedentreprenør.