Fra historiske hospitalsgange til moderne bofællesskab for alle generationer
Det tidligere Faaborg sygehus stoppede i 2011 driften, men meget snart rykker beboerne ind i de nyrenoverede lejligheder i Frits Jørgensens Have. Boligerne er istandsat med stor respekt for den bevaringsværdige arkitektur og byder bl.a. på døre og vinduer, som har blik for historien.
Travle hospitalsgange fyldt med hvide kitler, medicinsk udstyr og patienter fra nærområdet. Det var synet, der mødte medarbejdere, patienter og pårørende på Faaborg sygehus i årene 1891-2011.
Men alt dette er en saga blot. Sygehuset er nedlagt, og efter skiftende anvendelser slår de bevaringsværdige sygehusbygninger snart dørene op for 40 nyrenoverede, almene boliger. Nærmere bestemt blev projektet afleveret den 12. august, mens lejlighederne fyldes med nye beboere fra 1. september:
- Slutspurten er sat ind, og om ganske kort tid klipper vi den røde snor til det generations-bofællesskab, vi har haft et brændende ønske om at få plads til her i byen. De 40 lejligheder er mellem 65-115 kvm store og varierer i karakter målrettet både unge, familier og seniorer, forklarer René Rode Andersen, projektleder hos Fyens Almennyttige Boligselskab, der er bygherre på projektet.
Foto af Berit Praëm Jensen
En plads i faaborgensernes hjerter
René Rode Andersen fortæller videre, at sygehuset har en særlig betydning for mange af de lokale. Derfor vækker det stor glæde, at der pustes nyt liv i de smukke ejendomme:
- Det tidligere sygehus har en stor plads i faaborgensernes hjerter. Det er et sted, som mange har en relation til. De lokales børn er født her, mange har modtaget behandling her og flere har også arbejdet her. Det er en stor del af områdets historie, så selvfølgelig skulle der gøres noget ved bygningerne med respekt for historien og lokalsamfundet.
Med det in mente har totalrådgiveren, Ingeniørerne, beskyttet mest muligt af den oprindelige arkitektur. Den bevaringsværdige del af sygehuset er mere eller mindre intakt, og bl.a. de gamle skorstene står stadig som i gamle dage.
- Resultatet er blevet over al forventning. Det er tydeligt, at vi har at gøre med en gammel bygning, som er blevet moderniseret med respekt for den oprindelige arkitektur. Det ses gennemgående i valget af materialer og farver, forklarer René Rode Andersen.
Snedkererede døre og sprossede vinduer
Der er lagt mange tanker i bl.a. døre og vinduer, som pryder Frits Jørgensens Have. Mens hoveddørene er specialfremstillede hos en snedker, er de i alt ca. 350 vinduer fra Velfac designet til gamle bygninger fra 1840’erne og frem til 1940’erne:
- Vi har leveret vinduer og døre fra vores serie Velfac Classic, der har elegante sprosser og som navnet antyder passer til klassisk byggestil. Det understreger det autentiske udtryk, vi særligt kender fra 1840’erne og 100 år frem. Desuden er vinduerne, som her er leveret i antracitgrå samt en gylden nuance, vedligeholdelsesvenlige og kræver minimalt arbejde løbende, fortæller Kenneth Hansen, der er salgskonsulent hos Velfac.
Foto af Berit Praëm Jensen FAB
Hos bygherren er der stor tilfredshed med det visuelle islæt, som både døre, altaner og vinduer tilfører den gamle sygehusbygning:
- En ældre bygning som denne her er ofte en utaknemmelig størrelse. Men på fineste vis har man formået at bevare det oprindelige udtryk i kombination med det nye, så historiens vingesus opretholdes. Vi glæder os meget til at åbne dørene for offentligheden og byde de nye beboere velkomne senere på året, afslutter René Rode Andersen.
Frits Jørgensens Have er opkaldt efter arkitekten af samme navn, der i starten af 1900-tallet tegnede sygehusets hovedbygning. Udover de 40 lejligheder rummer ejendommen et fællesrum med fælleskøkken, spisesal, værksteder og urtehaver. Faciliteter, der samler beboerne i det ønskede bofællesskab.