Fredet museumsbygning er restaureret og fremtidssikret
Med en omsorgsfuld restaurering af Museumshuset understreger Rørbæk og Møller Arkitekter og Københavns Universitet den fælles dedikation til universitetets arkitektur.
Københavns Universitets Museumsbygning har gennemgået en omfattende restaurering, som genskaber bygningens historie og arkitektoniske detaljer. Projektet er udført af Rørbæk og Møller Arkitekter og understreger universitetets og arkitektvirksomhedens fælles dedikation til bevaring af historiske bygninger.
Museumsbygningen, der oprindeligt er opført i 1865 som en af Europas første egentlige museumsbygninger, tegnet til Zoologisk Museum af arkitekten Christian Hansen. Bygningen er i sin helhed en arkitektonisk seværdighed, dekoreret med rig ornamentik og detaljer.
Senest er bygningen brugt til administration, og en række ombygninger havde gennem tiden skjult bygningens oprindelige skønhed bag nedhængte lofter og linoleumsgulve fra 1960’erne.
Fra girafskeletter til rektorat
Museet skulle oprindeligt illustrere evolutionsteorien, hvilket forklarer husets arkitektur med de skiftende etagehøjder og den tunge murkrop omkring en eventyrlig indre hal, som strækker sig i hele bygningens højde og ender med et smukt glastag.
Etagehøjderne er afpasset efter, hvilke dyr der skulle udstilles hvor. Menneskene fik arbejdspladser i de mere beskedne rum på tredje sal, bag de falske vinduer ud mod museumshallen. Senere fik Museumsbygningen gradvist andre funktioner og husede universitetets rektorat.
Med en intention om evighed
Projektet har involveret en nøje restaurering af bygningens fine facader. Alle formsten, al ornamentik, pilasterafdækninger, gesimser og sålbænke, er blevet udskiftet eller restaureret med respekt for de oprindelige materialer og metoder.
- Det har været et privilegium at styrke disse arkitektoniske elementer. Vores tilgang har været at respektere og sikre bygningens historiske værdi, samtidig med at vi sørger for, at den kan fungere i mange år endnu og i en moderne akademisk kontekst, siger Henrik Endelt Andersen, sagsarkitekt og byggeleder hos Rørbæk og Møller Arkitekter.
Facaden er behandlet med den største respekt for de originale byggematerialer og håndværksmæssige metoder. For eksempel har arkitekterne anvendt fjorten forskellige typer specialfremstillede formsten i facaden.
- Facaden var meget forvitret og frostsprængt. I arbejdet med at genskabe arkitekturen har vi været meget forsigtige, for hver sten bidrager til bygningens arkitektur. Derfor har vi fokuseret nøje på geometrien, farven og brændingen, så hver ny sten passer perfekt ind i det samlede facadeudtryk. Vi har heldigvis kunnet genbruge meget, men alle facadedele i natursten har vi måttet udskifte på grund af forvitring, siger Henrik Endelt Andersen.
Indvendigt har Rørbæk og Møller Arkitekter også udført et omfattende arbejde, som sikrer, at Museumsbygningens oprindelige arkitektoniske hovedidé er blevet gendannet.
Alle etager er ombygget som led i et større rokadeprojekt i Universitetsfirkanten. Projektet omfatter en nyindretning af tredje sal samt tilbageføring af oprindelige rumstrukturer på de øvrige etager. Tagetagen er omdannet til et åbent kontormiljø med fritlagte trækonstruktioner. Ombygningen har sikret optimale dagslysforhold, naturlig ventilation og energioptimering, hvilket er med til at forbedre arbejdsmiljøet og reducere energiforbruget.
Et andet større projekt involverede renoveringen af stueetagen. Her er skabt repræsentative lokaler for dele af universitetets administration samt etableret en indgang, fra Krystalgade, til en ny reception. De oprindelige gulve er blevet fritlagte, de nedhængte lofter blev erstattet med akustikpudsede lofter og de gamle døre blev bragt tilbage til deres oprindelige stil. Desuden er alle overflader malet i farver som refererer til bygningens oprindelige farvesætning. Toiletterne og køkkenerne er også blevet renoveret, og har, for eksempel, fået nye ölandssten i samme stil som bygningens originale.
Glastaget i den indre hal blev renset og det smukke støvlys med et mønster af blomster er restaureret og renset.
Samarbejde fremtidssikrer bygningsarv
Renoveringen af Museumsbygningen markerer Københavns Universitets løbende indsats for at fremtidssikre faciliteterne, samtidig med at de historiske og æstetiske værdier bevares.
- Når vi bruger historien som medspiller i fremtidens arbejdsrammer, får vi noget ekstra, når vi går på job, så det har været altafgørende for os at genskabe de oprindelige arkitektoniske kvaliteter i bygningen og samtidig skabe fleksible og smukke kontormiljøer, hvor alle medarbejdere får de optimale rammer for et godt arbejdsliv, siger projektleder og arkitekt hos Rørholm og Møller Arkitekter, Flemming Kaae.
- En bygning, som fungerer og bliver holdt af, er en bygning, som består. Derfor er det afgørende for os at sikre, at historiske bygninger forbliver funktionelle og tiltrækkende for moderne brugere, fortæller han.
Rørbæk og Møller Arkitekter og Københavns Universitet har i over tyve år arbejdet tæt sammen om vedligeholdelse, restaurering og ombygning af universitetet. Samarbejdet, som omfatter et bruttoetageareal på omkring 350.000 m² fordelt på Søndre- og City Campus, sikrer plejen af over 525 års bygningshistorie.
- Gennem vores lange samarbejde har vi opbygget en værdifuld tillid og gensidig indsigt i hinandens opgaver. Dette, kombineret med vores grundige og detaljerede kendskab til de enestående bygninger, bidrager til at udvikle og gennemføre projekter, der indrammet af de fredede bygninger, overgår forventningerne, siger Nicolai Overgaard, arkitekt og administrerende direktør hos Rørbæk og Møller Arkitekter.